Da li imate preko 18 godina?

Mladi talenti iz Francuske

BAŠTA FEST X LE GREC: Izbor 6 filmova

Autor:
5
0

Bašta Fest je upotpunio svoj ovogodišnji program revijalnim filmskim programom u saradnji sa Francuskim Institutom u Srbiji i Le Grekom. Le Grek je značajna francuska produkcija prvih kratkih filmova, koja se bavi otkrivanjem mladih talenata, a 2019. su napunili 50 godina.

U okviru warm-up programa, zagrevanja za Bašta Fest gledaćemo šest filmova produciranih od strane Le Grek-a u Beogradu (KC Grad 27.06 od 18:30h), Nišu (HushHush Lounge 28.06. od 20:30h) i Novom Sadu (Kulturna stanica Svilara od 19:00h), a deo programa i na samom festivalu (Open air “Borići”, Bajina Bašta, 02.07. 21h).

“Svake godine dobijamo puno filmova iz Francuske i uvek je teška dilema izabrati samo jedan ili dva (koliko nam u proseku bude filmova iz svake evropske zemlje). Tako da se napokon ukazala prilika da publici u Srbiji donesemo više francuskih filmova, a da na sve to oni čine jedan komplementaran i raznovrstan program. Kod njih postoji jedna višedecenijska nega kratkog filma, institucije koje se bave samo tom formom, plan njihove bioskopske distribucije, što kod nas nije slučaj i nadam se da ovo može da bude povod za neke nove lekcije”, izjavila je naša umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, povodom ovog programa.

NADER AJAŠ I LE GREK – Nader Ajaš – Francuska/France – 3′

Sinopsis: Portret Le Greka koji je napravio Nader Ajaš, reditelj  “Rata centi”

JOŠ UVEK NISMO MRTVI – Žoan Rakotoarizoa – Francuska/France – 34′

Sinopsis: Dok provode poslednje letnje veče zajedno, grupa mladih Ukrajinaca deli svoje nade i snove o budućnosti. Ali jedan od njih mora da donese odluku pre izlaska sunca: da li da odgovori na poziv za vojsku i ide u rat ili da odleti iz zemlje?

I JA IDEM TAMO – Antoan Kievas – Francuska/France – 11′

Sinopsis: Čovek i njegovi psi šetaju planinom. Dolaze do vrha grebena, zaustavljaju se kod skloništa. Tokom noći, drugi muškarci stižu na isto mesto.

IZA PRAZNOG STOLA – Vensan Faras – Francuska/France – 17′

Sinopsis: Lorens je upravo počela da radi u velikoj kompaniji. Svakog dana odlazi u njenu open-space kancelariju gde ne ustaje od svog kompijutera. Ali ko je čovek, iza nje, koji sedi za praznim stolom po ceo dan?

NE BUDI TAKAV SLABIĆ – Žilijan Sarik Polo – Francuska/France – 12′

Sinopsis: Hugo je nežan mladi dečak, koga u školi maltretira grupa starijih tinejdžera. Prvog dana raspusta, jedan od njegovih napadača se pojavljuje kod njega kući nepozvan…

VODOLJUDI / AQUATICANS – Alis Barsbi – Francuska/France – 15′

Sinopsis: U svetu Vodoljuda velike plime dovode do čestih poplava obalne regije. Bez obzira na to, u opustošenom primorskom gradu, stariji par odbija da ode. Na Božićno veče njihov sin Ivan dolazi u posetu. On želi da ide pre velike plime, ali roditelji traže od njega da ostane.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: