Da li imate preko 18 godina?

Najvažnije nagrade njujorških filmskih kritičara filmovima “Killers of the Flower Moon” i “Oppenheimer”

Autor:

Nagradu Udruženja njujorških filmskih kritičara (New York Film Critics Circle) za najbolji film u 2023. godinu dobilo je ostvarenje Martina Scorsesea Killers of the Flower Moon, dok je Christopher Nolan nagrađen za najbolji režiju filma Oppenheimer.

Njujorški kritičari su za najbolju glumicu proglasili Lily Gladstone za ulogu u Killers of the Flower Moon, a Franza Rogowskog za najboljeg glumca u francuskom filmu Passages. Da’Vine Joy Randolph je za ulogu u filmu The Holdovers dobila priznanje za najbolju sporednu žensku ulogu, dok je nagradu za mušku dobio Charles Melton za rolu u ostvarenju May December.

Upravno je Netflixov film May December dobio nagradu za najbolji scenario, tačnije Samy Burch i Alex Mechanik. Hoyte Van Hoytema nagrađen je za najboljeg direktora fotografije za film Oppenheimer.

Najbolji debitantski film je romantična drama Past Lives scenaristkinje i rediteljke Celine Song, dok je dobitnik Zlatne palme triler-drama Anatomy of a Fall, francuske rediteljke Justine Triet, ponela priznanje za najbolji strani film.