Da li imate preko 18 godina?

Nova sezona „House of Cards“

Peta sezona serije „House of Cards“ donosi dražesne narativne novine, dobro znane svakom hroničaru srpskih političkih prilika.

Jedna od najgledanijih Netflixovih serija “House of cards” se nastavlja 30. maja premijerom 5. sezone, koja se – koliko se može videti iz najava, fotografija i prvih trejlera – fokusira na predizborne aktivnosti Franka Underwooda, manipulativnog američkog političara koji ne preza ni od čega kako bi ostvario svoje zamisli i njegovu kandidaturu za mesto pravog, izabranog predsednika (a ne potpredsednika koji je postao vođa po sili okolnosti i sopstvenom lukavstvu) i to sa, ni manje ni više, suprugom Claire kao kandidatom za potpredsednika.

Pored Kevina Spaceya u ulozi Frenka i Robin Wright u ulozi Claire, gledaoci će u novoj sezoni videti i sve stare likove: Frankove savetnike Doug Stamper-a (u intrepretaciji Michael Kelly-a) i Leann-u Harvey-u (Neve Campbell), republikanskog protikandidata Will Conwaya (Joel Kinnaman) nekadašnjeg biografa Tom Yatesa (Paul Sparks) čija će švalerska eskapada sa sadašnjom (a možda i budućom) prvom damom biti tema nekih od novih epizoda.

house-of-cards-season-5-poster

U intervjuu za “Entertainment Weekly” nova showrunnerka serije (posle odlaska Beau Willimon), Melissa James Gibson, otkriva da se nova sezona primarno bavi američkim mentalitetom (evo prve veze s domaćim političkim okolnostim, jerbo kod nas svaki izbori imaju mnogo više veze s glasačima no sa samim kandidatima) i izjednačava seriju s nekim realnim događajima.

Gibson je odbila poređenje Franka s Trumpom jer je Frank ipak čovek sistema (jel’ neko pomenuo Hilary?) dok je Trump bio autsajder koji je probao (i uspeo) da razbije američki politički sistem.

Na pitanje o narativnom osnovu nove sezone – predizbornoj kampanji – Gibson je rekla da je tome serija išla od samog početka jer Frank ipak nije bio izabrani predsednik i da su autori jedva čekali da vide kako će njegove makijavelističke metode političke borbe koje je do sada upotrebljavaju u četiri zida administracije Bele kuće delovati na birače (evo i druge veze s domaćim prilikama i strastima i porivima političara učitanim u umove birača direktnim, a bogami i subliminarnim porukama).

Neću daviti sa detaljima koje i sami možete naći na internetu, ali trejler za novu sezonu otkriva glavnu vezu sa skorijom srpskom političkom istorijom. Naime, u trejleru Frank objašnjava Claire kako narod nema pojma šta je dobro za njega, a on zna i kako će voditi kampanju kao da će Underwood biti predsednik 2016, 2020, pa tako dalje dok ne ispuni 6 mandata. Onda Frank kreće da konfabulira kako će im ispuniti sve želje, naučiti ih da žele i ono što ne žele, i tako u krug. Verovatno bi se i sami autori dobrano inspirisali za novu sezonu gledajući prenos mitinga na Gazimestanu ’89 i ambicijom bivšeg predsednika da narodu ispuni baš svaku želju.

Milosevic_Gazimestan

Slobodan nije sasvim ispunio ideal od šest mandata (pre je bilo 3,5), neke želje naroda jeste, ali većinom na štetu istog, a supruga mu je bila i više od potpredsednika što novi “House of cards” čini savršenom serijom za nas. No, dok grizete nokte i nestrpljivo čekate 30. maj i prvu epizodu nove sezone, kada ćemo tačno znati da li je tvrdnja iz prethodnog pasusa psihodelična ili nije, možete nabaviti knjigu vernog predsednikovog saradnika iz tog doba (i samog bivšeg predsednika i to velike SFRJ), Bore Jovića, pod amblematičnim imenom “Zašto bih ćutao?” i uporediti iskustva.

*fotografije: Netflix promo