Da li imate preko 18 godina?

NOVE SERIJE Sezona 2015-2016 (VI deo)

Zbog vas sam pogledao i vojvođanski sitkom!

3
1

Ovim mamutskim delom (sa čak 12 novih epizoda!), valjda, završavamo izmene i dopune u vašem TV programu. Nadam se da sam uspeo da vas zainteresujem za nešto i ubedim da je život iza TV ekrana mnogo bolji nego onaj ispred. Ako jednog dana napišem “BeforeAfter Srbijo, izvini”, želim da znate da je sve što sam pre toga uradio na uklanjanju mladih sa ulice u fotelje ispred televizora bio samo moj način da ih efikasno spremim za ono što neminovno sledi. Kraj programa TV bastilje.

 

Ash vs Evil Dead (Starz)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 1

LIČNA KARTA: Braća Sam i Ivan Raimi, prema kultnom Samovom filmu, koji i režira pilot.

BEFORE: Tridesetak godina nakon poslednjih dešavanja zatičemo Asha kako tavori kao olinjali plejboj u trejler kampu i radi u prodavnici tehnike. Jedno slučajno naduvavanje vratiće demone iz “fatalne knjige” u njegov život, i udružiti ga sa kasirkom Kelly i pospremačem Pablom u borbi protiv zla.

AFTER: Prva sezona imaće 10 epizoda, a Starz je već grinlajtovao i drugu. Dakle, čeka nas 10 sati (20 polučasovnih epizoda) Raimijevog crnohumornog nadmetanja sa gangrenoznim stvorenjima koja čekaju na egzorcizam motornom testerom. Bruce Campbell je besprekoran, vitalan i šarmantan da kroz takav palp protera šta god treba. Pitanje je samo da li je stvar po vašem ukusu. A ne treba smetnuti s uma da je nešto slično sproveo u delo i Robert Rodriguez sa svojom “telenovelizacijom” From Dusk Till Down.

Con Man (Vimeo)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 3

LIČNA KARTA: Smislio glumac Alan Tudyk, ovde prvi put i kao scenarista.

BEFORE: Trinaest desetominutnih epizoda napravljenih za net kanal Vimeo. Tudyk igra glumca Wray-a Nerely-ja, zvezdu nekad popularne i kenselovane sci-fi serije Spectrum, koji putuje na neku konvenciju naučne-fantastike a la Comic Con. Kroz uvrnute interakcije sa fanovima, susrete sa drugim poznatim zvezdama (Sean Astin igra samog sebe) provlači se i priča o prilici za audiciju za novi Clint Eastwoodov vestern…

AFTER: Prve tri epizode deluju kao sitkom podeljen na tri dela. Istina, neka vrsta, pre lokacijske (aerodromska, hotelska i konvencijska) nego tematske, celovitosti se oseća, ali događaji se razvijaju u prilično gustom kontinuitetu. Što stvara utisak da je vebizodisanje pre bila nužnost nego kreativna odluka. Unutar samih epizoda sve deluje kao razigravanje biografskih anegdota sa tek povremeno i umereno komičnim momentima.

Cuffs (BBC 1)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 1 (je dovoljna da shvatite da li je za vas)

LIČNA KARTA: Julie Gearey, scenaristkinja Prisoners Wives.

BEFORE: Brajton je Malibu Engleske, ehm… Mladi Jake, gej, 22 godine, čiji je otac šef tamošnje policijske stanice ima svoj prvi dan na poslu- kao obični policajac. Profil ovog “običnog policajca” satirično je dat u uvodnoj sekvenci kombinovanjem pompeznog govora šefa policije sa tragikomičnim tretmanom koji policajci doživljavaju na ulici.

AFTER: I baš kao što ste to videli desetinu puta do sada- prvi dan na poslu nije lak. Zbog toga “čiji je” kolege će biti malčice neprijateljskije nego inače, ali na kraju će čak i najuporniji u tome shvatiti da je šefov sin okej. Kroz par različitih slučajeva upoznaćemo druge detektive i policajce, biti provučeni kroz miks blago amerikanizovanih “ralja života” različitih luzera i kriminalaca. I to je to. Plus malo više sunca nego što ste, inače, navikli u engleskoj seriji.

Jekyll and Hyde (ITV)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Autor je britanski komičar i scenarista Charlie Higson (The Fast Show).

BEFORE: London, tridesetih godina prošlog veka. Robert Jekyll upravo pristiže iz Indije, u kojoj je proveo čitav život kao usvojeno dete u domu indijskog lekara. Ubrzo po stizanju saznaje i da je unuk “onog” Dr Jekylla. Ali i “onog “ Mr. Hydea. Pored mirenja sa porodičnim rodoslovom, “hormonskim poremećajima” koji postaju sve agresivniji, Jekyll će morati da se pozabavi i sa neprijateljskom skupinom “Tenabre” koja mu radi o glavi, ali i sa britanskom jedinicom za borbu protiv čudovišta (baš tako).

AFTER: Moram da priznam da sam se, baš kao u slučaju aktuelnog albuma Roots Manuve, neviđeno navukao na ovu seriju. Njen dramaturški doping  originalnog mita podseća na ono što je Ritchie uradio sa Sherlockom, Showtime sa Penny Dreadful frikovima ili Starz sa čuvenim megaumom u Da Vinci’s Demons. Međutim, ovde postoji ozbiljna ambicija da se dobaci do serijalnosti i harizme Dr. Whoa. Higsonovo ostvarenje je čist palp, sa pravom dozom humora i horora i glumom i glumcima koji i dalje pokušavaju da uklope svoj talenat u vrhunsku simulaciju “B-filmskog” doživljaja. Jekyll and Hyde deluje sveže i pametno i gledaću ga svim srcem koliko god bude epizoda. Kao da ponovo imam 12 godina i nedeljom u 14h počinje “serija”.

The Last Kingdom (BBC America)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 od 8

LIČNA KARTA: Prema romanu Bernarda Cornwella, autora (knjiškog/ TV) serijala o pešadijcu Richardu Sharpeu.

BEFORE: Engleska, par decenija (ili vekova?) u odnosu na onu koju slika Sutter u The Bastard Executioner. Danci vršljaju neujedinjenom Engleskom, pagani protiv hrišćana. Junak naše priče je engleski plemić Uthred od Bebbenburga, koji je kao dete otet od strane Danaca, da bi se kao odrastao mladić, sticajem okolnosti, našao u situaciji da više ne pripada ni jednim ni drugim, a sa nekim mora…

AFTER: BBC America je već solidno proslavljena nekim kostimiranim dramama (Copper, Ripper Street, The Musketeers), ali ova mi deluje kao najbolja od svih. The Last Kingdom je pre svega veoma zabavna, što je retko odlika uštogljenih rekreacija događaja iz srednjeg veka. Priča je dinamična, glavni junaci (Uthred i cura mu Brida) su harizmatični, ljudi i vreme su prljavi, a bitke i druge akcione scene date su sa dovoljno brutalnosti koja nikada ne postaje sama sebi poenta (kao što je često slučaj kod Suttera). Pored toga, The Last Kingdom dramski krivuda relativno nepredvidljivim putevima tako da kontinuirano proizvodi neizvesnost i uzbuđenje. Šteta što je samo mini-serija.

Master Of None (Netflix)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Ko-kreacija Aziza Ansarija i Alana Yanga koju je TV.com već proglasio “najboljom serijom ove godine”.

BEFORE: Aziz je Dev, glumac čija karijera obitava u TV reklamama, koji pokušava da u zakoračenim tridesetim pronađe prave smernice za dalji život i odluke. Njegov najbolji prijatelj je Azijac Brian.

AFTER: Iako mi je njegov lik u Parks And Recreation bio fenomenalan, Ansari, me baš kao ni drugi ljubimac indi publike, David Cross, nikada nije u potpunosti kupio (previše samokontekstualizacije, premalo duhovitosti). Master of None nastavlja autoreflektivnu prirodu svih standap komičara koji su dobili priliku da imaju svoju seriju. Po čačkanju humanosti i sentimentalnosti sve je bliže Louieju, nego Schumerovoj. Dobro je da je druga epizoda bolja od prve.

Pomeri se s mesta (RTV1)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Slobodan Šuljagić, autor Agencije za SiS i Ljubavi i mržnje.

BEFORE: U fokusu naše dvojezične priče su dve porodice, srpska i mađarska, koje su se upravo orodile. Naime, sinovi i ćerke dva najbolja prijatelja, Jovana i Šandora, istoga dana su se venčali jedni za druge. Sitkom prati odnose starih i mladih bračnih parova koji su sticajem srpskih okolnosti prinuđeni da žive jedni sa drugima. I, kao u svakoj srpskoj seriji, tu je i jedan policajac.

AFTER: Opet poredeći sa BBC-ijem, ovaj tip jeftine, mentalitetske serije je evergreen žanr. Ono gde se razlikuju jeste što je nivo produkcije koji je RTV1 obezbedio autorima ispod svakog nivoa, a to je onda prečesto zakamuflirano produženim oslanjanjem na mentalitetska ronzanja. Kao i u slučaju Komšija, osnovna postavka je dobra i potentna za sto epizoda sitkoma, ali u ovakvoj izvedbi (o radu sa (naročito mlađim) glumcima da i ne govorim), ne verujem da ćete ni vi odgledati više od dve epizode.

The Romeo Section (CBC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Chris Haddock, autor Da Vinci’s Inquest i Intelligence

BEFORE: Dobro došli u svet, kanadskih špijuna! Da, tako nešto postoji. Wolfgang McGee je profesor (nisam uspeo da shvatim tačno čega) koji potajno supervizuje rad tima špijuna. Po povratku iz Hong Konga, par sa kojim je radio biva kompromitovan, čime je i njegova pozicija dovedena u pitanje. Paralelno sa tim, on kolo vodi i u dve kanadske operacije- jedna targetira dilera drogom, a druga se bavi meksičkim tužiocem koji je azil našao u Vankuveru.

AFTER: Moj recept za dobar pilot je da to treba da bude treća ili četvrta epizoda u serijalu. Dakle, prve dve ili tri treba da se napišu, ali tek četvrta treba da se snima. In medias res! I tako nešto su “kanađani” i uradili sa The Romeo Section. Nema nepotrebnih i školskih objašnjenja karakterističnih za sve američke produkcije, nema nepotrebnih predstavljanja likova. Odmah smo u priči, pa ko šta shvati u hodu. Usled toga, priča od starta razvija svoj vajb, ono što ne znamo automatski postaje misteriozno i tajnovito…  Romeo Section ima dva problema: paralelne priče su nekako previše mehanički i precizno raspodeljene, a glavni junaci ni posle dve epizode nisu uspeli da nam se nametnu kao nešto zbog čega treba pratiti priču.

Supergirl (CBS)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: Vrlo sam ponosan što sam izdržao jednu do kraja.

LIČNA KARTA: Troje autora ima višegodišnji TV staž i radilo je na serijama koje imaju veze sa ovom: Flesh, No Ordinary Family i Glee…

BEFORE: Kara Danvers (na kriptonskom: Kara Zor-El) je Supermenova rođaka, poslata na Zemlju u isto vreme kad i on, da brine o njemu, ali je zalutala u svemiru i na Zemlju stigla 24 godine kasnije, kad je mali Kal-El već postao Supiška. Pravo niotkuda ona odlučuje da, kad već ima iste moći kao i on, počne da ih koristi baš kao i on. I baš kao i on- prvo spasava avion od rušenja.

AFTER: Ja vam nisam publika za ovo. Meni je ovo toooliko retardirano, zastarelo, dosadno, klišeizirano i neočekivano ne-seksi. Glavna cura je simpatična, ali konstelacija njenog sveta bolno izgleda kao repriza svih geneza Supermena, čime padaju u vodu sva pro-feministička zagovaranja u korist Supergirl. Odškrinuta vrata da će ovo biti superherojski procedural u kome će Supercica iz epizode u epizodu da se šiba sa drugim vanzemaljskim zatvorenikom koji je na Zemlju pristigao u džinovskoj tamnici kad i Kara (samo su deset godina vatali zjale i čekali da ona poraste), radije bih zalupio sa treskom.  Gledajte samo ako ste potpuno paralizovani i čak ne možete ni da trepnete da neko ugasi ovo sranje…

Truth Be Told (NBC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: I pored najbolje volje- samo jednu

LIČNA KARTA: DJ Nash, čije idiotsko ime može da se meri samo sa McG-ijem, autorovao je i meni vrlo simpatični sitkom Growing Up Fisher

BEFORE: Dva komšijska para, jedan tamnoputi, drugi mešani i sa očigledno usvojenim detetom, iz Azije, ofkors. U prvoj epizodi pokušavaju da izađu zajedno na koncert Jay-Zija.  I dok tamnoputi par muči muku sa njegovom ljubomorom, ovaj drugi konačno je aminovao odgovarajuću bejbisiterku, ali za koju se potom ispostavlja da je glumila u porno filmovima.

AFTER: Ako vam je bilo šta iz prethodno rečenog zazvučalo zabavno, zaboravite. Ako vam se par neuspelo angažovanih fora učinilo aktuelnim, zaboravite. Truth Be Told je turobno loše izveden pokušaj da crna, ili, barem, miksovana, populacija dobije sitkom koji im je pre 30 godina bio uskraćen. Naftalin iz koga je “ovo” izvučeno bio je jedina vredna stvar u koju je ovde trebalo investirati.

Unforgotten (ITV)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Autor je glumac i scenarista Chris Lang (u oba slučaja bez dodirnih tačaka sa mojim TV životom)

BEFORE: Prezaposlena Nicola Walker (koju već gledamo u River kao duholiku Riverovu partnerku) i ovde igra detektivku koja se bavi “bonesolikim” slučajem ubistva koje se desilo pre skoro 40 godina. Prva epizoda nas kroz rad na slučaju upoznaje sa čitavim setom različitih ljudi koje na samom kraju otkrivanje identiteta žrtve dovodi u  vezu.

AFTER: Sem relativno zanimljivo koncipirane polazne osnove ovo je mahom rutinsko kretanje “britanskim pristupom” kroz savremeni detektivski rad. Možda je, nepotrebno, data veća važnost forenzičarskom radu, koji uprkos svom “mythbusters” pristupu poslu gledaocu nagledanom američkih CSI-ova mora delovati kao oduševljavanje točkom. Ono što je zanimljivije i britanskije jeste da pred detektivkom Cassie stoji neka vrsta posthumnog, naglašenije melodramskog, “misizmarplovanja” sa preživelim akterima koji svi od reda žele da se distanciraju od žrtve ili sećanja na njega i nimalo nisu voljni da im neko viri u prošlost.

Wicked City (ABC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Prvi televizijski scenario Stevena Baigelmana (Feeling Minnesota, Get On Up)

BEFORE: Priča se da je Wicked City zamišljen kao tzv “event-series”, a trenutni rejtinzi pokazuju da će verovatno na tome i ostati. Jeremy Sisto je detektiv Jack Roth koji u Eleju osamdesetih juri za serijskim ubicom koji operiše po Sunset Stripu.

AFTER: Amaterski dočarani koncert Billy-ja Idola u pilotu reperan je za nivo dramske autentičnosti koji ova serija donosi. Možda će neko biti impresioniran nivoom podjednake pažnje koji je dat i “dobrim” i “lošim” momcima (mada sumnjam posle Hannibala), gde ovi drugi (iako ih predstavlja Gossip Boy, Ed Westwick) očekivano više plene u vremenu koje im je dato. Billy Idol i par pesama Pat Benatar na stranu, još uvek nisam otkrio zašto je ova (istinita?) priča tražila baš osamdesete. Iako se radi o Jon Cassarovoj produkciji bojim se da će ovo, kao i (po meni sličnog senzibiliteta) Aquarius, morati bez mene.

Lajkuj:

Komentari:

  1. aivar kuusma says:

    Jedino nema poređenja novog JEKYLLa sa Moffatovim koji je pak bio recept za kasniji reboot SHERLOCKa na BBCu… :(

Ostavite komentar:

Slični članci: