Da li imate preko 18 godina?

Knjige za varljivo proleće

Autor:

Vreme je varljivo. Tipično prolećno. Prilike su isto tako varljive. Tako da smo za ovaj nestabilni period izabrali nekoliko dela autora sa ovih prostora kao uvod u vrelo leto. 

Treba vremena da postaneš mlad, Velja Pavlović // Lom

Velja Pavlović je kolumne pisao pretežno tokom 2017. godine i pred nama su lične i univerzalne priče na različite a uvek aktuelne teme, o mnogim poznatim i manje poznatim ličnostima našeg sveta, od Dilana, Pikasa, Tesle, Timoti Bajforda, do Platona, Pitagore, Rolingstonsa.

Treš turizam (alternativni vodič kroz Beograd), Danilo Radenković // Jež idavaštvo

Knjiga je nastala uz pomoć dva telefona, jednog foto-aparata i jednog računara. “Želeo sam da ti predstavim Beograd koji nije toliko poznat. Nije bio ni meni dok nisam jednoga dana poželeo da otkrijem mrak, marginu i obespravljene ljude koji ispred neke prodavnice razmišljaju o tome gde su pogrešili. Ideja Treš turizma je nastala spontano i vremenom se razvijala. Na početku, nisam ni znao šta je konkretan cilj. Znam samo da sam jednog zimskog dana poželeo da pokažem ljude koji nemaju nijednu šansu da budu predstavljeni bez neke ideje i mesijanskog kompleksa. Uostalom, utisak je samo tvoj. Nemam šta više da dodam. Na tebi je”, ističe autor.

Ponekad se probudiš u Beogradu, Vladimir Skočajić // Booka

Skoča je čekao da se poklope zvezde, note i reči, da se asfalt i beton Ostina i Jerkovića stope u alhemijskom procesu stvarajući poseban entitet, toponim oblikovan njegovim stihovima. I konačno je tu – prava, stvarna, prva Skočina knjiga. A u njoj pedesetak istinski dobrih pesama koje se najpre čitaju brzo i žedno, a potom, kada se prva žeđ zadovolji, gustiraju do duboko u noć.

Srž, Peđa Obradović // Laguna

Ova knjiga nam predstavlja suočavanje sa smrću na jedan vedri, humorom istkani način, koji će nas navesti da strah izgubi svaki smisao. Posle šokantnog povratka u bolnički krevet, osetio sam da moram da progovorim. Za one kojima je svega dosta, koji su u strahu da će umreti od bolesti od kojih pate, za one koji veruju da ih tera maler, da ih život ne štedi, i posebno za one koji su zbog toga na ivici da odustanu.

Treća strana ploče, Petar Peca Popović // Književna opština Vršac

Posle knjiga Proleća u Topčideru, Tragovi u beskraju i Čuvar buvlje pijace poznati muzički kritičar, novinar i publicista objavio je esejističku knjigu o svima onima bez kojih balkanski rokenrol ne bi bio ono što jeste. Autor se, prepoznatiljivim stilom i šarmom, pomalo sentimentalno, seća kakav je bio rokenrol nekada, te popularna muzika minulih vremena, kao i njihov značaj u životima ljudi. Istovremeno, u ovoj knjizi, razotkriva se i autor koji je ne samo svedok i učesnik događaja, nego i duhovni i fizički pokretač ključnih momenata i pojava u istoriji rok kulture u našem delu sveta.

 

Vučje vreme: 2021-2022, Cvijetin Milivojević // Catena Mundi

Ova knjiga predstavlja peti deo autorove svojevrsne hronike srpske političke scene. Milivojević o njoj detaljno i sistematično piše već 30 godina. Prema njegovim rečima, prethodne četiri knjige opisuju „prva tri desetleća obnovljenog višepartizma”, a ova „opisuje dve godine četvrte decenije”. Milivojevićevi tekstovi su vrcavi, ironični, stilski izuzetni i pogađaju pravo u metu.

Pobuna duha, Milo Gligorović // Vukotić media

Knjiga je posvećena je velikom slikaru, piscu, filmskom stvaraocu Mići Popoviću, čija se stota godišnjica rođenja obeležava polovinom juna 2023. Kroz dug, provokativan, iskren intervju koji je poznati novinar Milo Gligorijević svojevremeno vodio sa Popovićem, vešto i upečatljivo ispričane su sve životne faze ovog velikog intelektualca – od školovanja, preko partizanskih dana, studiranja, opozicionog delovanja, zabranjivanja izložbi… Knjiga je bogato ilustrovana Popovićevim crtežima i slikama.

Sunčana strana ulice // PPM Enklava

Ovo je zbornik pesama nastalih na radionicama koje je PPM Enklava organizovala tokom 2022.

Zbornik “Sunčana strana ulice” sadrži pesme autora okupljenih oko ideje da je poezija svetlost koja je potrebna da zavirimo unutra. Ove pesme biće pokretačka snaga za mnoge buduće zbirke , a njihovi autori će se boriti da poezija ne ostane samo san u pidžami.

Marko Đorđević

Trkač 1, Saša Jovanović // Besna kobila

U ovom grafičkom romanu likovnost se utrkuje s maštovitošću, metafizika s društvenom satirom, a cela priča se odigrava u Nišu, 1933. godine. Fantastičan strip u svakom smislu, a po mišljenju uredništva Besne kobile jedan od najboljih koje su objavili.

Ko je bio Ivo Andrić, Žaneta Đukić Perišić // Akademska knjiga

Knjiga predstavlja izbor autentičnih sećanja na Ivu Andrića iz ugla njegovih savremenika – školskih drugova, prijatelja, pisaca, diplomata, suseda, rođaka, političara, poznanika. Kompleksnost Andrićeve private i profesionalne ličnosti u memoarskim zapisima svedoka i sudeonika epohe osvetljena je iz različitih uglova: kroz nepoznate i slikovite detalje iz istorije Andrićevog života, ocrtavaju se obrisi njegovog lika, koji čitaocima nekada može biti jasan, očigledan, predvidiv i očekivan, ponekad neuhvatljiv, nedosledan ili iznenađujuć, katkad zamaskiran, u svakom slučaju – provokativan.