Da li imate preko 18 godina?

KULTURFORUM

O otvaranju nove galerije na donjem Dorćolu i prvoj izložbi

Više desetina beogradskih umetnika ovih dana priprema svoje radove koje će izložiti u okviru prodajne izložbe Poziv u novootvorenoj galeriji KBPO na donjem Dorćolu. Iza galerije stoji organizacija Kulturforum, a mi smo se našli sa Minom Piščević, Marijom Knežević i Miodragom Ninićem koji će od sada voditi programe i kurirati izložbe u ovom prostoru.

Pre par dana na internetu je osvanuo event za izlozbu “Poziv”. To je ujedno i prvi put kada saznajemo za galeriju Fondacije Kosara Bokšan i Petar Omčikus. Kada ste se okupili i sa kojim ciljem?

Kulturforum postoji od 2012 godine. Organizacija je osnovana sa idejom da se kultura i umetnost učine dostupnim širokoj javnosti u cilju razvoja i negovanja kultuvisanih praksi u svakodnevnom životnom iskustvu. Do sada smo realizovali takve programe u okviru različitih kulturnih dešavanja poput Oktobarskog salona i Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i sa različitim partnerima kao što su kompanija Terra Panonica i grupa Expodium i udruženja 360Beograd i CEUS. Od 2014 godine smo počeli saradnju sa Fondacijom Kosara Bokšan i Petar Omčikus. Zahvaljujući Petru Omčikusu, koji nam je ustupio svoju galeriju, Kulturforum će u narednom periodu koristiti prostorije u Mihizovoj ulici br.11 na donjem Dorćolu, za pripremu i realizaciju programa iz različitih oblasti kulture i umetnosti.

kforum2

Zašto se izložba zove Poziv? Koje su bile propozicije za slanje radova?

Ovom izložbom obeležavamo početak rada organizacije Kulturforum u okviru galerije, okupljamo pojedince i grupe sa kojima želimo da sarađujemo kao i publiku kojoj želimo da sve to predstavimo, u tom smislu ova izložba je neka vrsta poziva pa smo je tako i nazvali. Koncept izložbe podrazumeva ahromatske radove malog formata sa temom pokloni, ukrasi i čestitke – koje autori obrađuju na savremen i sebi svojstven način, u onim tehnikama u kojima su prepoznatljivi ili u kojima žele da se oprobaju. S obzirom na veliki broj autora i raznolikost tehnika izložba predstavlja svojevrstan osvrt na savremenu scenu najnovije generacije stvaralaca. Konceptualni i tematski okvir koji ovu raznolikost dovodi na jedinstvenu sagledljivu ravan, takođe je gest eksponiranja umetničkog stvaralaštva u svakodnevno iskustvo društvenog života – u ovom slučaju novogodišnjeg slavlja. Na ovaj način želimo da naglasimo ulogu koju umetnički i kulturni rad može i treba da ima u doprinosu kultivisanja svakodnevne životne prakse.

Kako ste uopšte došli do ovih pedesetak autora?

To su mladi autori čiji rad poznajemo i cenimo, a neki od njih su i naši prijatelji. Nadamo se da ubuduće sarađujemo sa ovim autorima, pa smo ih zato ovom prilikom i pozvali. Uopšte cela izložba je zamišljena kao prijateljska saradnja, neka vrsta druženja, koja na kraju može da proizvede i mnogo više.

Na izložbi će se prodavati radovi malog formata po pristupačnim cenama. Da li je slučajno da je izložba prodajna? Da li je u pitanju praznični duh ili mladim umetnicima u Srbiji nedostaje “prostora” za naplatu svog rada?

Ova izložba je gest ka kultivisanom odnosu prema proslavi nove godine – razmeni poklona, ukrašavanju i čestitkama, tako smo i došli do ideje da izložba bude prodajna a da cene budu pristupačne – koliko je to moguće, da bi publika mogla da priušti upravo takve poklone, ukrase i čestitke.

Imajući ovo u vidu moglo bi se reći da je naglasak pre na kupovini nego na prodaji. To znači da umetnici verovatno neće ostvariti neke posebne prihode ali će posetioci dobiti priliku da sebi i svojim prijateljima prijušte lepe i kvalitetne umetničke predmete. Na taj način želimo da razvijamo kulturne potrebe kod publike i tim putem posredno stvaramo prostor za umetnike da razvijaju svoje delatnosti i prodaju.

Šta će se dešavati u galeriji po završetku ove izložbe?

Naša osnovna zamisao je da okupljamo autore i publiku oko aktivnosti koje razvijaju kultivisane pristupe svakodnevnim životnim temama. tako da će galerijska i izlagačka delatnost biti prateće aktivnosti u okviru programa koji podrazumevaju pre svega medijaciju kulture širokoj publici kao i komunikaciju i razmenu znanja i vešina između autora i publike kao i među samim autorima.

U kom pravcu biste najviše voleli da se krećete, a šta može da vas spreči u tome?

Želimo da napustimo okvire galerija i ateljea, odakle na neki način potičemo ali i gde se osećamo pomalo skučeno i da sa drugim autorima i saradnicima otvorimo različite fenomene kulture širokoj publici, javnim prostorima i dešavanjima. U vezi s tim pripremamo programe koje nameravamo da, sa saradnicima koje sada okupljamo, realizujemo u narednom periodu, počevši od 2015. godine.

Umetnici čije radove ćete imati priliku da vidite (i kupite) su Marija Strajnić, Dušan Rajić, Nemanja Jehlička, Ema Ema Ema, Nemanja Knežević, Fat Kid Beny, Jun Jewlery-Senka Kljakić i Nina Živković, Curly Lab, Milica Kolarić, Igor Štanglicki, Jovana Čavorović, Ana Jakić, Milica Pajić, Miona Stefanović, Tamara Papestijević, Julija Draškoci, Bojana Ristevski, Bojana Jokmanović, Marija Seman, Aleksandra Rasulić, Ivana Ćirović, Mrdak Luburić, Lidija Delić, Iva Kuzmanović, Sava Knežević, Nemanja Nikolić, Nina Ivanović, Miodrag Ninić, Marija Knezević, Nikola Krivokapić, Katarina Pavlović, Ana Jovanović, Milica Balubdžić, Marija Aničić, Mina Piščević, Tina Marić, Zorana Stojanović, Nikola Abraš Stamenković, Ana Kulić, Jovana Oljača, Milan Cvetković, Stefan Starčević, Ksenija Pantelić, Nikola Velicki, Lazar Živković, Tanja Stevanović, Minja Tarle, Nuša Đak, Minja Đurđević.
Izložba Poziv će biti otvorena za posetioce radnim danima od 14:00 do 19:00 i vikendom od 12:00 do 17:00 (osim 31.12. I 01.01. 2014-15.), a trajaće do 5.januara 2015. godine.

Dalja dešavanja u galeriji pratite na njihovoj fejsbuk strani, i instagramu.
Adresa je Mihizova ulica, br. 11.

A-kf

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: