Da li imate preko 18 godina?

Opet sanjamo električne ovce

U ponedeljak 8.maja u sedištu kompanije IMAX u Los Anđelesu premijerno je prikazan najnoviji trejler za film „Blade Runner 2049“. Da li ćemo, kolektivno, pasti u trans kada vidimo nastavak omiljenog filma svih filmofila?

2
0

Kada su čelnici Alcon entertainmenta, producentske kuće koja je kupila autorska prava na Blade Runnera pitali Ridlija Skota, reditelja kultnog filma, da li ima smisla praviti nastavak on im je samouvereno odgovorio: „Apsolutno“. Kada su ga pitali o čemu bi bio nastavak, Skot je samo rekao; „Platite mi, pa ćete saznati“.

Trejler, koji je i sniman u IMAX tehnologiji, pokazuje sofisticiran, gotovo pa originalan cyber punk dizajn filma koji prate odgovarajući narativ, direktno nadovezan na prvi deo koji se smatra prvim naučnofantastičnim noir filmom.

Pošto su šefovi Alcona očigledno odrešili kesu krenulo je grickanje noktiju, isčekivanje i strepnja da li će i na koji način nastavak ispuniti očekivanja koje je postavio originalni, kultni film. Umesto zauzetog Skota, koji je u to vreme već radio na novom delu „Osmi putnik“ franšize („Osmi putnik  Konvenant” koji stiže u naše bioskope 18. maja), a koji je preuzeo funkciju izvršnog producent, reditelj je Deni Vilnev, autor filmova „Neprijatelj“, „Sikario“ i „Dolazak“. Pored Harisona Forda, koji je reprizirao svoju ulogu detektiva Rika Dekarta, glavna zvezda filma je Rajan Gosling, koji igra glavnog lika proročkog imena detektiv K.

za tekst

Strepnje je potpuno ugasila premijera prvog kompletnog trejlera filma u ponedeljak u sedištu bioskopske kompanije IMAX, koji prikazuju filmove u daleko boljem vizuelnom i tehničkom standardu. Trejler, koji je i sniman u IMAX tehnologiji, pokazuje sofisticiran, gotovo pa originalan cyber punk dizajn filma koji prate odgovarajući narativ direktno nadovezan na prvi deo koji se smatra prvim naučnofantastičnim noir filmom. Muzika Johana Johansona kao da je izašla iz Vangelisovog studija,  fotografija iskusnog Rodžer Dikinsa, direktora fotografije braće Koen, maestralno prikazuje svet budućnosti „ispale iz zgloba“ dok hemija između Goslinga i Forda deluje hipnotički kinestetična.Ali o čemu je bio razgovor? Sem uobičajnih pomalo buđavih pošalica autori su se složili da je prvi deo bio ispred svog vremena i postavio dosta tehničkih, maltene proročkih standarda koji su tek kasnije ostvareni u realnosti.

Gosling je istakao da ga je nastavku privuklo ontološko pitanje „Šta je čovek“ koje je prvi „Blade Runner“ postavio i maestralno obradio, i da je prvi dolazak na set nastavka u Budimpešti bilo nadrealno iskustvo, baš kao i interakcija sa predmetima na lokacijama kojima se divio kao dete zamišljajući svet u kome se film odvija.

Dodao je i da se svojski trudio da ne bude toliko impresioniran scenografijom jer je morao da bude u njoj svaki dan i tumači lik dok je Ford, na pitanje iz publike šta ga je inspirisalo da učestvuje u nastavku, izdvojio razvoj lika Dekarta i njegovu promenu kao glavni motiv, pošto se radnja nastavka dešava 30 godina nakon prvog dela, a ne toliko stil ili estetički uticaj filma koji ga je učinio slavnim.  Reditelj Vilnev je, na pitanje šta bi izdvojio sa snimanje, odgovorio da je teško izdvojiti  i jedan trenutak kada režirate nastavak svog omiljenog filma i da je kompletno snimanje bilo izazov. Vilnev je najviše govorio o metafizičkom i simboličkom nivou filma istakavši da se drugi deo opet bavi pitanjima sećanja i empatije u dehumanizovanom, tehnološkom društvu.

za tekst 2

Konferecija nas je nadražila, isčekujemo 6. oktobar i internacionalnu premijeru, a do tada možemo da se ložimo i da uživamo u trejleru koji, stvarno, najavljuje impresivan nastavak.

fotografije : Blade Runner 2049 promo