Da li imate preko 18 godina?

Knjige za buđenje ranog proleća

Autor:
0
0

Dolazak proleća je događaj kojem se, većina nas, raduje. Oni koji vole zimu manje. Oni alergični još manje. Ali to je i period kada nismo baš sigurni kako da se obučemo. Kada je dobro da imamo i kišobran i naočare za sunce. Kada je dobro i da uživamo u knjizi. Jer nikada ne znamo kada će naići period dužih kišnih dana, a ne bismo baš da bindžujemo serije ili gledamo filmove koje smo propustili. Ili kada krenemo u šetnju i poželimo da čitamo na nekoj livadi ili klupi. Ovo je jedna kratka lista knjiga za početak proleća.

Događaj Ani Erno // Štrik

Idavačka kuća Štrik objavila je još jedno je ostvarenje dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Priča prati radnju od pre 40 godina, do današnjeg momenta, priču o trudnoj tinejdžerki, vanbračnoj trudnoći i zemljotresu koji zatrpava živote.

Događaj je dokument o jednom odrastanju pretvoren u književnost. Intimna, potresna priča jedne žene koja postaje univerzalni umetnički simbol borbe i patnje svih potlačenih.

Big Sur Džek Keruak // Laguna

Nakon objavljivanja romana Na putu i neočekivane slave koja je usledila, Keruak je bio na ivici nervnog sloma. Izluđen stalnom pažnjom štampe, morao je „pobeći nazad u samoću ili umreti“, pa se povukao u kolibu u Big Suru na kalifornijskoj obali. Ravnodušan prema onome što mu je ova ogromna zemlja i njena divlja priroda još imala da ponudi, ponovo je pribegao svom omiljenom demonu, osvetoljubivom alkoholu.

Keruakov stilski najzreliji roman, u kojem se njegov književni alter ego Džek Diluz bori sa sumnjom, zavisnošću od alkohola i željom za samouništenjem, njegovo je najličnije i najiskrenije delo. To je ujedno i portret čitave jedne generacije u američkoj kulturi druge polovine 20. veka.

Italijom izvan utabanih puteva Dominik Fernandez // Službeni glasnik

Ovo je priča o najlepšim italijanskim slikama i skulpturama koje se ne nalaze u čuvenim muzejima, već su rasute po zabačenim selima koje retko ko posećuje. Ta remek-dela o čijem se postojanju malo zna sakrivena su i u zabačenim seocima, ali i na neobičnim mestima poput banke, privatne kapele, nepristupačnog klaustra, sakristije u velikim gradovima poput Napulja, Rima, Firence, Bolonje ili Venecije. U potragu za blagom krećemo sa juga Italije i penjemo se ka severu, prateći u stopu Dominika Fernandeza na jednom nesvakidašnjem pokloničkom putovanju.

Upoznajte se sa psihoterapijom Borin Van Lun, Najdžel C. Benson // Arete

Ova knjiga pruža dragocen pregled najvažnijih vrsta psihoterapije: od lekovitih razgovora i savetovanja, preko psihoanalize, kognitivnih i bihevioralnih tehnika, sve do alternativnijih pristupa lečenju koji se samo uslovno mogu nazvati psihoterapijom.

Simpatični junaci, koji i sami prolaze kroz velike i male životne probleme, pomoći će vam da u mnoštvu izbora pronađete svoj i shvatite da je najvažnije od svega potražiti pomoć.

Na strani Nemaca Žak Rišar // IK Prometej

Po naslovu bi  ovo delo trebalo bi svrstati u romane, ali nas podnaslov upućuje na književni rod dnevnika, a moderan stil i otvoren kraj pozivaju čitaoca da se pridruži stvaraocu i da u sudbini ličnosti otkrije ono svevremensko, što bi moglo da bude i naše.

Po naslovu, delo Na strani Nemaca trebalo bi svrstati u romane, ali nas podnaslov upućuje na književni rod dnevnika, a moderan stil i otvoren kraj pozivaju čitaoca da se pridruži stvaraocu i da u sudbini ličnosti otkrije ono svevremensko, što bi moglo da bude i naše.

Kafe B. Lazar Lalić // Čigoja štampa

Ovaj roman je istovremeno žanrovski i porodična hronika i sagledava nekoliko generacija odrastanja i sazrevanja bliskih srodnika. To je politički pregled naše novije istorije, nesreće pojedinaca, ali i demagogije raznih oblika vlasti i vladavine.

Lalićev roman, na granici fikcije i dokumentarnog, opšteg i pojedinačnog, svedočanstvo je o našem dobu nenaklonjenom slobodnim, darovitim i samosvesnim pojedincima zatočenim u „zarobljenoj državi“. Svedočanstvo o sopstvenom životu u svetu i veku organizovanih političkih mržnji.

Putopis jednog mačka Hiro Arikava // Booka

Ovo je dirljiva priča o čoveku i njegovom mačku (ili mačku i njegovom čoveku, zavisi od toga kako na to gledate), osvojila je srca čitalaca širom sveta, verujemo da će i vaša.

Roman prividne jednostavnosti, prožet fenomenalnim opisima japanskih krajolika, zapravo je studija dobrote i završava se na način tako prekrasan, srceparajući i pun ljubavi da vas neće biti stid da plačete. A plakaćete. Stoga pripremite maramice.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: