Da li imate preko 18 godina?

Novogodišnja revija najgledanijih filmova iz 2023. u bioskopu KCB

Autor:

Kulturni centar Beograda (KCB) od 1. do 10. januara organizuje reviju najgledanijih filmova u ovom bioskopu iz protekle godine.

„Prve dane 2024. započnite u bioskopu dobrog filma sa najgledanijim filmovima protekle godine. Podsetite se svojih favorita, nadoknadite propušteno i poslednji put, na velikom platnu, pogledajte omiljene filmove 2023. godine“, navodi KCB.

𝟏. 𝐢 𝟐. 𝐣𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫

18.00 MAGNETNA REZONANCA
Rumunija, 2022, 125’
Režija: Kristijan Munđiju
Uloge: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu.

Nekoliko dana pre Božića, nakon što je napustio posao u Nemačkoj, Matija se vraća u svoje multietničko transilvanijsko selo. Želi da se više uključi u podizanje svog sina Rudija koji je predugo prepušten brizi svoje majke Ane i da oslobodi dečaka nerazjašnjenih strahova koji su ga obuzeli. On je zaokupljen svojim starim ocem, Otom, a takođe nestrpljiv da vidi bivšu ljubavnicu, Čilu. Kada se nekoliko novih radnika zaposli u maloj fabrici kojom Čila upravlja, mir zajednice je narušen, osnovni strahovi obuzimaju odrasle, a frustracije, sukobi i strasti izbijaju kroz tanki sloj prividnog razumevanja i smirenosti.

20.00 SAVRŠENI DANI
Japan, 2023, 123’
Režija: Wim Wenders
Uloge: Koji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano.

Čini se da je Hirajama potpuno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma strukturirane svakodnevne rutine, uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti. Film predstavlja jedno dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

𝟑. 𝐢 𝟒. 𝐣𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫

18.00 FLAŠAROŠI
Dokumentarni film
Srbija, Slovenija, 2023, 84’
Režija: Nemanja Vojinović

Na periferiji srpske prestonice, Beograda, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša – flašarošima. U ovom dokumentarnom vesternu pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će njihovi poslovi zastareti, dok fokus prebacujemo na borbu jednog boksera mekog srca, Janike, da postane vođa u tom haotičnom sistemu.

20.00 SVETI PAUK
Danska, Nemačka, Švedska, Francuska, 2022, 119’
Režija: Ali Abasi
Uloge: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Sara Fazilat.

Serija nerešenih ubistava prostitutki uzdrmala je sveti grad Madžad na severoistoku Irana: serijski ubica dobija nadimak “Ubica-pauk”. On veruje da deluje u ime boga, jer “sklanja đubre sa ulica”. Novinarka Rahimi dobija zadatak da istraži ovaj slučaj – i kao ženi u svetu kojim dominiraju muškarci stalno joj se postavljaju nove prepreke na put. Međutim, Rahimi ne želi tek tako da odustane od potrage za istinom. Dok vlasti skrštenih ruku gledaju kako ubica mami jednu po jednu žrtvu u svoju mrežu, ona se sve više približava ubici.

𝟓. 𝐢 𝟔. 𝐣𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫

18.00 PLAVI KAFTAN
Francuska, Maroko, Danska, Belgija, 2022, 118’
Režija: Maryam Touzani
Uloge: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui.

Mina vodi tradicionalnu prodavnicu kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi išli ukorak sa zahtevima kupaca, ona i njen suprug Halim angažuju talentovanog šegrta Jusefa koji pokazuje najveću posvećenost učenju veština veza i krojenja. Vremenom, Mina shvata koliko je njen muž dirnut prisustvom mladića.

20.00 ZVERI
Španija, Francuska, 2022, 137’
Režija: Rodrigo Sorogoyen
Uloge: Marina Foïs, Denis Ménochet, Luis Zahera.

Francuski par Olga i Antoan preselili su se na selo u Galiciji na severozapadu Španije. Tamo žive mirnim životom, iako njihovi odnosi sa meštanima nisu toliko idilični koliko bi njih dvoje želeli da budu. Sukob sa komšijama, braćom Anta, dovodi do tenzija u selu do tačke s koje nema povratka.

𝟕. 𝐢 𝟖. 𝐣𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫

18.00 KORSET
Austrija, Luksemburg, Nemačka, Francuska, 2022, 112’
Režija: Marie Kreutzer
Uloge: Vicky Krieps, Katharina Lorenz, Florian Teichtmeister.

Austrijska carica Elizabeta je idolizovana zbog svoje lepote i poznata po inspirativnim modnim trendovima. Ali 1877. godine ‘Sisi’ slavi svoj 40. rođendan i mora da se bori da održi svoj imidž u javnosti tako što će sve čvršće vezati korset. Dok je Elizabetina uloga svedena protiv njenih želja na čisto performativnu, njena glad za znanjem i želja za životom čini je sve nemirnijom u Beču. Ona putuje u Englesku i Mađarsku, posećuje bivše ljubavnike i političke saveznike, tražeći uzbuđenje i svrhu svoje mladosti. Sa budućnošću strogo ceremonijalnih dužnosti koja je pred njom, Elizabeta se buni protiv hiperbolizovane slike o sebi i smišlja plan da zaštiti svoje nasleđe.

20.00 MADAM DI BARI
Francuska, Velika Britanija, Belgija, 2023, 113’
Režija: Maïwenn
Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe.

Film prikazuje život Žane Beku koja je rođena 1743. kao vanbračna ćerka siromašne krojačice, da bi slavu stekla kao dvorska dama i kao kontesa Di Bari, poslednja ljubavnica Luja Petnaestog.

𝟗. 𝐢 𝟏𝟎. 𝐣𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫

18:00 NESVRSTANI
Dokumentarni film
Srbija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, 2022, 101’
Režija: Mila Turajlić

Nesvrstani su deo dokumentarnog diptiha koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta “Trećeg sveta”. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Tita. Film rekonstruiše nastanak “Pokreta nesvrstanih”, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

20.00 PROŠLI ŽIVOTI
SAD, Južna Koreja, 2023, 105’
Režija: Celine Song
Uloge: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro.

Nora i Hae Sung, dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva, razdvajaju se nakon što Norina porodica emigrira iz Južne Koreje. Dvadeset godina kasnije oni se ponovo sreću u Njujorku, jedne presudne nedelje u trenutku dok se suočavaju sa pojmovima sudbine, ljubavi i izborima koje čine život.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: