Da li imate preko 18 godina?

LUDUS / 03

Projekat o igranju u kojem je sve moguće, autorki Manje Lekić i Ksenije Marković, biće postavljen od subote 01. septembra do nedelje 16. septembra, u galeriji TransformArt.

Autor:
0
0

Ludus je putujuća, interaktivna postavka posvećena igri i detinjstvu, autorki Manje Lekić i Ksenije Marković. Nakon Ljubljane i Pančeva, publika će izložbu moći da pogleda i u Beogradu, u intimnoj atmosferi TransfromArt galerije (Svetog Save 8, Beograd). Kao i do sada, mališani su više nego dobrodošli, te vas zato molimo da povedete decu svih uzrasta. Izložbu će otvoriti multimedijalna umetnica iz Beograda, Katarina Popović aka Kata Data.

O projektu: Ludus (lat.) je igranje. Igranje bez pravila, igranje bez nagrade, igranje kome se prepuštamo. Igranje u kome nije važno da li jesmo ili nismo sami. Igranje u kome je sve moguće. Ludus je tok svesti koji smo živeli kao deca a koji svakodnevnica sputava, kalupira, zahteva pravila, razlog, početak i neminovno, kraj. Ludus je potraga i sećanje koje možemo evocirati, prepoznati, poistovetiti sa sobom i nikad ga ne zaboraviti…

Projekat je nastao još pre nekoliko godina kao ideja o kreiranju kritične mase autora i publike koja bi se bavila temom igranja, i to kroz seriju interaktivnih platfromi putem kojih bi se u okviru date zajednice potencirala neophodnost vraćanja igri i toku svesti koji imamo kada se istoj prepustimo.

Svoj sadašnji format putujuće izložbe, “Ludus” je dobio tek ovog januara i to sa prvim izlaganjem u Ljubljani (galerija Poligon -> kreativni center). Serija digitalnih grafika predstavlja jedan ambijent za igranje, konkretno sećanje na konkretan prostor, predviđen samo za igru (park) i u kome su predstavljene igralice (ljuljaške, klackalice…).

Projekat uključuje i interakciju sa decom, tj. deca svojim spontanim pristupom pomažu odraslima da se prepuste igri čime se skreće pažnja na neophodnost rušenja jaza između stvaralaštva za decu, afirmacije detinjstva unutar kulturnih sadržaja i postojeće umetničke scene.

Kao i na prethodnim izlaganjima, održaće će se i radionica sa decom koju vodi filološkinja Ksenija Markovic. Više informacija o samoj radionici uskoro ili putem emaila: ludusinus@gmail.com.

Manja Lekić svoje zamisli realizuje u multimedijalnim okruženjima sa akcentom na vizuelnu komunikaciji u analognim i digitalnim formatima knjige i ilustracije. Pojmovi detinjstva, igre i igračaka su centralni u njenom estetskom izrazu i bivaju stalan izazov – da li je igračka konkretan objekat, kretanje materije u prostoru, odnos, sećanje, emocija, asocijacija ili skup svega navedenog. Trenutno se bavi digitalizacijom nastavnih sredstava sa ciljem da istraži odnos između digitalnog i tradicionalnog izdavaštva, tehničkih mogućnosti novih platformi i budućnosti odnosa igre, učenja i nastave.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: