Da li imate preko 18 godina?

Nije lako napraviti kultnu seriju

Ali ni seriju o kultu! (plus još pet serija od kojih ste vi sigurno gledali jednu)

3
0

Većina ovde prikazanih serija (sa izuzetkom jedino F Is For Family) pokazuje neke nove (i stare) televizijske trendove koji odbacuju ono što je prethodnih dekadu-dve televiziju učinilo najzanimljivijim ekranom na svetu. Umesto priče i likova, svedoci smo da producenti prečice do uspeha traže angažmanom atraktivnih glumaca i reditelja, pa i “tema-sa-potencijalom” koji će im brže generisati (inicijalni) “following” (baš ta reč), ali ne i gledaoce na duge staze.

Dice (Showtime)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Možda će vam interesantnije od toga da u seriji glavnu ulogu igra Andrew “Dice” Clay biti to što je njen autor Scott Armstrong, scenarista Tom Greenovog Road Trip i drugih off-komedija poput Old School, School For Scoundrels, The Heartbreak Kid…

BEFORE: Dice igra Dicea, stendap komičara koji u Las Vegasu uteruje poslednje godine slave, pokušavajući da izbalansira svoje kockarske sklonosti i vezu sa Carmen, koju ni manje, ni više igra Natasha Leggero (pa vi sami naslutite pred kakvim je izazovima siroti Dice)!

AFTER: Još jedna serija u kojoj je dramski razigran život (komičara-)selebritija u kojoj njegov specifični pogled na svet, a verovatno i materijal za stendap, doživljava svoju dramsku elaboraciju. Mindy, Louie, Carmichael, Lopez samo su neki od sličnih i još uvek aktuelnih primera. Među probojanima, Dice stoji malo bolje od Lopeza, ali je daleko od ostalih. On sam jeste dovoljno autentičan, pre svega svojom naloženošću na “Dajsa”, ali ispričane priče (u prvoj epizodi Dice nam pokazuje da je kockar, u drugoj šta čini “Dicea”) previše se oslanjaju na njegov, ipak ograničeni, šarm, a premalo na snagu priče/ scenarija. A neretko popuštaju vrlo prizemnim oblicima humora.

F Is For Family (Netflix)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA:  2

LIČNA KARTA: Autori su standap komičar i glumac Bill Burr i Michael Price (koji je radi na više različitih TV komboa Legoa i Star Wars). Pored Burra, glasove pozajmljuju i Laura Dern, Justin Long, Sam Rockwell…

BEFORE: Godina je 1973. Frank Murphy radi na aerodromu, na odeljenju za prtljag jedne avio-kompanije. Kod kuće ima suprugu i troje dece. F Is For Family priča o njihovom životu.

AFTER: F Is For Family je animirana, nesentimentalizovana verzija nostalgičnog formata kakvi su, recimo, bili Wonder Years ili That ‘70s Show (ili Red Oaks) u kojima kroz prizmu jedne porodice virimo u jednu epohu, ali i u sadašnji trenutak. S obzirom da ide na Netflixu, serija sebi dozvoljava da kaže “fuck” i nešto je smelija u dočaravanju tuge jedne domaćice ili nestašluka njene dece. Ali Burrova namera je da kroz nekompromitovani dijalog sa prošlošću svaki put stigne do toplog porodičnog srca i dovoljno čujno kaže “hvala” onima kojima to možda nije rečeno. Ono što Americi treba, rekao bih.

I Want My Wife Back (BBC 1)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: (jedva) 2

LIČNA KARTA: Ne znam šta bih upisao.

BEFORE: Murray je prezaposleni muž koga supruga, Bex, ostavlja na svoj 40. rođendan, jer više ne može da podnese koliko je on zapostavlja. Serija je o njegovim pokušajima da je vrati u svoj život.

AFTER: I Want My Wife Back deluje kao jedan od onih BBC-ijevih namenskih serijala koji treba da sanira neki društveni problem. Deluje da je ovaj put to olako odlučivanje supružnika na razlaz tj nedovoljan trud da se brak sačuva. Sve je osmišljeno kao materijal za ričardkurtisovski film koji je zbog dužine pretočen u TV seriju. Sve sa epizodistima zabavnijim od glavnih junaka (Murrayeva koleginica Nereesha zaslužuje svoj sitkom!) i neočekivano toplim odnosom koji vlada između zeta i tasta. Osim ako niste u sličnoj buli, preskočite.

Lopez (TV Land)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: (mislim da će još neko vreme ostati na) 4

LIČNA KARTA: Od očigledne činjenice da je zvezda ove serije latino komičar George Lopez, možda je bitnije da su njeni autori, John Altschuler i Dave Krinsky, koji su smislili Silicon Valley.

BEFORE: Lopez, za razliku od svog megauspešnog sitkoma George Lopez, ovde igra sebe, poznatog komičara čija slava je u blagom jenjavanju, a do uobičajenih “celebrity problema” se stiže pre nego do nove tezge.

AFTER: Uprkos njegovoj pozamašnoj karijeri, Lopez je za mene manje-više nepoznanica, pa otuda nemam nikakav odnos prema njemu, a naročito ne onaj sa kojim šou možda računa. Lopez definitvno nije kalibar Larry-ja Davida u svojoj samo-zabavnosti iako je vrlo raspoložen za humor na sopstveni račun. Lopez će svakako više ličiti na Curb Your Enthusiasm (u svojim najboljim momentima), pre nego na Louieja u pogledu dramske raskoši, pokušavajući da stvarne ili fiktivne anegdote iz Lopezovog života pretvori u sitkom materijal računajući sa našom tabloidnom zainteresovanošću za život “bogatih i fabuloznih” (pa se tako već u prvoj epizodi pojavljuje Snoop Dogg). Daleko više brine što u poređenju sa Silicon Valley, deluje da Altschuler i Krinsky nisu ni prošli pored ovog materijala.

The Night Manager (BBC 1)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 5 (i odgledaću i 6-tu!)

LIČNA KARTA: BBC prema romanu Johna le Carrea! Režira Susanne (After The Weding) Bier.

BEFORE: Nakon što mu jedna gošća sa kojom se neočekivano emocionalno spario tragično strada, noćni menadžer odlučuje da se pridruži britanskoj tajnoj službi i pomogne im da raskrinkaju čoveka koji je pored mnogih “svetskih” zala kriv i za njenu smrt. Dobrog vojnika Jonathana igra Tom Hiddleston, a zlog krojača Ropera Hugh Laurie. Negde između njih, pa još trudna, uvukla se Olivia Coleman (iz Broadchurch). Radnja serije odvija se, mahom, na Majorci, ali, u bondovskom duhu, odvešće nas i u Egipat, Švajcarsku, Škotsku, Tursku…

AFTER: Mislim da Susanne Bier nije bila dobar izbor za ovaj projekat. Njen bekgraund, iako filmski (što je nesporno ovoj TV seriji donelo nekakvu “širinu”), ipak obitava u melodrami i Night Manager je, uprkos, naporima baš to najviše od svega. Prva epizoda je skoro španska telenovela u pogledu tretmana drame i tek će pejzaži Majorke i par kadrova dronom u drugoj epizodi da vas navuku da nastavite dalje. Većina odnosa uspostavlja se na već ustaljene načine, s tim što Bier ni na tom terenu ne postiže više od generičke, popodnevne TV produkcije, iako ima daleko bolje glumce na raspolaganju. Dodajte svemu tome da je Olivia Coleman, tj i ona i njen lik, trudna, a da igra šefa cele operacije, ali ne nadajte se humoru ili diskretnoj odvaljenosti kakva je krasila Fargo. Bierova trudnoću tretira skoro kao modni detalj. Gledam, jer želim da iz što više uglova vidim Roperovu vilu na Majorci pre nego što je kupim.

The Path (Hulu)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 7 (i uprkos snažnom očnom trenju gledam i dalje)

LIČNA KARTA: Prva post-Breaking Bad serija Aarona Paula! Prva post-Hannibal serija Hugha Dancy-ja! Jason Katims je napisao jednu epizodu.

BEFORE: Negde u Americi gledamo kako jedan kult prolazi kroz krizu kada njihov lider i osnivač teško i neplanirano poboli. Paul igra jednu od zvezda kulta koji po povratku iz Perua, gde je bio na “magistarskim studijama”, počinje da gubi veru nakon vizije o bolesnom lideru, o čemu svi ćute. Dancy je broj 2 u hijerarhiji i najveći pretendent na lidersko mesto.

AFTER: Iako ima veoma zanimljiv seting koji je TV publika, kao večiti evergrin, jedva dočekala, zatim dva veoma voljena glumca i svu moguću podršku Internet kanala koji bi da se “isprofiliše”, The Path je, ipak, izneverio moja očekivanja. Autori nikako da shvate da je recepet za uspešnu TV seriju da se nekom serijom pozabavite iz specifičnog i (skoro) neočekivanog ugla. Nažalost, to ovde nije slučaj i arhetipski pokušaji hvatanja saspensa u okolnostima smene liderstva i krize vere, prelomljenim kroz vizuru prvotimaca kulta i pridošlica vrlo brzo stižu do generičkih struktura i rešenja, gde gledamo ljude i odnose koje smo već toliko puta videli, samo u nešto neobičnijem setingu. Umesto da gledamo oneobičene ljude i odnose koji će potom i vizuru setinga učiniti jedinstvenom (kako je Walter White postao Heisenberg tj “godfather” vam je možda najbolji najsvežiji primer). The Path obećava, ali za sada ne vodi nikuda.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: