Da li imate preko 18 godina?

“Moderni Nomadi” iz Berlina

Otvaranjem izložbe "Gostoprimstvo" počeo je treći festival nove umetnosti iz Srbije u Berlinu, poznatiji kao Serbinale. Festival je zatvoren koncertom berlinskog punk-džez kvarteta KUU!

Svi oni takozvani gastarbajteri sa prostora nekadašnje Juge, koji žive i rade u Nemačkoj prestonici, okupili su se u prostoru Ballhaus Ost, od 11. do 13. septembra na Trećem festivalu nove umetnosti iz Srbije u Berlinu. Neki su došli porodično, a neki su poveli znatiželjne prijatelje različitog porekla, što je naravno uobičajeno u ovom “multikulti” gradu. Utisci celokupnog događaja mogu se podeliti hronološki, kroz par značajnih sekvenci.

DAN-D

Petak 11. septembar, već je 19:00. Prisutni su samo organizatori i umetnici, još se uređuju detaljčići kako bi sve izgledalo perfektno. Oseća se ona slatka tenzija, svi su nervozni ali srećni, a tu je i domaća rakija da pomogne.

Malo kasnije, stižu prvi zvanični posetioci koji koriste priliku da obiđu izložbu pre nego što se stvori očekivana gužva. Mogu videti dela naših umetnika koji su, svako na svoj način, povezani sa Berlinom i već se neko vreme bave temom migracije. Tu su predstavljeni radovi Tanje Ostojić – fotografije “Ilegalnog prelaženja granice”, Ivana Boškovića – performans “Unutrašnje migracije”, Marte Popivode – dokumentarac “Kulturni radnici 3 u 1”, kao i radovi Aleksandra Jestrovića Jamesdina i Dejana Markovića.
Najmlađa među njima je i grafička dizajnerka Sara Radonja, koju ste sigurno primetili u seriji portreta “Verses of Emptiness II” fotografkinje Mirjane Vrbaski (koja je govorila o “finim slojevima između realnosti i fikcije“) . U Sarinoj instalaciji vrti se ploča sa himnom evropske unije – simbol zatvorenog ili začaranog kruga – dok se gramofonska igla šeta sa ivice ka sredini i nazad – migranti…

Temperatura raste, raspoloženje takođe. Atmosfera je prijatna, a desi se po koji put da čovek zaboravi gde se nalazi – zar nismo u Beogradu? Ne samo zbog jezika, već i zbog okruženja, ponašanja, izbora vina… Ali tačno u 23:00, primorani smo da napustimo galeriju i spustimo se dva sprata niže jer počinje žurka. DJ René Löwe motiviše već zagrejano društvo da počne da se pomera u ritmu muzike, a DJ Regen (Miloš Pavlović) nastavlja sa ludom energijom.

DISKUSIJA

Subota 18:00. Debatu pod imenom “Nužnost ili izbor” moderira Rudiger Rosig, novinar TAZ-a. Kako bi svi prisutni razumeli celokupan sadržaj, priča se na engleskom jeziku. Panelisti su DJ Robert Šoko, umetnica Jovana Popić, novinar/muzičar/pisac Danko Rabrenović, modna dizajnerka Sanja Lukjančenko i socijalni pedagog Peter Hermans. Razgovaraju o identitetu, jeziku (kao jednom od najbitnijih faktora za integraciju), aktuelnim dešavanjima. Otvaraju se razna pitanja o globalizaciji, načinu razmišljanja, osećaju za zajednicu. Kako će sadašnje promene uticati na našu budućnost?

25

PERFORMANS

Posle kratke pauze, počinje Aukcija “Pass it On” koreografkinje Dragane Bulut koja je iznenadila publiku neočekivanim pristupom. Kroz specifičan humor, neverovatni talenat i očaravajuću pojavu, umetnica jasno pokreće razmišljanje o pojmu vrednosti umetničkih sadržaja. Šta je autorsko pravo, šta je sadašnji trenutak, šta je tajna? Koliko ste spremni da date za sve to, ali stvarno, bez šale?

POSLEDNJI OBILAZAK

Nedelja 19:00. Kustosi izložbe Mia David i Zorana Đaković Minniti pokreću stručno vođenje kroz izložbu, svaki umetnik predstavlja svoj rad, a tattoo umetnik i dizajner Super Timor istovremeno završava svoje poslednje umetničko delo na nečijoj levoj butini. Odjednom se pojavljuje i Vlada, u čijim specijalitetima uživaju svi ljubetelji mediteranske hrane, i polako se kreće ka poslednjem muzičkom izvođenju.

KONCERT

Program se zatvara svirkom punk-džez kvarteta KUU!  čiji sastav vodi pevačica i glumica Jelena Kuljić. Njen glas osvaja slušaoce koji imaju priliku da čuju posebnu mešavinu modernog džeza pod uticajem punk ludila. Tekst je originalan, dubok, ozbiljan. Neke pesme su i na srpskom, što deluje kao dodatni neodoljiv začin. Veoma čudni tonovi, prijatne melodije, pa po neki vrisak – vrlo zanimljiv nastup.

Vidimo se i sledeće godine, jer ovo već postaje ozbiljan ritual koji se ne sme propustiti. A to može da potvrdi i naša draga Tijana, jer od kada je učestvovala na prvom izdanju festivla, do sada ga nije propustila nijednom.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Vujo Kičica says:

    Uh :( ovo izgleda kao priredba likovne sekcije poljoprivredne škole iz Donje Gušterice

Ostavite komentar:

Slični članci: