Da li imate preko 18 godina?

Knjige za more

Nije lako napraviti izbor knjiga za odmor. Greške su česte, trudite se da ih bude što manje.

Autor:

Kupovina novog kupaćeg, papuča ili torbe/ranca za plažu, provera da li ističe pasoš, kupovina osiguranja i popunjavanje formulara, izbor najbolje kreme za sunčanje, nabavka male kućne apoteke… Većina nas pred odmor sebi napravi takav tempo, da se iznova pitamo da li pred svaki odmor ista priča.

Nemojte da zaboravite i neku dobru knjigu za plažu. Nije lako napraviti ni takav izbor, osim ukoliko niste tokom godine sakupili dovoljno knjiga za odmor. Ukoliko niste, ova šarolika lista vam može biti od pomoći.

Čovek iz nehata // Goran Gocić (Laguna)

Treći Gocićev roman je priča o Beograđaninu koji uporno beži od sukoba sa ocem, od Srbije, a ponajviše od sebe. Mada raspet između zgražavanja i čežnje, ipak se svima neprekidno vraća. Na letu iz Njujorka ka očevoj samrtničkoj postelji upoznaje hroničnog nomada nalik sebi. Poslednja stanica tragikomične odiseje ova dva bića izbačena iz ravnoteže jeste Srbija na početku milenijuma.

Roman govori o sećanjima s kojima živimo i osećanjima od kojih umiremo, o američkim gazdama i ruskim bludnicama. Baš na jubilej sedam vekova Božanstvene komedije, u Čoveku iz nehata zatičemo paket aranžman kroz pakao, čistilište i raj tranzicije, koja nikako da se okonča.

Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije // Dušan Spasojević (Čigoja štampa)

Oni koji su odmor rešili da provedu na obalama Egejskog ili Jonskog mora, a žele malo više da se upoznaju sa novijom istorijom o Grčke, mogu izabrati knjigu ambasadora Dušana Spasojevića. On čitaoca uvodi u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima, kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe. Jasno i dobro napisana, ova knjiga je štivo u kojem će i stručan čitalac-istoričar, i svako ko ima zanimanja za istoriju Grčke, pronaći pouzdane i jasne putokaze za kretanje kroz ovaj važan period njene novije istorije.

Knjiga nestajanja // Ana Ristović (Arhipelag)

Uzbudljiva i neodoljiva knjiga proza i eseja u kojima autorka istražuje čitav nestali svet našeg iskustva. Ovde ćete pronaći 101 priču i esej o predmetima za koje smo bili emotivno i praktično vezani i koji su netragom nestali iz našeg života.

Kasete i vokmen, pejdžer i ručni mlin za kafu, kombinezon i telefonska govornica, vikleri i pisaća mašina, dopisnica i cigaret-žvake, telefonski imenik i jambolija, ručni mikser i milje, crveni kiosk i kredenac, zlatni zubi i trabant, indigo papir i telefon od bakelita, petrolej lampa i kreda, pisma i lastiš, bide i sat s kukavicom, haube za glavu i mastiljava olovka, tranzistor i ručni aspirator – samo su neki od predmeta koji su iščezli iz našeg sveta. Sećanje na njih Ana Ristović oživljava kroz svoje tekstove i kroz fotografije koje su sastavni deo ove knjige.

Putujuće kazalište // Zoran Ferić (Booka)

Ferićev peti roman je kompleksna porodična saga u kojoj je kroz prošlost autorove porodice ispričana i istorija dvadesetog veka u Hrvatskoj i Evropi. Tu porodicu nisu obeležili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, nezavisno od vremena u kom se odvija, nosi vlastitu tragičnost i lepotu.

Duhovit, povremeno ironičan, a na momente i potresan, s upečatljivim epizodama i živim dijalozima, Putujuće kazalište je impresivan roman koji bi bio događaj i u nekoj velikoj evropskoj književnosti.

Kroz devet poglavlja upoznajemo Ferićeve pretke, prabaku koja se zaljubila u putujućeg glumca i vlasnika pozorišta i pobegla s njim, zatim dedu koji je iz Petrograda prebegao u Pariz kad je izbila Oktobarska revolucija da bi kasnije u Zagrebu sreo piščevu baku, medicinsku sestru i ćerku žandara, kao i Ferićeve roditelje, koji su jedva preživeli Drugi svetski rat. Otac je probijao Sremski front, a kao posledica ostala mu je potreba da puca u salatu u vrtu; majku su kao jevrejsku devojčicu sakrivali po Zagrebu, a kad bi izašla iz kuće, u džepu je uvek morala nositi katolički molitvenik. Svi ti živopisni likovi su se izmešali u ovoj porodici koju pratimo od Petrograda, Pariza i Tangera do Sremske Mitrovice i Zagreba, od baka i dedova do samog autora, njegovih ljubavi i prvih objavljenih knjiga.

Putovati // Žarko Radaković (Čarobna knjiga)

Novi roman Žarka Radakovića svojevrsna je oda ideji putovanja. Fizičko putovanje u ovoj knjizi predstavlja manifestaciju istraživanja unutrašnjeg sveta koji je blizak i nadohvat ruke, ali ipak neistražen poput iskoraka na drugu planetu. Putovanje nas neminovno dovodi do drugih, a kroz interakciju sa njima, a glavni lik, Posmatrač, samo otvara nove staze za istraživanje samog sebe. Putovati tako dobija značenje putovanja od jednog prijatelja do drugog, i ta se ekspedicija ispostavlja kao zahtevni, gotovo pa i životni zadatak Posmatrača, to jest putnika. Bežeći od klasične naracije, autor uranja u drugu vrstu pripovedanja. Okrećući se „povestima” kao načinu komunikacije sa svetom književnosti, koristeći uobičajeni sklop utisaka, komadića dijaloga, usputnih, kao i suštinskih misli, Radaković postiže suštinski kreativan čin: sa horizonta događaja na kojem se naizgled ništa ne menja, pomaljaju se obrisi jedne neobične, duboko lične stvarnosti, čije je jezgrovita prisutnost i snaga istovremeno čine opštevažećom, dakle našom.

Šar-planina // Milica Špadijer (Kontrast izdavaštvo)

Ukoliko želite da čitate poeziju na moru/planini/reci/jezeru/nekoj metropoli naš izbor je nova zbirka poezije Milice Špadijer koja, kako ističe Uroš Đurković, nije zbirka misaone, već iskustvene lirike, čija snaga leži u kapsulizaciji traume i skućavanju sećanja – nekad detinjih, nekad ulovljenih iz svakodnevice.

Čitanje Šar-planine liči na sporu vožnju kroz autofikcijski krajolik, pejzaž stvoren burnom tektonikom odrastanja i (nemogućnošću) Čitanje Šar-planine liči na sporu vožnju kroz autofikcijski krajolik, pejzaž stvoren burnom tektonikom odrastanja i (nemogućnošću) sazrevanja. Autorka na preskok ispisuje određene doživljaje, mikroistoriju sopstvenog ja, neprimetno je preobražavajući u geografiju sopstva”, kaže Bojan Vasić.

Novosadska neoavangarda – Izbor iz poezije (Bulevar Books)

Još jedno odlično izdanje za ljubitelje poezije je pesnička antologija autentične i progresivne umetničke scene koja je početkom sedamdesetih godina prošlog veka delovala u Novom Sadu. Uvid u rad pesnika Judite Šalgo, Katalin Ladik, Vujice Rešin-Tucić, Slobodana Tišme, Vladimira Kopicla i Vojislava Despotova, od kojih su neki delovali kroz umetničke grupe (Grupa Kod, Grupa $, Bosch+Bosch, Grupa Januar i Februar), ostavlja utisak o živoj, alternativnoj, pobunjeičkoj sceni. Ovaj izbor je potreban, pre svega, da ukaže na fenomen pesničkog otpora, koji (ne) iščezava, a potom i da opomene, da nas podseti da umetnost mora biti subverzivna, pobunjenička, entuzijastična i, na kraju krajeva, zajednička stvar.

Gledajmo se u oči // Vladika Grigorije (Vukotić Media)

Kroz jedan opširan intervju jedan od široj javnosti najpoznatijih vladika Srpske pravoslavne crkve daje odgovore na pitanja o svom životu, odrastanju, ljubavi prema veri, odnosima sa patrijarhom Pavlom, episkopima, ali i o trenutku u kojem se nalazi srpski narod, o položaju crkve, njenom odnosu sa državom, neophodnom pomirenju sa komšijama, odbrani Kosova…

Vladika Grigorije ima mnoge talente i uloge: on je monah i episkop, teolog i pisac, obdaren je za sport, politički i poslovno je pronicljiv, ima razvijenu socijalnu inteligenciju i talenat za prijateljstvo.

“Dobar borac prima udarce i pobeđuje” – jedan je od životnih principa vladike Grigorija. U ovoj knjizi otkriva kako se borio sa mnogim udarcima, kako je pobeđivao i zašto može sve koji su se našli na tom putu pozvati da se gledaju u oči.

Hinduizam Mnogo buke oko Tog Jednog // Milica Bakić-Hayden (Geopetika)

Za one koji žele ovog leta da se upoznaju sa ovom drevnom religijom imaće, kako ističe autorka, priliku da upoznaju njenu izuzetnu složenost, ali i veliko bogatstvo i raznovrsnost. Ona se nada se da će ova knjiga nekom biti podsticaj za dalji rad na proučavanju ne samo drevne nego i savremene indijske kulture, na način koji je utemeljen na savremenim tokovima u indološkoj nauci, a ne na predrasudama, zastarelim  prevodima, ili na neprimerenom svođenju hinduizma na neke sektaške pojave, koje su marginalne u njegovoj mnogostrukoj i višehiljadugodišnjoj istoriji.

“Zato sam se potrudila da pored osnovnih pojmova i ideja čitaocu predočim i savremene tokove i probleme kao što su religijski nacionalizam odnosno politizacija hinduizma, socijalne i rodne probleme koji iz te politizacije proizlaze, kao i globalni domet hinduizma na primeru fenomena gurua, meditacije i joge, o kojima ima naročito mnogo polovičnih znanja i na njima zasnovanih uopštavanja”, kaže Milica Bakić-Hayden.

Sazrevanje modrica // Danilo Lučić (Arete)

Posle pesničkih zbirki “Beleške o mekom tkivu” i Šrapneli“, Lučić je uplovio u prozne vode i njegova zbirka priča unosi dozu svežine na domaću književnu scenu.

Kroz sedam priča u “Sazrevanju modrica”, pruža nam se uvid u sedam potpuno različitih životnih situacija, ali i književnih žanrova i vrsta naratora. Žanrovska raznolikost i veština u poigravanju formom i karakterima junaka u svakoj od priča čine ovu zbirku nezaobilaznim štivom za one koji od proze traže više od površnog zaokupljivanja mašte i koji književnost vide kao odraz društva.

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: