Da li imate preko 18 godina?

KANSKI POBEDNICI

Grand Prix festivala ostaje u Francuskoj, a među nagrađenima i srpska koprodukcija

0
1

U nedelju uveče završio se 68. Kanski filmski festival, a sudeći po reakcijama u sali, kao i medijima glavna nagrada koja je otišla francuskom reditelju Žaku Odijaru za film Dheepan predstavlja blago iznenađenje.

Hvala ti, Mihael Haneke, što ove godine nisi napravio film.

Ovim rečima Odijar je započeo svoj govor pri primanju Zlatne palme, podsećajući da je austrijski majstor osvojio dve pomenute nagrade kada su obojica reditelja imali svoje filmove u takmičarskom programu – Odrijar “Prophet” i “Rust and Bone”, a Haneke “White Ribbon” i “Amour”.

dheepan

Dheepan

Grand Prix festivala otišao je u ruke jedinog debitanta u takmičarskom programu, Mađara Lasla Nemeša koji je u svet dugometražnog filma istupio sa filmom o Holokaustu “Son of Saul” koji je članove žirija, miljenika beogradske publike, mladog kanadskog reditelja Ksavijera Dolana i glumicu Sijenu Miler ostavio bez daha. Drugi debitant koji kući odlazi sa nagradom je Cezar Augusto Asevedo, čiji je filmom “Land and Shade” osvojio Camera d’Or koja se daje upravo za prvi film.

son

Son of Saul

Ovogodišnji festival obeležio je veliki broj filmova različitih evropskih reditelja koji su se prvi put obreli na engleskom jeziku i to u većini slučajeva sa impozantnim holivudskim imenima, ali i dominantno prisustvo francuskih autora. U tom ne iznenađuje da je još tri nagrade otišlo frankofonim filmovima. Vinsen Lindon osvojio je nagradu za najbolje glumca, a Emanuel Berko i Runi Mara podelile su nagradu za najbolju glumicu. Uz to, počasna palma prvi put pripala je ženi i to francuskoj rediteljki Agnes Vardi.

Nagrada žirija pripala je neobičnoj SF ljubavnoj priči “The Lobster”, grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa kog domaća publika zna po popularnom ostvarenju “Dogtooth”.

The Lobster

The Lobster

Ipak, dve velike nagrade otputovale su van starog konitenta. Priznanje najboljeg reditelja dobio je tajvanski umetnik Hu Šjao-šjenu koji se takmičio sa epskom dramom smeštenom u doba dinastije Tang “The Assassin”, a nagradu za scenario Meksikanac Majkl Franko, koji je pisao i režirao “Chronic”, mračnu priču o medicinskom bratu u Los Anđelesu, kog igra Tim Rot.

Važno je istaći da se u među nagrađenima našla i hrvatsko-srpsko-slovenačka koprodukcija, film “The High Sun”, reditelja Dalibora Matanića koji je u okviru programa Izvestan pogled osvojio nagradu žirija, dok je glavna nagrada otišla islandskom reditelju Grimuru Hakonarsonu za film “Rams“.

Lajkuj:

Komentari:

  1. sarahb says:

    audiard, sa jednim R

Ostavite komentar:

Slični članci: