Da li imate preko 18 godina?

Nagrađivani i filmovi nominovani za Oskara na ovogodišnjem FEST-u

Autor:
0
0

Na bogatom programu ovogodišnjeg 50. FEST-a, koji se održava od 25. februara do 5. marta, biće prikazani filmovi koji su osvajali nagrade na prestižnim filmskim festivalima i koji su nominovani za Oskara.

Publika će moći da pogleda osvajače najvažnijih priznanja na festivalima u Kanu, Veneciju, Karlovim Varima i San Sebastijanu, kao i pet filmova nominovanih za Oskara u razičitim kategorijama.

Film Titan, francuske rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu. Ova neobična filmska priča koju je teško smestiti u određeni žanr, govori o mladoj ženi koja je kao dete preživela saobraćajni udes sa teškom povredom glave, i kasnije tokom života postala ubica sa čudnim seksualnim apetitima. Film je skandalizovao i šokirao publiku, a mediji su ga opisivali kao „najstrašniji i najslađi film o ženi koji je ikada snimljen, a snimila ga je žena“.

Film još jedne francuske rediteljke dobio je prestižnu nagradu. Događaj Odri Divan, osvojio je nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festivalu u Veneciji. Film obrađuje problematiku ilegalnih abortusa šezdesetih godina. Prikazan je portret mlade žene koja očajno želi da prekine trudnoću kako bi nastavila sa studijama, u vreme kada je to značilo mogućnost vrlo stroge kazne zatvora.

Na otvaranju festivala 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Strahinja Banović je srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade, među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrada za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu. Film je inspirisan epskom pesmom „Banović Strahinja“, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Film Plavi mesec, prvi dugometražni film rumunske rediteljke Aline Grigore, osvojio je Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu. Ova filmska priča je o ženi, Irini, koja se bori da stekne visoko obrazovanje i da pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo sa umetnicom će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u svojoj porodici.

Anet je dobitnik nagrade za najbolju režiju (Leos Karaks) na Kanskom festivalu, dok je glumica Marion Kotijar nominovana za nagradu Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu. Drama sa elementim mjuzikla, prvo Karaksovo delo na engleskom jeziku, prati Henrija, stand-up komičara žestokog smisla za humor i En, pevačicu međunarodnog ugleda. Uvek u centru pažnje, oni su savršen, zdrav, srećan i glamurozan par. Međutim, rođenje njihovog prvog deteta, Anet, misteriozne devojčice izuzetne sudbine, promeniće im živote.

Još jedan film nagrađen u Kanu na programu je jubilarnog, 50. FEST-a. Kejleb Londri Džons je dobio nagradu za najbolju ulogu u australijskom filmu Nitram. Australijska akademija za film i TV mu je dodelila nagradu za najbolji film, režiju (Džastin Kurcel), glavnu mušku ulogu (Kejleb Londri Džons), glavnu žensku ulogu (Džudi Dejvis), sporednu mušku ulogu (Entoni Lapalja), sporednu žensku ulogu (Esi Dejvis), originalni scenario i montažu.
Nitram je zasnovan na masakru u Port Arturu 1996. godine, koji je jedan od najgorih zločina u istoriji Australije u kojem je masovni ubica ubio 35 ljudi a ranio 23.

Film Belfast, za koji je scenario i režiju potpisao Kenet Brana, nominovan je za Oskara u kategorijama za najbolji film, režiju , originalni scenario, sporednu mušku ulogu (Kijeran Hinds) i sporednu žensku (Džudi Denč). Film je već osvojio nagradu Zlatni globus za scenario, a na Filmskom festivalu u Torontu dobio je nagradu publike.

Ova drama govori o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih šezdesetih 20. veka. Mladi Badi se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. On sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmatičnoj porodici: tati, mami, babi i dedi.

Filmu Pica od sladića koji je režirao Pol Tomas Anderson, pripale su nominacije za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario. Ovo ostavrenje prikazuje odrastanje Alane Kejn i Gerija Valentina, i otkriću prve ljubavi u dolini San Fernando, 1973. godine.

U ostvarenju Mračna kći koje je režirala Megi Džilenhal, za najbolju žensku ulogu nominovana je Olivija Kolman, za sporednu žensku ulogu Džesi Bakli. Film govori o ženi koja je sama na odmoru i postaje zaokupljena mladom majkom i ćerkom dok ih posmatra na plaži. Uznemirena njihovim skladnim odnosom, ona je preplavljena sopstvenim sećanjima na teror, konfuziju i intenzitet ranog majčinstva.

Za glavnu žensku ulogu u filmu Paralelne majke Pedra Almodovara, nominovana Penelopa Kruz. Ovo je priča o dve trudnice se sreću u porodilištu. Obe su neudate i zatrudnele su slučajno. Sredovečna Janis ne žali zbog toga i raduje se bebi, a adolescentkinja Ana je uplašena i kaje se.

Najnovija ekranizacija Edmona Rostana Sirano u režiji Džoa Rajta, zaslužila je nominaciju za najbolji kostim.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: