Da li imate preko 18 godina?

NOVE SERIJE (VII deo)

Pravda za TV žene!

6
0

Od ovog dela priča o novim serijama ovojesenje sezone lagano će prerasti u (nadam(o) se) periodičnu rubriku u kojoj ću sumirati šta ima novo od serija. Biće to rizično, mukotrpno i na momente aprijantno iskustvo za mene, ali nema toga što ja ne bih uradio s ove strane ekrana.

U ovom izdanju nekom nejakom intelektu moglo bi da se učini da imam nešto protiv žena, naročito onih koje su već slabe i ugrožene ili onih koje bi da se brane muškim forama. To, naravno, nije istina. Ja mrzim oba pola podjednako.

After Hours (Sky1)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: After Hours, Velvet Underground, specijalno za špicu ovog šoua obradili su Babyshambles.

BEFORE:  Willow je tinejdžer koji obožava da sluša internet radio/emisiju “After Hours” koju vode dvoje dvadesetogodišnjaka i kada mu se, nakon što ga ostavi devojka, ukaže prilika da im se pridruži on to čini svim srcem. Njegov otac je mlekadžija koji je ostao bez posla doseljenjem samoposluge iz velikog lanca.

AFTER: Pretpostavljam da je ova serija želela da povampiri nostalgiju i bitnost analognih medija (tj “analognih osećanja”) kojima se pozabavio Richard Curtis u svom traljavom Pirate Radio, ali materijal ovde izložen je na ivici retardiranosti ili naivnosti namenjenoj predškolskom uzrastu. Autori ne stižu da nam u prve dve epizode ni dočaraju atraktivnost programa “After Hours”, a gotovo svi akteri deluju toliko neprirodno naivno kao da su iz pedesetih vremenskom mašinom prebačeni u 2015. Bojim se da će ovde demonstrirana borba protiv vetrenjača kapitalizma i digitalnih navika pre biti ismejana zahvaljujući idiotima koji su odlučili da im se suprostave.

After Hours - Series 01 Episode 01 Jaime Winstone & James Tarpey as Lauren and Willow. ©Matt Squire 2014

Donny (USA)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Donny Deutsch, zvezda ove serije je advertajzing mogul i bivši TV voditelj tokšoua The Big Idea with Donny Deutsch

BEFORE: Donny ima facu zvezde. Ja sam bio ubeđen da sam ga gledao u svim američkim i kanadskim filmovima koje sam ikada gledao, ali ovo mu je prva uloga (Donny ima 58 godina)! U ovoj seriji Donny, očigledno, igra sebe- TV voditelja nekog tokšoua namenjenog, kako izgleda, ženama, koji se bavi škakljivim, “kosmopolitenskim” temama. Privatno, on je razveden, u vezi sa Ukrajinkom dvostruko mlađom od sebe, i povremeno ima krizice srednjih godina.

AFTER: Donny, baš kao i Donny, je skoro nepodnošljiv. Čitava serija izgleda kao da je neka nakurčena feministkinja dobila priliku da se sprda sa “mukama” zgodnog i bogatog pedesetogodišnjaka koji je vaspitavan da kad poraste bude mali Hugh Hefner. Međutim, ono što je nepodnošljivo nije sprdanje sa Donny-jem, već politička korektnost najvišeg reda koja na primeru sirotog Donny-ja drži crno-belu lekciju o tome kako žene imaju pravo na iste stvari i u istim godinama kao i muškarci, ali kako je OK da se smejemo samo muškarcima zbog toga. Pored toga što nije naročito smešno, pretužno je što je neko sebi odabrao temu sa kojom smemo da se šalimo na samo jedan način. Blunt Talk je bolji izbor, o ranom Californication da i ne govorim.

Feminin/ Feminin (Lez Spread The Word web portal)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Ako vam treba posebna pozivnica za “girl on girl” akciju, onda ovo nije za vas.

BEFORE: Feminin/ Feminin je veb serijal kreiran za lezbijski veb portal koji je Chloe Robichaud osmislila da razbije neke predrasude o lezbijkama i “njihovom svetu”. Iako se ovde radi o dokumentarno-igranom formatu, sve zajedno podseća na briljantni gej miks koji su Englezi priredili prošle godine triptih serijalom Cucumber/ Banana/ Tofu koji se bavio muškom gej populacijom.

AFTER: Nisam baš zagledao L Word, ali Chloe je učinila da neko konačno prikaže lezbijke kao simpatična, topla i draga stvorenja, a bez prikrivenih voajerskih ciljeva (kao Kechiche u Blue Is The Warmest Colour). Svaka vebizoda, od po 15ak minuta, anketira nekoliko žena, bilo u vezi sa određenim momentima u njihovim životima ili predrasudama vezanim za iste. A pored toga pratimo i igranu deonicu koja nam na neposredan i neisfoliran način približava ovaj svet. Sve akterke su glumice i svi likovi deluju kao da su iz jedne ekipe, što objašnjava njihova preplitanja.

Flesh and Bone (Starz)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: svih 8

LIČNA KARTA: Osmislila Moira Walley-Beckett, scenaristkija Breaking Bad i Pan Am.

BEFORE: Claire Robbins, izraženog Bambi seksepila, stiže u Njujork iz neke white trash vukojebine i, s obzirom na ogroman talenat, postaje članica prestižne baletske trupe, a potom dobija i glavnu ulogu u ključnoj premijeri sezone. Iza sebe, u vukojebini, ostavlja brata Bryana, veterana bliskoističnih ratova, sa kojim je imala incestuoznu vezu, i oca alkosa.

AFTER: Flesh And Bone je o mukama. Svih učesnika. Moira nas upoznaje sa megakompetitivnim i surovim svetom baleta, polu-prostitutskim odnosima koji vladaju između trupe i mecena, okrutnim kaznama koje stižu sa prvim borama. A u nekom sadističkom nadahnuću, Moira se uplašila da sve to neće biti dovoljno da drži pažnju, pa je priču opteretila i vrlo tumornim biografskim paketom sirote Claire, koja je magnet za muke i zlostavljanja. Ali na sve to i sama ima jaku psihopatsku crtu koja joj omogućava da preživi. Videću da lepše elaboriram svoje razočaranje u sledećem, “godišnjem”, pregledu TV serija, ali ako ste raspoloženi za overdoz dramskim “gore-om”, prionite!

Into The Badlands (AMC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Scenaristi Alfred Gough i Miles Millar su osmislili Smallville i napisali Shangai Moon. Ali i TV ribut Charlie’s Angels.

BEFORE: Radnja je smeštena u postapokaliptičnu budućnost koja je feudalno izdeljena u teritorije kojima gospodare “baroni” (ne nužno muškog roda, jer imamo i baronicu “Udovicu”). Svaki baron ima svoje primijum ratnike koji se zovu “kliperi”, koji se bave odbranom, treniraju vojsku i supervizuju rad farmera na teritoriji. Jedan od tih klipera, a u službi najmoćnijeg barona Quinna, je i Azijat Sunny, koji sticajem okolnosti postaje mentor dečaku (ingeniozno nazvanom) M.K, koji je, izgleda, “specijalan dečak” i za koga su zainteresovani svi baroni, naročito “Udovica”, s obzirom da je na pomolu rat oko teritorija.

AFTER: Nakon prve epizode nisam bio ni malo impresioniran ovim stripovskim miksom kung-fua, gangsterskih, samurajskih, western filmova, pa i Renny Harlinovog Cutthroat Island. Previše je sve izgledalo treš, a premalo palp. U drugoj epizodi to počinje malo da se menja, u korist ovog drugog, i sve počinje da izgleda kao neka tarantinovsko-rodrigezovska ekstravaganca na duplo manjem budžetu. Drama se zaoštrava, neke “kung fu” sekvence su bile maestralne i ja priznajem da sam nemoćan pred ovom vrstom lake zabave koja ima potencijal da relativno lako transcendira samu sebe. Kao u slučaju Walking Dead.

Josh (BBC3)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: Svih 28 minuta prve epizode!

LIČNA KARTA: Bolje da ništa ne znam(o). Već mi je nepodnošljivo što je moj omiljeni britanski komičar, Jack Dee, morao ovde da rmbači za funte.

BEFORE: Urbane avanture troje dvadesetineštogodišnjaka od kojih se onaj koji ima glas kao terijer u pubertetu i kojim se najmanje bavimo zove Josh.

AFTER: NAŽALOST, Josh nije stvarno terijer u pubertetu koji ume da govori. Jer to bi bilo zanimljivo.

London Spy (BBC2)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Tom Rob Smith, scenarista ove serije, napisao je i roman Child 44, prema kome je ove godine Daniel Espinosa snimio istoimeni film sa Tomom Hardy-jem

BEFORE: Danny (Ben Whishaw) je gej koji, kao i milioni britanskih gejeva, provodi vreme drogirajući se (i) po klubovima. A onda, sasvim slučajno, upozna Alexa, zaljubi se do ušiju, počne da mašta o sreći, da bi jednog dana Alex nestao, i posle 11 dana bio pronađen u putnom sanduku na tavanu svog stana, u ambijentu koji ukazuje na odvijanje sado-mazo igrarija. A potom se ispostavlja da je Alex zapravo Alistair zapravo špijun MI6…

AFTER: Ne znam kako je ova premisa (a na osnovu dve odgledane epizode) uopšte postala serija, a ne film. Smith, koji jedva da ima TV iskustva, tretira svoj scenario romansijerski i priča se odvija pre intuitivno, nego po bilo kakvim TV zakonitostima, i to joj daje malo na aromi kakvu poseduje superiornija The Affair. S obzirom da centralno mesto odnosa Danny-ja i Alexa (i dalje) predstavlja seksualni odnos, i da sva specifičnost potiče od toga kako je isti delovao (na Danny-ja), meni i dalje ostaje da vidim šta je ovaj post-hičkovski triler doneo stvarno novo na teritoriju koju su do sada mahom okupirali hetero parovi.

Marvel’s Jessica Jones (Netflix)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: It’s fuckin Marvel! A treba da vas plaši i to što je kreatorka Melissa Rosenberg napisala scenarije za sve nastavke Twilight sage.

BEFORE: Jessica Jones nije superheroj(ka) kao drugi superheroji. Ona ne nosi kostim, ne koristi svoje moći koliko bi mogla, pati od depresije i verovatno je alkoholičarka. “Po danu”, ali i po noći, ona je privatni istraživač. A njen arhi-neprijatelj je bivši ljubavnik, Kilgrave, koji nije ludi naučnik sa veštačkim ekstremitetima, već upravljač tuđim mislima, sličniji zloj verziji Charlesa Xaviera.

AFTER: Pa, zašto onda nisam oduševljen ovim (konačno!) odstupanjem od sterilne mačoidne matrice Marvelovih junaka?! Pre svega što kada u ovoj meri zanemarite supermoći, dobijete šou o običnoj detektivki, čiji alkoholizam i nasilno ponašanje još upadljivije podsećaju na desetine sličnih detektivskih mačo klišea. Drugo, ono što ostane dosta (mi) liči na Veronicu Mars. Treće, Krysten Ritter, koja igra Jessicu malčice više izgleda kao napižđena got heroina od koje očekujem da izabci očnjake, nego kao autsajderka superherojskog sveta. Četvrto, ono malo akcionih scena deluje poprilično bedno (bar fight čak nije ispao ni sprdnja sa istim). Peto, a ne kažem da je tu bilo ikakve namere, način na koji se uvodi negativac Kilgrave podseća me na plasiranje Red Johna, kao ne samo mega, već i meta-negativca, u Bruno Hellerovom The Mentalist.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: