Da li imate preko 18 godina?

Neuspeli dubl Miloša Tomića: bujni, sočni, kolažni filmovi i zapisi

Filmska galerija – Dvorana Kulturnog centra Beograda ugostiće ovu izložbu od 17. septembra do 17. oktobra 2019. godine.

Autor:
5
0

Izložba “Neuspeli dubl” Miloša Tomića otvoriće se u filmskoj galeriji, ispred dvorane Kuluturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) u utorak, 17. septembra, u 19h. 

Usled otvaranja izložbe bujnih, sočnih, kolažnih filmova i zapisa “Neuspeli dubl” održaće se i premijera kratkog filma Dok sam bio u stomaku, napipao sam rukom svoju pišu i tako shvatio da sam dečak, uz niz starih već puštanih filmova sad u novom izdanju, kao i nekoliko video-radova dugo držanih na „kratkom lancu‟. Osim toga, razgovor sa autorom vodiće Katarina Kostandinović.

“Neuspeli dubl” nisu u stvari na gomili moji najgori i ćorsokak filmovi, nezavršene produkcije i kućna video-umetničarenja. Ovo… hm… nije retrospektiva, mali spomenik – nije!… To su možda: Bujni, sočni, kolažni filmovi koji bi eksperimentelnim metodama istraživali svet uspomena, prolaznosti, unutrašnji i starinski svet. Beskonačno polje mogućnosti, možda opasno, tj. zavodljivo, ali neprocenjiv rudnik veći od vremena jednog života! – kako piše u mom filmskom dnevniku starom bar 20 godina.
– Miloš Tomić

Miloš Tomić rođen je 1976. u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2001. u klasi profesora Miše Radivojevića. Magistrirao je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006, na Odseku multimedijalne animacije u klasi profesora Petra Skale, a 2013. i doktorirao na FAMU sa tezom „Dragocenost odbačenih predmeta – đubreta, kao materijala za film, animaciju, fotografiju…“ Jedan je od osnivača legendarne grupe „Klipani u pudingu“, strastveni je kolekcionar i strpljivi kolažista, aktivan učesnik i propagator “LO-Fi“ festivala koji se tokom devedesetih godina borio za slobodan, jeftin i nezavisan film, a već nekoliko godina i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Odseku za digitalnu umetnost i nove medije.

Kao autor izlagao je na brojnim izložbama širom regiona i Evrope. Poznat je po svojim eksperimentalnim filmovima i video radovima, muzičkim spotovima za neke od lokalnih bendova, kolažima i umetničkim akcijama. Kroz neposredan rad sa studentima i mladima, obišao je svet držeći radionice o trik-animaciji i stvaralaštvu uopšte, i učestvujući na festivalima od Francuske, Norveške, Italije ili Španije, preko Makedonije i Estonije do Kine, Argentine i Burme. Njegova umetnička karijera dobija novi zamah 2013. godine kada je, zajedno sa Vladimirom Perićem, predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu sa projektom Muzikalni dnevnici, sačinjenom od kratkih filmova u kojima svakodnevne, često porodične, kuhinjske situacije postaju amaterske muzičke improvizacije.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: