Da li imate preko 18 godina?

Kvadratni metar Ane Konstrakte Đurić

Arhitektica i pevačica Ana Đurić otvorila nam je vrata svog doma i pokazala nam predmete koji ujedinjuju njenu višeslojnu privatnu i javnu ličnost.

Kada smo kontaktirali Anu Konstraktu Đurić iz benda Zemlja Gruva sa idejom da gostuje u našoj rubrici Predmeti, prvo što je rekla je da apsolutno nije materijalni tip. Kada smo joj pomenuli da obično fotografišemo oko 14 predmeta, ona se iskreno uplašila jer, kako nam je rekla, ima jedan važan predmet. Pa ipak, nekako smo se snašli i još jednom pokazali da sve nežive stvari koje vas okružuju nisu tu slučajno i savršeno oslikavaju vaš život. Ovo su predmeti Ane Konstrakte Đurić.

1. Sveska

Predmet koji svakodnevno koristim, tu pišem stihove, računam nešto besomučno, pravim planove, podsetnike.

2. Slušalice

Koristim ih uglavnom pre spavanja. Prve koje dohvatim. I jedan par uvek imam u rancu.

3. Etarska ulja

U slobodno vreme učim o etarskim uljima, poslednje dve godine. Potpuno novi univerzum za mene. Navučena sam na dejstva i mirise. Mogla bih da kažem da sad već imam i dobru kolekciju, i ovo što vidite je deo nje. Koristim ih svakodnevno i u izradi aromakozmetike koju pravim i za sebe i za druge po porudžbini.

4. Fotografija koju volim

Na njoj su Zora, Vera i Mica (baka, tetka i mama).

5. Tegla i 7. Šolja

Ova tegla bi bila simbol mog svakodnevnog boravka u kuhinji. A šolja je za ritualni dnevni čaj.

6. Karmin YSL, fuchsia

Predmeti koji nisu bitni kao specifični, već kao opšti.

8. Ogledalo

Ovo ogledalo je stajalo u bakinom stanu, u bloku 37, na visokom kredencu, pored svetlozelenog telefona sa brojčanikom. Kad sam bila mala, provela sam baš dosta vremena vrteći te brojčanike i gledajući se u to ogledalo, u izmišljenoj konverzaciji sa nekim tamo. Ogledalo se izgubilo u brojnim selidbama, a srećom našla sam ga prošle godine u Čenti, i stavila na mesto gde sad telefoniram u kući.

9. Crteži

Čuvam dosta dečjih crteža i pisanija. Ova dva lista sam dobila nedavno, za rođendan. Bitni su mi jer su dobar reprezent njihovih karaktera.

10. Prstenje

Tri zlatna prstena koja ritualno stavljam i nosim na svakom nastupu. Stari su stotinak godina. Dobila sam ih od svekrve.

11. Medaljon

Ovo je moje jedino materijalno nasledstvo. Kapiram i da ne vredi mnogo, nisam nikad ni proveravala. Kada se otvori, unutra je sat. Slika napred je romantična, devojka na seoskoj stazi, sa nekakvom korpom u rukama. Nekad je pripadao nekome ko ga je prodao iz nužde. I sad pripada meni da ga imam da ga prodam u nuždi.

Šta trenutno Zemlja gruva radi, kada će novi spot i koji su planovi za naredni period?

Zemlja gruva priprema spotove za dve pesme sa albuma “Šta stvarno želiš!” U pitanju su pesme Plodni dani i Tuga. Trebalo bi da se pojave do kraja ove godine. Bend trenutno zvuči bolje nego ikad, i planiramo već sledeću klupsku sezonu. Pored toga, radimo i na nečem malo drugačijem, na novim pesmama koje ćemo izdati verovatno pod imenima autora iz Zemlje gruva – Milovan, Zoe Kida, Konstrakta.

Imaš prepoznatljiv stil oblačenja kada nastupaš, kakav je on u odnosu na tvoj svakodnevni?

Uvek mi je prijalo da napravim razliku između svakodnevnog i onog na bini. Nemam neku preciznu viziju mog stila na bini. Bitno mi je samo da simbolički postignem nešto što želim u tom trenutku – da li npr. da se obučem svedeno, klasično, kič, retro ili možda u belo kao Brega (smeh).

Super su bile ove kuglice od urmi kojim si nas poslužila, da li često kuvaš i šta?

Poslužila sam vas sirovim kuglicama. Vrlo su jednostavne za pripremu. U osnovi su urme, orašasti plodovi, neka superhrana i kakao zrna. Varijacije su mnogobrojne. To mi je omiljeni slatkiš i jedino delotvorno sredstvo za skidanje sa rafinisanog šećera. Ako treba recept, šaljem.

Uterana sam u kuhinju sticajem okolnosti ali izgleda da je to bio način da osvestim da je ishrana jedna od suštinskih stvari. Volim da pripremam hranu i volim da drugima pripremam hranu. Kuvam svašta, ponekad pravim i sirovo, ponekad neki treš. I uglavnom biram ono što se kraće priprema.

Koju muziku slušaju tvoji klinci? Da li su prihvatili tvoj muzički ukus ili slušaju nešto svoje i šta je to?

Ne sviđa im se baš sve što dolazi od nas, dakle imaju neki stav prema tome i imaju različite ukuse. Sin voli Skrillexa, dubstep, pa i Damira Avdića, što je dosta iznenađujuće budući da ima skraćenu pažnju jednog dečaka od 10 godina. Ćerka voli pop, voli Rihannu, Mariju Žeželj, Biebera, takođe i Michael Jacksona, Princea, Queen itd.

Kako izgleda tvoj stvaralački proces kada je muzika u pitanju?

U poslednje vreme uglavnom se služim Garage band-om. Tu napravim skicu koja dalje ide u studio Gruvlend. Tu stvari već i nisu više pod mojom apsolutnom kontrolom.

Pišem dosta sporo, vrtim se oko svake reči dok ne dobijem precizan i sveden iskaz. Imam taj luksuz da pišem samo kad sam inspirisana, a jasno je da je to retko.

Jedan bend/muzičar koga si nedavno otkrila?

Možda Jain.

Serija koja ti se nedavno svidela?

Trenutno gledam seriju Hronike Tajms Skvera (The Deuce). Za sad, ocena 8.05.

Hvala Ana!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: