Da li imate preko 18 godina?

Lista filmova i serija za distanciranje od loših vesti

Pažljiv izbor filmova i serija je ovih dana pola (mentalnog) zdravlja.

Autor:

Policijski čas i izolacija su pred nas stavili beskonačne mogućnosti gledanja online i televizijskog sadržaja. Ali i dalje se čuje pitanje – šta gledati. Jer treba biti pažljiv u izboru.

Ovo nije vreme za gledanje npr. serije Černobil ukoliko ste je propustili prošle godine. Niti za True Detective ili The Leftovers.

Nije ovo vreme ni za filmove kakvi su AmourManchester by the Sea ili Still Alice. Biće trenutaka i za njih.

Nudimo vam listu nešto optimističnijih filmova i serija. Nešto od ponuđenog će vam sasvim sigurno pomoći da prebrodite dane samoizolacije i omogućiti da se distancirate od loših vesti.

Charade je lep i potcenjen film iz 1963. godine, reditelja Stenlija Donena. Keri Grant i Odri Hepbern u divnom ritmu, na mnogo zavodljivih lokacija, u ostvarenju koje je zaista romantična komedija po starom, dobrom receptu. Dinamičnije od Praznika u Rimu i ljupkije od nekog, recimo, Vudija Alena.

American Graffiti je jedan od onih kultnih filmova za koje uglavnom ljudi sebi govore da će ga pogledati kad-tad, a ovo su možda idealne okolnosti. Film o odrastanju iz 1973, koji potpisuje Džordž Lukas, prikazuje divlju i nevinu omladinu tog doba, a u glavnoj ulozi je nikad mlađi Ričard Drajfus. Odlična muzika, maturski bal, neverovatni automobili i neuzvraćena ljubav.

Sedamdesete su bile odlične za američki film, pa se u moru briljantnih ostvarenja često zaboravi Oskarom nagrađen Annie Hall, zabavna priča o muško-ženskim odnosima i neuspešnim ljubavima, koju je režirao Vudi Alen (on takođe igra glavnu mušku ulogu), dok je Dajan Kiton za ulogu Eni dobila Oskara za naslovu žensku ulogu.

Osamdesete su donele niz filmova o odrastanju u kojima su glavne uloge imali članovi “Brat Pack” ekipe mladih glumaca. Jedan od napoznajih i najuticajnijih The Breakfast Club iz 1985. je priča o petoro srednjoškolaca koji nemaju ništa zajedničko, ali su zbog kazne prisiljeni da subotu provedu u školskoj biblioteci i napišu esej od 1.000 reči.

Nadrealna indi komedija Arizona Dream (1993) Emira Kusturice o mladom Njujorčaninu (Džoni Dep) koji u Arizoni nalazi dovoljno slobode za ljubav i sanjarenja, idealan je izbor u ova sumanuta vremena, uz odličan soundtrack.

I Bertoluči se bavio temom odrastanja u filmu Stealing Beauty iz 1996. godine, priči o devetnaestogodišnjoj Lusi (Liv Tajler) koja, posle majčinog samoubistva, dolazi u Italiji u potrazi za istinom i ljubavlju. Ovo je zapravo film o samospoznaji snimljen u nestvarnim predelima Toskane. U sličnom poetičnom maniru, takođe smešten u predivne i srodne italijanske pejzaže, film Wonders iz 2014. godine govori o porodici pčelara koja pokušava da živi iznad ritma modernog sveta.

Odličan povod za raspravu da li je bolja knjiga ili film je Fever Pitch iz 1997. Ekranizacija romana Nika Hornbija svakako je jedan od najboljih filmova o ljubavi prema fudbalu. I prema voljenom klubu. Ovo je zapravo jedan od najboljih filmova o ljubavi. Uživajte dok se lopta ponovo ne zakotrlja.

Ako filmove snimljene na fantastičnim lokacijama želite da začinite dozom krimi-misterije izaberite Swimming Pool (2003) Fransoa Ozona ili A Bigger Splash (2015) Luke Gvadanjina. Swimming Pool je priča o čuvenoj britanskoj spisateljici (Šarlot Rempling) koja odlazi u kuću svog izdavača na jug Francuske kako bi pronašla mir, ali se sve menja kada na imanje dolazi izdavačeva ćerka (Ludivin Sanjije). A Bigger Splash (uloge: Tilda Svinton, Matijas Šunarts, Dakota Džonson, Rejf Fajns) je senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, čija se radnja dešava na italijnskom ostvru Panteleria.

Dani izolacije su divna prilika da sa porodicom pogledate predivan japanski animirani film Spirited Away iz 2001. o avanturama devojčice Kikiro i svetu duhova, najuspešniji japanski film ikada. Paterson filma Džima Džarmuša iz 2016. je lepa priča o Adamu Drajveru, koji vozi jednostavan život u malom gradiću, vozi autobus i piše poeziju. Nikada više nismo zavisili od aplikacija, pa pogledajte Spajk Džonzijev film Her (2013) o čoveku koji ulazi u vezu sa inteligentnim ženskim kompjuterskim operativnim sistemom.

Ako želite da na karantin gledate iz jedne svemirske i duhovite perspektivem Avenue 5 sa Hju Lorijem u glavnoj ulozi je odlična serija, šta god glasači na IMDB govorili. Čak iako nisi Startrek fan obratite pažnju na Star Trek: Picard, posebno ako imate nov TV koji pušta 4K. I Modern FamilyNajbolja serija. Uživajte u 11. sezoni. Ne zaboravite ni drugu sezonu Sex Education.

Tek što je lopta na ostrvskim stadionima stala, Netflix je izbacio seriju The Engslish Game, istorijsko-sportsku dramu koja u šest nastavaka svedoči o nastanku fudbala i kako je ova igra, nadilazeći klasne razlike, vrlo brzo stekla popularnost.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: