Da li imate preko 18 godina?

Nek sada ratne igre prestanu!

Neki od najboljih filmova snimljenih na prostoru nekadašnje Jugoslavije, nakon njenog raspada.

Činjenica: godine 1991. počeo je niz oružanih obračuna koji je za posledicu imao raspad Jugoslavije. Činjenica: ovo su bili najkrvaviji sukobi na Balkanu posle Drugog svetskog rata. Činjenica: članice nekadašnje velike Jugoslavije, nakon ratova, osiromašile su, i to ne samo jer su ekonomski bile skrhane, već su ovi događaji rezultirali nestabilnošću na duže staze.

Bilo da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina ili ne, sve države sa ovog prostora su nakon njenog raspada, pokušale da stanu na svoje noge, i da u kulturološkom smislu dožive preporod. Između ostalog, pokušale su da nezavisno jedna od druge, predstave svoj umetnički izražaj. Na osnovu nekih od najzapaženijih fimova sa ovih prostora, vidimo koje su njihove impresije o ratu, i na koji način je nekolicina režisera pristupila ovoj večito-tabu temi. Čak i kada za temu nemaju rat, ovi filmovi nas upućuju na mračna osećanja, teška vremena ili unutrašnje konflikte pojedinca, čak i u onim komičnim scenama koje rado citiramo.

10. Pad u raj, 2004.

Film o nesrećnim okolnostima koje su zadesile Srbiju 1999. godine sa scenarijom koji je bio spreman nekoliko godina pred samo bombardovanje, i raspodelom uloga obavljenom unapred, prejudicirao je ono što će uslediti. Uloge su pak dodeljene pravim talentima koji su uspeli humorom i romantičnim duhom da izmame osmehe ljudima koji se nerado sećaju ovog perioda. Tako i ona kultna scena u kojoj baba uči engleski putem televizije, ne prstaje da nas obara sa nogu.

pad-u-kraju

9. Kruh in mleko, 2001.

Naša Sonja Savić zagirala je u ovoj slovenačkoj drami o usamljenosti, otuđenosti i ljudskoj slabosti.

Ivan je lečeni alkoholičar koji odlazi sa klinike za rehabilitaciju kući i provodi miran dan u okviru porodice. Sutradan ga međutim, žena šalje po hleb i mleko u prodavnicu, a na povratku kući on sreće poznanika koji će ubrzo dovesti do sledećeg Ivanovog sloma. Ovo je visoko kotirani slovenački film koji je bio među kandidatima u trci za Oskara, ali nije prošao među nominovane.

kruh

8. Žena sa slomljenim nosem, 2010.

Nakon što misteriozna žena izleti iz taksija i skoči sa Brankovog mosta, taksista nerado preuzima odgovornost nad detetom koje je žena ostavila za sobom u kolima. Na ovu priču se nadovezuju i priča o jednoj nastavnici koja uporno odbija udvaranja svog učenika, i priča o apotekarki koja uviđa da ne želi da se uda za čoveka za kog je verena. Ove priče su priče o ljudskoj prirodi, odgovornosti i osećaju krivice koji nam stalno biva nametnut i protiv koga se borimo svako na svoj način. Film nije u potpunosti nešto što se može naći na našem tržištu, drugim rečima odskače od mase. Glumačku ekipu čine gotovo pa veterani srpske kinematografije, što je doprinelo da gluma bude veliki adut ovog ostvarenja.

zena-sa-slomljenim-nosem

7. Fine mrtve devojke, 2002.

“Fine mrtve devojke” je naziv hrvatske drame sa elementima trilera u kojoj se polemiše o različitostima, bolestima zavisnosti i prostituciji.

Iva sa svojom devojkom Marijom iznajmljuje stan u zgradi koju naseljava sav šljam društva, međutim zbog svog seksualnog opredeljenja one bivaju te koje nailaze na otpor stanodavaca i postaju žrtve otvorene mržnje i homofobije.

fine-mrtve

6. Prevrteno, 2007.

“Upside down” aka Prevrteno je makedonska drama o problematičnom mladiću koji neprestano upada u nevolje i uspeva da povredi sve oko sebe. Film je usmeren ka pojmu degradacije u smislu samosrozavanja ali i u širem smislu degradacije kompletnog društva. Scene sa mladim glumcem su izuzetno dinamične i sam tempo filma prati nestabilnost glavnog junaka i njegov nemirni duh.

prevertno

5. Zvizdan, 2015.

Ovo je hrvatski arthouse film koji se bavi ratnom tematikom iz ugla zaljubljenih. Raspreden u tri priče, osvrće se na ljubavni par koji pokušava da izađe na kraj sa svim preprekama koje im nameće stanje na Balkanu. Film je odabran da bude predstavnik na dodeli Oskara u trci za najbolji film van engleskog govornog područja, ali nije bio nominovan. Sa druge strane, ovo je prvi hrvatski film koji je projektovan na Kanskom festivalu, od kako je Hrvatska postala nezavisna država. Pokreti kamere su odsečni i dobro osmišljeni, a fotografija izvanredna.

zvizdan

4. Na putu, 2010.

Bosansko ostvarenje koje govori o Luni i Amaru i njihovoj ljubavi. Nakon što Amar promeni posao i počne da živi po ubeđenjima jedne muslimanske zajednice, njihov odnos zapada u krizu. Luna sada mora da odluči da li će se povinovati pravilima koje je Amar rešio da poštuje i živeti sa njim kod Jablanice, ili će zadržati svoja uverenja i ono što ona smatra slobodnim, nesputanim životom. Pored sjajne priče, ovaj film nudi izvrsne kadrove i solidnu glumu.

3. Lepa sela lepo gore, 1996.

Ova mračna komedija poetičnog naziva se uveliko smatra klasicima u srpskoj kinematografiji i ušla je u trku za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja. Film govori o dva drugara koji se usred rata bore na suprotnim stranama, a nakon što se susretnu, putem uspomena i vraćanja u prošlost saznajemo kako su provodili detinjstvo i kako su došli do tačke kada se bore jedan protiv drugog. Režiser je iskoristio lik stranog reportera kako bi gledaocima dao uvid u sam rat i sukobe, što je originalno rešenje za pružanje informacija gledaocima. Mnogo je toga što ovaj film čini izuzetnim, ali to je nešto što već svako sa ovih prostora zna.

Lepa-sela-lepo-gore-1996

2. Cirkus Columbia, 2010.

Priča o Divku Bunticu koji se nakon dvadesetogodišnjeg izgnanstva vraća u rodnu Bosnu, spreman da se šepuri novom ženom, novim kolima i novom mačkom. Ono što sledi u životu Divka je rat koji počinje, sin sa kojim ne može da izađe na kraj, i mačka koja je nestala. Ovo je jedan od onih filmova koji i kroz najkomičnije scene pokušava da prikaže crnilo i tugu ratnih vremena.

1. Krugovi, 2013.

Jedan od retkih filmova sa naših prostora koji se ne fokusira na događaje za vreme rata, koliko na posledice koje ostaju dugi niz godina nakon što je on okončan. Ovo je priča o praštanju, tugovanju i ambivalentnosti zaraćenih strana. Poučna priča o tome da su samo oni koji iniciraju sukob, ili neposredno učestvuju u njemu jedini koji se mogu okriviti za nešto, ali ne i njihovi potomci. Narativni tok filma plovi kroz tri paralelno propovedane priče, što je nesvakidašnje za kinematografiju sa ovih prostora i dodaje novu dimenziju ovom ostvarenju.

krugovi

 

Lajkuj:

Komentari:

 1. gile says:

  Pa majku mu gde je Underground film koji je zaista neki uspeh i ostvario van nasih prostora? A Pad u raj je krsh

 2. filmofil says:

  1. Lepa selo lepo gore 2. Ničija zemlja 3. Underground 4. Rane 5. Ljudožder vegetarijanac 6. Krugovi 7. Grbavica 8. Cirkus Kolumbija 9. Karaula 10. Kajmak in marmelada

 3. mala says:

  A Pre kiše? Izostavio si bukvalno najbolji film na zadatu temu, i koji JESTE bio nominovan za Oskara, za razliku od Lepih sela (kako piše u tekstu). A Ničija zemlja, koja je jedina dobila Oskara na ovim prostorima? Sedi, 2-

 4. lenka says:

  Ništa bez najboljih: Neka ostane među nama, Karaula, Podzemlje, Pre kiše, Ničija zemlja….

 5. lenka says:

  Mi nismo anđeli

 6. Nesha says:

  Nedostaje i “Kako je počeo rat na mom otoku”, ali još više “Maršal” kojeg nijedna država u regiji ne voli zato što je bolan po sve, naravno “Pre kiše”, svakako “Fino naštimani mrtvaci”… Dosta tanak izbor vam je ovo… “Cirkus Kolumbija” nezasluženo visoko, iako pristojan film, ta ne može on biti bolje rangiran od Zvizdana, aman…

 7. Nesa says:

  A Klopka,Profesionalac?
  Malo mi je politicki obojen ovaj izbor.

 8. ulicar says:

  Žena sa slomljenim nosem kršina, na putu težak krš. mlak izbor vrlo.

Ostavite komentar:

Slični članci: