Da li imate preko 18 godina?

Nova energija autorskog filma

Autor:

29. Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra. Tokom festivala će biti prikazano 82 ostvarenja u 13 programskih celina.

Srdan Golubović, predsednik Saveta i selektor, predstavio je takmičarski program, napomenuvši da je u njemu 12 filmova, što je pravilo koje je uvedeno pre nekoliko godina.

“Festival i van granica Srbije ima svojevrsni autoritet i prepoznatljivost zbog kojih autori žele da dođu jer se na njemu gaji jedna vrsta posebnosti i autentičnosti. Nema mnogo ovakvih festivala koji su u takmičarskom programu beskompromisno hrabri da do kraja isteruju princip vrhunskog autorstva. U okviru ovog programa promovišemo nove glasove autorskog filma i najautentičnije autore evropskog i svetskog filma. Gledaćemo raznovrsne filmove sa skoro svih kontinenata. Ovaj program je veoma raznolik i pokriva različite poetike i autorske namere, od izrazito intimnih preko istraživačkih do političko provokativih impulsa autora”, naglasio je Golubović-

Dve glavne selekcije programa predstavio je i Srđan Vučinić, umetnički direktor, koji je naglasio da je veoma značajno za takmičarski program što su filmovi većinski prvo ili drugo ostvarenje autora.

“I to je nova energija autorskog filma. Filmovi koji čine srž ovog programa su iz trećeg sveta, iz Čilea, Vijetnama, Irana, Nepala koji nam otkrivaju nešto potpuno novo o svetu i govore nam o jednoj veoma važnoj temi danas, a to je tema puta koji stoji pred čovekom i koji čovek danas ne zna kako će da pređe. Filmovi u glavnom programu predstavljaju sumiranje poetika veoma poznatih i velikih autora (Louč, Venders, Belokio, Džejlan). I svi ovi autori nam šalju važne poruke. Istakao bih i film Jadna stvorenja Lantimosa, kao i film koji će otvoriti festival, Lost country, za nas jedan veoma važan film”, istakao je Vučinić.

U takmičarskom programu biće prikazani filmovi “Crveni kofer”, “Ekskurzija”, “Disko igrač”, “Hir”, “Doseljenici”, “Kritična zona”, “Mešanac”, “Stepe”, “Objašnjenje za sve”, U žutoj čauri”, “Samo reka teče” i “Predskazanje”.

Kao i u takmičarskom, i u glavnom programu će biti prikazano 12 filmova. Pored ostvarenja “Jadna stvorenja” i “Lost Country” publika će moći da pogleda filmove “Himera”, “O suvom bilju”, “Posmatranje”, “Otet”, “Savršeni dani”, “Zver”, “Seljani”, “Kako se kresnuti”, “Stari hrast” i “Izgubljeni u noći”

Maša Seničić, selektorka, predstavila je filmove iz selekcija Hrabri Balkan i Sirovo: “Hrabri Balkan je selekcija koju smo Stefan Ivančić i ja počeli da vodimo pre devet godina i ove godine nekoliko filmova dolaze iz Srbije i regiona. Očekuje nas premijera filmova Srce Gvozdena Ilića i Neka cvjeta rosno cvijeće Ivana Bakrača. Predstavićemo i dva filma koja se bave mestima Motel Filipa Mojzeša, kao i film Ivana Ramljak El Shatt – nacrt za utopiju. Prikazaćemo novi film Daneta Komljena Projekt, i pažnju skrenula na jedan važan film, a to je Šutnja razuma Kumjane Novakove koji govori o silovanjima u Foči”.

Maša Seničić je posebno najavila i ostvarenje koje će otvoriti ovu selekciju “Ne očekujte previše od kraja sveta” Radua Žudea, koji sumira ono zbog čega je i pokrenuta ova selekciju pre nekoliko godina, a to je eklektična, eksperimentalna i nesvodiva poetika. “Što se tiče najmlađe selekcije Sirovo, mi smo ovu selekciju pokrenuli sa idejom da razbijemo predrasudu da su žanrovski i autorski film u nekom sukobu”, naglasila je Maša Seničić.

U okviru programa festival će predstaviti i “Omaž Srđanu Koljeviću”, a biće prikazane i dve počasne projekcije – “Nostalgija” Andreja Tarkovskog (restaurisana verzija) i “Horoskop” Bore Draškovića. Program “Zaboravljeni” biće posvećen vršnjačkom nasilju na filmu. Na zatvaranju će biti prikazan film “Seljani”. U nedostatku prostora za filmsku kritiku FAF od ove godine pokreće saradnju sa portalom Filmoskopija (nastao 2019. pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije). U okviru festivala biće promovisana knjiga “Filmoskopija – odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023”.

Boro Drašković je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Pogled u svet: Vojislav Vučinić. Plakat 29. FAF-a, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je filmom Horoskop.

Festival autorskog filma će u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti ostvarenje „Lost Country“ autora Vladimira Perišića. Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica. A novina je da će ove godine deo programa biti prikazan i u Nišu u bioskopu Cine Grand Delta Planet.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: