Da li imate preko 18 godina?

Kanski i venecijanski pobednik na 50. FEST-u

Na jubilarnom izdanju festivala biće prikazano više od 80 filmova u 12 bioskopskih sala.

Autor:
0
0

Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu. Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet, predstavlja igru rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio Hrabri novi svet.

Publici najvećeg filmskog festivala u Srbiji će u okviru programa biti ponuđeno više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti održane u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Na FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine. To su filmovi Titan (Titane), rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu i Događaj (L’événement), rediteljke Odri Divan, koji je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Na otvaranju 50. FEST-a  25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. izdanja festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a.

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: