Da li imate preko 18 godina?

Letnji regionalni filmski festivali pod otvorenim nebom

Predstavljamo vam listu filmskih festivala koji se održavaju od vrelog kraja juna pa sve do nešto svežijeg ulaska u novu školsku godinu. Odigravaju se na obalama, u glavnim gradovima, šumama - sve pod zvezdanim nebom regionalnih predela.

Autor:
1
0

Osim raznovrsnim muzičkim festivalima, regionalne filmske zajednice publiku iznenađuju i širokim izborom filmskih festivala koji se fokusiraju na ostvarenja različita stilski, idejno i formalno. Ovaj spisak na jednom mestu okuplja manje festivale, koje neobičnim čine neki specifični elementi u okviru programa, i one veće, koje odlikuje dugogodišnja tradicija i izvanredan izbor filmova sa velikih i značajnih festivalskih prethodnika.

Bašta fest (29. jun – 02. jul)

Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma koji se ove godine održava četvrti put u Bajinoj Bašti, na samoj obali Drine. Ovaj festival organizuju mladi ljudi, studenti i filmski profesionalci, koji se neumorno trude da stvore festival sa nevakidašnjom energijom i nekonvencionalnim programom. Osim projekcija pod otvorenim nebom, organizuju i izlete preko dana, u predivnu prirodu Bajine Bašte i okoline: jezera Zaovine i Perućac, te spust nezaobilaznom rekom Drinom. Muzički program održava se takođe napolju, u gradskom parku, a festival je od ove godine domaćin novog edukativnog programa Kritični kamp, koji je okupio šest srednjoškolaca iz Srbije da pišu kritike filmova iz glavnog takmičarskog programa.

Sofest (04. jul – 08. jul)

Nacionalni filmski festival u Sopotu odlikuju veoma zanimljive i na domaćim festivalima nepravedno zapostavljene strukovne nagrade, a svake se godine u selekciji ovog grada izdvajaju najznačajnija domaća dugometražna filmska ostvarenja. Nezaobilazne kočije, vatromet i mnogo poznatih gostiju sa domaće filmske i muzičke scene – pohvala nacionalnoj kulturnoj sceni svega nekoliko desetina kilometara od Beograda.

sofest

Grossman film festival fantastike i vina (11. jul – 15. jul) 

Festival filma i vina predstavlja možda i najneobičniji festival na ovoj listi, napravljen od strane zaljubljenika u fantastiku, a koji je tokom svojih 12 prethodnih godina ugostio velike zvezde B filma poput Kristofera Lija i Rodžera Kormana. U pitanju je jedan krajnje neformalan i neuštogljen festival, kako je u jednom svom izveštaju naglasio Dejan Ognjanović, a sasvim sigurno se radi o nekonvencionalnom regionalnom iskustvu. Dobro vino, hevi-metal muzika, neobičan filmski program i horor izložbe – sve što ste oduvek hteli od treša sačekaće vas u ovom slovenačkom gradu.

Palić film festival (15. jul – 21. jul) 

Palić film festival održava se na samom severu Srbije, u prelepoj prirodi i neposrednoj blizini jezera, a ovde možete pogledati neka od najočekivanijih dugometražnih ostvarenja, sa fokusom na savremeno evropsko stvaralaštvo. Palićki festival je jedan od onih koji mogu da se pohvale jednako uzbudljivom selekcijom i lokacijom, a osim filmskog programa tu su i koncerti, žurke, kao i dnevni program, naučni skupovi, paneli i izložbe.

Palic-Film-festival-2

Pula filmski festival (15. jul – 22. jul)

Filmski festival u Istri predstavlja jedan od najvećih i najpoznatijih festivala bivše Jugoslavije; u pitanju je, takoreći, prepoznatljivi festivalski gigant ovih prostora. Glumačke i rediteljske zvezde iz celog sveta dolazile su da u velikom broju uveličaju ovu manifestaciju staru gotovo koliko i Kanski festival, ali od posebnog je značaja, u istorijskom i kinematografskom smislu, to što je prvo izdanje festivala održano 1938. godine kada je Pula bila pod italijanskom fašističkom vladavinom. Filmovi se prikazuju pred neverovatno velikim brojem gledalaca u grandioznoj areni, svima dobro poznatoj sa jugoslovenskih razglednica. Pored glavnog takmičarskog programa, festival ima deo rezervisan za takozvanu “industriju” – filmske profesionalce, zatim edukativni program, muzički program, te projekcije na nekoliko drugih gradskih lokacija.

35

Motovun film festival (25. jul – 29. jul) 

U još jednom istrijanskom gradu, među srednjevekovnim zidinama – počev od projekcije nemog filma Juha Akija Kaurismakija 1999. godine – raste festival koji uz pomoć velikog broja entuzijastičnih volontera, o kojima se govori kao o najvažnijem festivalskom zupčaniku. U divnom utvrđenju, 277 metara iznad zemlje, ovaj gradić je nekoliko dana fokisiran isključtivo na filmove koji se prikazuju na više lokacija pod otvorenim, a savetujemo i da posetite Kino Bauer, najstariji bioskop u ovom gradu, sa očuvanim drvenim stolicama među ledenim zidovima. Bez crvenih tepiha, uz dosta crvenog vina.

unnamed1

Filmski festival Herceg Novi (1. avgust – 7. avgust)

Filmski festival u Herceg Novom doživljava svoje 31. izdanje u jednom od najlepših starih gradova Crne Gore. Festival je jedna od najposećenijih i najvažinijih kulturnih manifestacija u Herceg Novom, a u nekoliko proteklih godina može da se pohvali izuzetno zanimljvim studentskim programom koji okuplja uzbuljive mlade stvaraoce iz regiona. Ukoliko planirate turu po filmskim festivalima, predlažemo da napravite nekoliko dana pauze na obali, a onda se preko Trebinja uputite ka Sarajevu, gde najveći filmski festiva regiona otpočinje nekoliko dana kasnije.

328484_10150994662248284_1077798189_o

Brač film festival (10. avgust – 12. avgust) 

Na Braču, jednom od najpoznatijih dalmatinskih otoka, dešava se ovaj tek nekoliko godina star festival čiji je program upravo i posvećen mladima, uz izdvojen program za decu, veoma značajan za razvoj publike. Bioskopi na ostrvima igrali su nekada značajnu, ako ne i presudnu ulogu u društvenom životu meštana, o čemu je Ivan Ramljak 2016. godine snimio dokumentarni film Kino Otok, a vi se možete uveriti kako ti i neki drugi bioskopi danas dišu pod zvezdanim nebom u sred mora.

1-14-1350x900

Sarajevo film festival (11. avgust – 18. avgust) 

Sasvim sigurno najveći filmski festival u regionu, Sarajevo film festival predstavlja i najznačajniju kulturnu manifestaciju ovog grada, koji oživljava svoju nekadašnju internacionlu prirodu sredinom svakog avgusta već više od dvadeset godina. Sada jedan od najvažnijih elemenata SFF-a, edukativni program koji se razvio kao varijacija Berlinala, Sarajevo Talent Campus svake godine prima mlade profesionalce iz različtitih filmksih disciplina, a čiji su mentori vodeći eksperti iz ovih oblasti – od scenarija do glume. Najveći market u regionu, CineLink, takođe se održava u okviru Sarajevo film festivala i predstavlja najveće mesto za umrežavanje u bivšoj Jugoslaviji; od prošle godine se u okviru ovog programa poseban fokus stavlja i na serije, osim na igrana i dokumentarna filmska ostvarenja. Od ove godine, novina je studentska takmičarska selekcija. Festivalski muzički program i žurke rezervisani su uglavnom za goste sa pozivnicom, ali Kino Bosna je, ne zaboravite, iza ćoška.

4e6376a18d69a01d85fe631e3f7fa452

FEKK – festival kratkog filma u Ljubljani (28. avgust – 02. septembar) 

Osveženje u regionu je i proteklih nekoliko godina ovaj mladi festival koji su osmislili i organizuju upravo mladi filmski stvaraoci, a koji odiše nekonvencionalnošću i hrabrim izborom kratkometražnih filmova. Festival čine takmičarska slovenačka, zatim i takmičarska (eks)jugoslovenska selekcija, restrospektivni program i program gostujećeg festivala koji je ove godine Venecijanski film festival, odnosno njegova kratkometražni izbor. Posebno izdvajamo selekciju koja je omaž domaćim, dakle slovenačkim, YouTube viralnim klipovima; ovaj kanal ipak ne smemo zanemariti kao veoma značajnog distributera i najposećeniji pikselizovani bioskop današnjice, te je odvažno posvetiti mu jedan čitav program.

568px-FeKK_Ljubljana_Short_Film_Festival_2016_Film_screening_at_the_Slovenian_Cinematheque_Summer_Open-air_Cinema

Cinema City (1. septembar – 3. septembar) 

Cinema City je festival koji se već nešto više od decenije kroz svoje kreativne aktivnosti trudi da od Novog Sada napravi grad-bioskop, a u tome u proteklih nekoliko godina zaista i uspeva, pogotovo u trenucima programskog fokusa na Kinesku četvrt o kojoj smo nedavno pisali. Koncept festivala je u 2015. godini doneo promene koje su unele svežinu, a sadržaj je ostao jednako bogat i raznovrstan, pre svega posvećen mladoj, filmskoj i muzičkoj sceni. Posebno izdvajamo program Up to 10.000 Bucks koji prikazuje najinteresantnije svetske autorske filmove snimljene sa malim budžetom. Ove godine, festival će se u podnožju Petrovaradina održati u nešto manjem obimu, a počinje kada i školska godina.

Cinema-City-Novi-Sad-Filmski-festival-Srbija-Top-10-Mapa-dobrog-provoda-Novi-Sad

Pančevo film festival (6. septembar – 10. septembar)

Poslednji u nizu festivala koje bismo mogli da nazovemo letnjim jeste svakako ovo mesto neverovatne energije, Pančevo film festival koji je prvi u Srbiji prikazao filmove Lava Dijaza, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava u Veneciji. U duhu mladih ljudi koji ga stvaraju, jedna od najznačajnijih stvari vezanih za PAFF je i Mladi žiri koji se sastoji od 16 srednjoškolaca u borbi za aktivno promišljanje filmova tokom trajanja festivala, i to pod mentorstvom nekog mladog autora iz regiona; ove godine je to talentovana hrvatska rediteljka Hana Jušić. Pančevo film festival zatvara letnju sezonu, jer iako je to festival koji nema projekcije na otvorenom, nesumnjivo je pokrenut letnjom atmosferom, a užurbani mladi ljubitelji filma staraju se da u toplim noćima da prođe kako treba. Osim toga, sugrađani koji stoje iza koncepta PAFF-a četvrtu godinu za redom biraju i adekvatan muzički program koji se dešava napolju; ples, dakle, jeste pod otvorenim nebom. Dovoljan dokaz leta.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: