Da li imate preko 18 godina?

Netflixov izbor serija i filmova za božićne praznike

Autor:

Ništa tako dobro ne najavljuje da se kraj godine i praznici približavaju kao televizijska mreža Diva. Ovde tek kada lagano ulazimo u jesen, vetar, opadanje lišća, ali kada još nije vreme za zimske jakne i kape, počinju božićni filmski maratoni. I te limunadice se ređaju sve do praznika.

Naravno ne možemo zamisliti ni televizijske programe ili makar vlastite filmske maratone bez filmova kao što su U stavi ljubav (Love Actually), neko od nastavaka Sam u kući (Home Alone) ili klasika Divan život (It’s a Wonderful Life).

Na domaćim televizijama su to i klasici poput nastavaka Žikine dinastije, Tesne kože ili Hajde da se volimo. Možda nam ove godine u prime time-u uleti Bolji život: Novogodišnji specijal.

Ima i Netflix svoje adute za ovu trku. Među njima su Nova godina u Njujorku (New Year’s Eve), Opasne mame (A Bad Moms Christmas) ili Četiri Božića (Four Christmases). Ali u njihovoj portfoliju ima još filmova i serija čija se radnja događa u vreme praznika, a nije sve američka produkcija. Naravno, limunadice dominiraju.

Home for Christmas, ili u originalu Hjem til jul, prva je norveška originalna produkcija za Netflix koja se pojavila u decembru 2019. Idu Elise Broch u ulozi Johanne, 30-godišnje medicinske sestre, je pod pritiskom porodice i društvenih očekivanja da na večeru koju tradicionalno organizuju svakog Božića dovede dečka, tako da slaže da ga ima i kreće u četvoronedeljnu potragu. Prva sezona, koja ima šest epizoda od po 30 minuta, opisana je kao spoj Bridget Jones i Love Actually, svidela se publici, pa je doživela i nastavak od isto toliko epizoda.

Ako vam ovo nije dovoljno nedavno se pojavila i italijanska serija koja je snimljena na osnovu Home for Christmas. Odio Il Natale (I Hate Christmas) se bavi sudbinom medicinske sestre koja se zove Gianna, a radnja je gotovo identična, uz naravno prilagođavanje južnjačkom mentalitetu.

No vratimo se na Norvešku i na Idu Elise Broch, koja je jedna od glavnih junakinja još jedne norveške serije koju je Netflix lansirao uoči ovog Božića po gregorijanskom kalendaru. Julestorm (A Storm for Christmas) je šestodelna serija o ljudima koji se iz različitih razloga nalaze na aerodromu u Oslu, ali ih je oluja prizemljila zbog čega čitav dan provode u bezcarinskoj zoni. U trendingu je na Netflixu, pa ukoliko volite ovakve stvari idealna je za bindžovanje, jer epizoda traje tridesetak minuta.

ÜberWeihnachten (Over Christmas) je nemačka trodelna mini serija iz 2020. koja govori o prilično neuspešnom muzičaru koji iz velikog grada dolazi u rodni grad za praznike, ali tu ga čekaju brojna razočarenja koju će mu prirediti roditelji, brat, ali i okruženje. Jedino je baba uz njega.

Días de Navidad (Three Days of Christmas) španska je mini serija iz 2019. od tri epizode, od kojih svaka traje oko 60 minuta. Govori o četiri sestre koje proslavljaju Božić u svojoj porodičnoj kući u tri različita vremena, u tri ključne faze u njihovim životima: adolescenciji, odraslom dobu i starosti. Kroz protok vremena i različite perspektive vide se porodična dinamika, tajne i lični obračuni. Jednu od glavnih uloga igra Victoria Abril i idealna je za one koji nisu za lagane božićne limunade, već su za jednu ozbiljnu porodičnu dramu.

Ali imaju Španci u portfoliju i jednu romantičnu božićnu komediju. To je film A 1000 kilómetros de la navidad (1000 Miles from Christmas) koji govori o tridesetogodišnjem revizoru koji ne podnosi Božić i sve vezano za ovaj praznik, pa ga provodi na udaljenim plažama. Ali ove godine šef ga je poslao u mali gradić koji živi za Božić kako bi uradio reviziju lokalne fabrike. Na svu muku mora da deli kuću sa učiteljicom koja obožava ovaj praznik.

Poljska produkcija je prilično prisutna na ovoj striming platformi. Uoči praznika objavljen je film Jeszcze przed swietami (Delivery by Christmas). Jako se svideo publici u ovoj zemlji, jer nije reč o tipičnoj, kliše božićnoj komediji. Reč je tridesetogodišnjoj samohranoj majci koja radi kao dostavljač. Jednog dana njen zlonamerni kolega zameni pakete, a naša junakinja se trudi da spase situaciju kako bi svi pakete za praznike dobili na vreme.

Iz ponude se izdvaja i prošlogodišnja kanadska božićna romantična komedija Single All the Way. Glavni lik je Peter (Michael Urie) stručnjak za drištvene mreže koji živi u Los Anđelesu i umoran je da se svake godine za praznike pravda porodici zašto je i dalje singl. Zbog toga ubeđuje najboljeg prijatelja da mu tokom praznika glumi dečka, ne znajući da mu je majka ugovorila sastanak na slepo sa lokalnim fitnes instruktorom. U glumačkoj postavi su i Philemon Chambers, Luke Macfarlane,
Jennifer Coolidge, Kathy Najimy…

Bračni par Christina Moore i John Ducey zvezde su ovogodišnjeg filma I Believe in Santa koga ni kritika ni publika nisu dobro dočekali. Komentari gledalaca su da je priča o paru koji se zabavlja pet meseci, nakon čega devojka, koja ne podnosi Božić, shvati da je njen momak opsednut ovih praznikom i da veruje u Deda mraza, čudan, jeziv i negledljiv. Ali vi ukoliko imate sat i po vremena i želite da ga pogledate – samo izvolite.

U tzv. Netflixove praznične favorite za ovu godonu spada i film The Noel Diary, klasična božićna romantična komedija, objavljena novembra ove godine. Ovo je priča o slavnom piscu po imenu Jake Turner (Justin Hartley) koji se na Božić vraća u rodnu kuću zbog ostavine svoje majke i tu sreće Rachel (Barrett Doss) ćerku njegove dadilje Noel, koja je morala da je se odrekne jer ju je rodila sa 17 godina. Oni pronalaze dnevnik i kreću na putovanje kako bi otkrili ono što ne znaju o prošlosti…

Lindsay Lohan je zvezda ostvarenja Falling for Christmas, prvog ovogodišnjeg Netflixovog božićnog filma koji je označio i njen povratak na ekrane. Ona u filmu igra tek verenu, razmažena naslednica hotela koja doživljava nesreću na skijanju, gubi pamćenje i o njoj počinje da brine zgodni vlasnik vikendice i njegova prerano sazrela ćerka u danima pred božićne praznike. Kritika nema previše reči hvale, ali Lindsay nam se vratila.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: