Da li imate preko 18 godina?

Prerana TV smrt Jane Lynch i serija u kojoj je kraj sveta neminovan koliko i odrastanje

NOVE SERIJE (X deo)

7
0

U ovoj epizodi već ispraćamo na večni počinak novo ostvarenje Jane Lynch, ne dižemo obrvu koliko bi trebalo na JLo-in televizijski kambek, a među ponuđenim sadržajima nalazi se jedna od najzabavnijih serija na teveu trenutno. A tu je i serija koju morate da pogledate pre nego što se ubijete.

Angel From Hell (CBS)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 (ali vi ne morate ni toliko, jer ovo je već kanselovano)

LIČNA KARTA: Verovatno je najbitnije da igra Jane Lynch.

BEFORE: Jane Lynch je vrlo nekonvencionalni anđeo čuvar, koji se pravo niotkuda pojavljuje u životu Allison, tridesetogodišnje dermatološkinje, koja je pre godinu dana ostala bez majke, i otkriva joj da je ona oduvek njen anđeo čuvar, ali da će to od sada biti mnogo upadljivije. Pa joj tako već u prvoj epizodi “sređuje” da otkrije da je njen dečko vara sa njenom najboljom prijateljicom.

AFTER: Jane Lynch je Jane Lynch, skoro na isti način kao trenerka Jane Lynch u Glee. Samo bez krila (koja ovde iovako nema). Čitava serija i sve fore deluju kao da su pravljene sa Jane Lynch iz Glee na umu. Allison je dosadna kao smrt, baš kao i njen tata, brat, bivši momak, bivša prijateljica, komšije, pas, ordinacija, kolege s posla, ulica u kojoj živi, vremenske prilike koje vladaju u gradu gde se sve dešava… Od svih stvari u vezi sa ovom serijom mogu da zamislim samo koliko ovo gluplje i dosadnije još može da bude.

Beowulf. The Return To The Shieldlands (ITV)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 6

LIČNA KARTA: Prema starom engleskom epu “Beowulf” koji potiče iz ranog srednjeg veka.

BEFORE: Radnja ove verzije Beowulfa smeštena je u kraljevstvo Hrothgara koje izgleda kao primitivnija verzija arhitekturalne i urbanističke raskoši dočarane u Kurt Sutterovom Bastard The Executioner. Jedino što ovde pored nešto pristojnije vikinški obučenih vitezova imamo i trolove i nekakve polumutantske ratnike koji izgledaju kao da ih je lično George Miller osmislio za novi nastavak  Mad Maxa. Beowulf dolazi kod kralja koji ga je podigao kao dečaka, samo da bi saznao da je ovaj mrtav, i potom sticajem okolnosti postao glavni vitez njegove udovice, koja sa dosta napora preuzima vlast na rasparčanim plemenima.

AFTER: Ovo gledam sa svojom četvorogodišnjom ćerkom, majke mi. I dok god ona uspeva da izdrži, uz moje interpretacije, da isprati čitavu epizodu (one sa pojavom trolova su joj daleko zanimljivije) ovo će biti najbolja serija na svetu. Iako je Beowulf, i kao lik i kao glumac, ovde najneupadljiviji, iako sve izgleda kao “britanska” verzija Game Of Thrones (možda i pravljena sa tom, ali čednijom, namerom), iako još nije odlučeno da li će ovo biti “muški, viteški” ili neo-lordoftheringovski materijal. Veliki plus, u svakom slučaju, je u kojoj meri reditelji uspevaju da nam naslute razne brutalnosti, bez da nas (i moje dete!) izlože neprijatnim prizorima.

Childhood’s End (SyFy)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: Sve 3.

LIČNA KARTA: Matthew Graham, ko-autor Life On Mars i Ashes To Ashes, po romanu Arthura C. Clarkea.

BEFORE: Ako ste čitali knjigu, onda ništa (jer ja nisam). Ali, ako niste… Dolaze vanzemaljci i okupiraju Zemlju. Komuniciraju samo preko jednog čoveka, američkog farmera, dovoljno dobrog srca. Međutim, za razliku od ranijih independensdejova, ovi su došli da nam pomognu da na planeti zavlada mir i blagostanje o kakvom smo slušali u svim izbornim lažima svih političara ikada. Paralelno sa dobom blagostanja počinju da se odvijaju i razni  “x-files” momenti… Međutim, kao i uvek kada je lepo, tome mora da dođe kraj…

AFTER: Nisam očekivao od SyFy-evog “special-event-serie-ja” da me ovoliko razvali. Ne sumnjam da je Clarkeov roman iste snage, ali i serija je uspela da kreira dosta zanimljivu, intrigantnu, a televizičnu adaptaciju. Simbolika izgleda vanzemaljaca i sve metafizičke reperkusije, igre sa Jungov(sk)om psihologijom dosta su dobro i pitko struktuirane unutar materijala koji smo do skora gledali u Falling Skies, a sada u Colony. Čak i na nivoima na kojima treba da poverujemo da je “Barbie” iz Under The Dome najbitniji Zemljanin, Graham je uspeo da nas zainteresuje za sve aspekte ljudskosti, od onih duboko ličnih, do onih kosmičkih, na kraju uspevši da ih sve podjednako rasprši. Oni koji pate od depresije bi možda pre gledanja morali da se posavetuju sa lekarom ili farmaceutom…

Idiotsitter (Comedy Central)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 4

LIČNA KARTA: Autorsko i glumačko ostvarenje dve američke komičarke, Jillian Bell i Charlotte Newhouse.

BEFORE: Charlotte igra mladu i večito perspektivnu Billie koja pritisnuta novčanim problemima pristaje da radi kao bejbisiterka za neke buržuje sa Beverly Hillsa. A onda sazna da je dete koje ću čuvati nepodnošljiva, tridesetogodišnja Gene, koja je na sve to i u kućnom pritvoru sa “trekerom” oko noge. Genein otac je podjednako nenormalan i u svojim poslovnim potezima koliko i u vaspitnim merama, dok je majka, inače Geneina maćeha, prikazana kao hefnerovska bimbo plavuša samo nekih 20ak godina nakon “roka upotrebe”. Njih četvoro osuđeni su jedni na druge.

AFTER: Smešno je. Ponekad vrlo (epizoda sa sahranom Geneinog prijatelja). I u odnosu na neke slično komične serije poput Eastbound And Down ili Silicon Valley, gde su timovi bili dominatno “muški”, ovde vidimo da su i “dve žene” dovoljno sposobne da se nose sa sočnim budalaštinama i sitnicama iz kojih neplanirano niknu velike istine o životu. Jillian Bell je tip “rubeneskno” izgledajuće komičarke, poput Rebel Wilson, koja svu ekstra masu koristi u svoju korist i biću u čudu ako se za par godina ne bude kotrljala Holivudom za Melissom McCarthy i pomenutom Rebel. Pigmalionska postavka, koja ovde može da bude pra-daleki osnov, dovedena je do svoje urnebesne retardirane varijante.

Neon Joe Werewolf Hunter (Adult Swim)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Komičar Jon Glaser smislio, napisao i igra glavnu ulogu.

BEFORE: Paul Rudd, iz samo njemu znanih razloga, dolazi u mali gradić u Vermontu, “da pobegne od svega”, i na ulazu u pansion u kome treba da provede odmor, napadne ga vukodlak. Time počinje serija sličnih ubistava, što je povod da se angažuje Neon Joe, lovac na vukodlake. Ali i povod da nam se nasluti da su neki građani zapravo vanzemaljci. Ali i prilika da u jednom omažu Kingovom Misery, otkrijemo da je Neon Joe i pisac erotskog serijala za žene…

AFTER: Adult Swim i ja nikada nismo jedno drugom našli G-spot. Njihov humor mi uvek deluje amaterski u onom izvornom značenju te reči- gde neko nešto radi iz velike ljubavi. Ali ga jebe što rezultat te ljubavi nije naročito velik. Neon Joe ima par zabavnih momenata i popkulturnih referenci, ali sam sebe sapliće neodlučnošću kojom pričom, na koji način, parodirajući koje žanrove itd želi da se bavi. A ja sam prestar za varijantu “anything  goes”.

Shades Of Blue (NBC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 ne toliko neprijatne epizode koliko sam mislio da će biti

LIČNA KARTA: Na talasu relativnog uspeha svoje scenarističke saradnje sa Luc Bessonom u post-Taken akcijašu 3 Days To Kill, Adi Hasak dobija priliku za svoje autonomno, policijsko TV čedo. Ali i Jennifer Lopez.

BEFORE: JLo igra detektivku Harlee Santos koja zajedno sa svojim šefom Mattom (Ray Liotta) i njegovim tipom pokušava da izbalansira poštenu policijsku službu pravdi sa reketaškim i korupcijskim biznisom kojim se bave sa strane. Kada joj FBi stane na put, Harlee je prinuđena da za njih špijunira čoveka koji joj je pomogao da ima karijeru i kolege koje su joj više od prijatelja. S druge strane, može da ide u zatvor i samohrano vaspitavanje svoje ćerke, violinistkinje, prepusti rodbini i ulici.

AFTER: Izvinite, ali JLo nije najgora stvar ovde. Hasak očigledno svoje likove i priču gradi po uzoru na star-akcijaše osamdesetih, pokušavajući da u onoj meri u kojoj to nacionalna američka televizija dopušta odnose i dešavanja zaprlja tako da pariraju kablovskim postavkama. S obzirom da već u prve dve epizode prođemo kroz najzanimljivije momente nečega što bi, inače, bio materijal za čitave sezone (Mattovu sumnju u Harlee, provere…), moram da priznam da sam radoznao da vidim šta se dešava u epizodi broj 3. Ali, za većinu vas biće ovo samo još jedna policijska serija sa, nažalost, JLo.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: