Da li imate preko 18 godina?

“Killers of the Flower Moon”: Vrhunski film velikog majstora

Martin Scorsese je objavio svoj novi film i, kao što se očekivalo, odjeknuo je nadaleko. Njegov film „Killers of the Flower Moon“, za koji je zajedno sa Ericom Rothom napisao scenario, traje tri i po sata, ali ima dobru priču, odličnu režiju, opasne glumce… Za sada je dostupan u bioskopima, gde je zapravo i najpametnije mesto za gledanje. Ovo je film koji će sa svim svojim adutima „pucati“ na nagrade i ne treba se čuditi ako u tome bude prilično uspešan. Reč je o adaptaciji istoimene knjige autora Davida Granna. Film je zasnovan na istinitim događajima: članovi plemena Osage u Oklahomi ubijeni su pod misterioznim okolnostima 1920-ih, što je izazvalo veliku istragu FBI-a koju su vodili John Edgar Hoover i Tom White.

Kada je pleme Osage pronašlo naftu u svom rezervatu kasnih 1800-ih, život je izgledao savršen: postali su jedno od najbogatijih američkih plemena, i jedna od najbogatijih zajednica na svetu, odnosno najbogatiji narod po glavi stanovnika na Zemlji. Međutim, par decenija kasnije, desetine njih su ubijeni. Upucani, otrovani, dignuti u vazduh – a niko nije znao ko stoji iza ubistava. Sve više članova plemena počelo je da umire pod misterioznim okolnostima, a mnogi koji su se usudili da istraže ubistva su ubijeni. Federalni istražni biro, kasnije preimenovan u FBI, preuzeo je slučaj kada je broj žrtava porastao. U ceo slučaj su morali da uključe bivšeg teksaškog rendžera (prethodno pomenutog Toma Whitea) kako bi istražili ranije faze ubistava. Tom White je formirao tim koji je na kraju razotkrio neverovatnu zaveru. Ukratko, radi se o pohlepi belog čoveka koji želi da profitira i ukrade zemlju plemena Osage, koje jedino živi kao klasa više od svojih beloputih sugrađana jer poseduju izvore crnog zlata. Scorsese je bio izuzetno zainteresovan za snimanje filma o tom događaju, i okupio je zaista bogatu glumačku ekipu – Leonardo DiCaprio i Robert De Niro su samo neka od velikih imena. To je prvi Scorseseov veliki projekt od filma „The Irishman“ (2019), koji je po izlasku dobio različite kritike, film je dobio 10 nominacija na dodeli Oscara, ali je na kraju sa ceremonije kući otišao praznih ruku.

Sa budžetom od 200 miliona dolara, Scorseseov najnoviji film sigurno će, dakle, biti jedan od onih o kojima će se pričati 2023. godine. Scorseseove rediteljske veštine su neosporne, ali ono o čemu se dosta raspravlja je dužina filma. No, teško je tvrditi da ovako obimna priča – hronika mračnog poglavlja američke istorije i šokantna istinita priča o zločinu, sve uokvireno u napetoj ljubavnoj priči – ne zaslužuje takvu dužinu. Naravno, nije mu strano snimanje dugih filmova, jer smo imali „The Wolf of Wall Street“ od 3 sata, „Casino“ od 2 sata i 58 minuta i „The Aviator“ od 2 sata i 49 minuta, a dobro mu je poznat i DiCaprio, s obzirom da je s njim radio na pet svojih filmova, ali i De Niro, sa kojim ima odličnu hemiju još od sedamdesetih (ovo im je deseta saradnja). De Niro ovde daje jednu od najboljih predstava u karijeri, a odličan je i DiCaprio. Njih dvojica nisu jedini koji blistaju, ima još mnogo imena koja zaslužuju pohvale (Lily Gladstone je apsolutno fenomenalna kao indijanka, i njeno ime se s razlogom pominje u trci za Oscara), ali ovoga puta ćemo manje pričati o likovima i njihovim pričama i pustiti gledaoca da doživi film bez mnogo predznanja. Na kraju krajeva, ovo je film koji traje tri i po sata i ima toliko toga da se kaže. Stoga ćemo više govoriti o tehničkim aspektima i nekim drugim stvarima.

Scorseseove vizije ne funkcionišu bez njegovog tima saradnika, a on je doveo neke od najboljih da ispriča ovu priču. Kinematografija Rodriga Prieta koja hvata ogromnu teritoriju plemena Osage je impresivna, dok je zapanjujuća partitura Robbieja Robertsona praktično lik (inače, kanadski muzičar i Scorseseov dugogodišnji saradnik koji je, nažalost, preminuo ove godine). Takođe, jedna od najuspešnijih i najuglednijih holivudskih filmskih montažera, Thelma Schoonmaker, igra važnu ulogu u tom timu. Njihov rad, plus ono što je bilo od početka – odlična režija i sjajni glumci – „Killers of the Flower Moon“ postaje raskošno i bogato delo. Film koristi različite žanrove, i to je mešavina koja glatko funkcioniše: to je romansa, vestern, drama i, konačno, krimi film u isto vreme. Premijerno je prikazan na festivalu u Kanu, gde je dobio najveće ovacije do sada, publika je bila toliko oduševljena da je skočila na noge i aplaudirala 10 minuta. To su dobre vesti za “Apple Original Films”, koji je Scorseseu obezbedio veliki novac da ostvari svoju viziju.

Sve je to doterano i upakovano kako treba. Scorsese, iako možda ima punih 80 godina i nije u najboljoj formi, zna šta radi i podseća nas da je veliki majstor neumoran (navodno već ima u planu svoj sledeći film). „Killers of the Flower Moon“ je vrhunsko dostignuće zapanjujućih istorijskih istina. U svom empatičnom, nepokolebljivom prikazu kroz šta je prošla nacija Osage, najnoviji ep Martina Scorsesea možda ima ekstravagantno vreme trajanja, ali nema potrebe da brinete o tome. A ni bioskop ne treba da brine, jer ako snimite dobar film, posebno onaj koji se bavi važnim i trajnim temama, i ima legendarnog reditelja, kao i poznate glumce — publika će doći. „Killers of the Flower Moon“ se svakako uklapa u to, i svaki minut je bitan u ovoj priči o pohlepi, okrutnosti i nasilju.