Da li imate preko 18 godina?

Mladi srpski glumac Jovan Ginić proglašen za otkrovenje Kanskog festivala

Autor:

Jovan Ginić, mladi glumac koji tumači glavnu ulogu u filmu „Lost Country“ Vladimira Perišića, osvojio je na Kanskom festivalu nagradu „Otkrovenje“ koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija „Luj Roderer“.

Nagrada je uspotavljena pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti, i dodeljuje se u okviru kanskog programa „Nedelja kritike“. Pored nagrađenog Ginića, u filmu „Lost Country“ glumi još troje mladih glumaca-debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović , koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Svetska premijera filma „Lost Country“ održana 22. maja, u do poslednjeg mesta popunjenom bioskopu „Miramar“. Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom.

Jovan Ginić u filmu „Lost Country“ glumi Stefana, petnaestogodišnjeg gimanazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. „Lost Country“ je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima.

Jovan Ginić u Kanu, foto: Gordan Matić

Perišić je u izjavi za sajt FCS-a rekao da je uživao u radu sa mlafim glumcima. „Rad sa naturščicima je za mene najlepši deo rada na filmu. Jovanova posvećenost ovom filmu je bila izuzetna i ostvario je ulogu o kojoj će se, verujem, dosta pričati. On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatljivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koji sam želeo da ispričam svojim novim filmom“, rekao je Perišić.

Ovogodišnje, 62. izdanje „Nedelje kritike“ obuhvata 11 ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih se sedam, uključujući i „Lost Country“, takmiče za gran-pri i druge nagrade. Žirijem programa „Nedelja kritike“ ove godine predsedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film „Događaj“ osvojio „Zlatnog lava“ 2021. godine u Veneciji. Pored Dinanove, u žiriju su nemački glumac Franc Rogovski, filmske profesionalke Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: