Da li imate preko 18 godina?

Ove godine na Kanu

Filmski festival objavio načelni program

0
0

Kanski filmski festival u četvrtak ujutru objavio je spisak filmova koji će se naći u nekoliko glavnih programskih celina. Ovu godinu beleže nešto zvučnija holivudska imena nego inače, i veliki broj autora koji su već trijumfovali na prestižnom francuskom festivalu.

Što se tiče regiona, osvojivši nagradu za kratki film “Minus” u okviru programa Cinefondation, srpski reditelj Pavle Vučković osigurao je svom debitnatskom ostvarenju “Panama” projekciju na Special Screenings. Domaća producentska kuća SEE Film pro producenta Nenada Dukića predstaviće se hrvatsko-slovenačko-srpskom koprodukcijom filma “ZvizdanDalibora Matanića, koji će publika gledati u okviru programa Un Certain Regard.

Festival će otvoriti francuski “La Tete haute” glumice i rediteljke Emmanuelle Bercot, kojoj je ovo četvrti dugometražni film, a bavi se odnosom maloletnog delikventa i sudije za maloletnike koju glumi Catherine Denueve.

Takmičarski program

Na domaćem terenu predstaviće se Valerie Donzelli sa filmom “Marguerite and Julien” o incestuoznoj ljubavi, zasnovanom na scenariju koji je 1971. planirao da ekranizuje Francois TruffautEmmanuelle Bercot pojaviće se na Kanu i u svojstvu glumice, u ostvarenju svoje koleginice Maiwenn pod nazivom “Mon roi”. Prvi put u takmičarskom programu naćiće se Stephane Brize, sa filmom “A Simple Man” o čoveku koji radi kao čuvar u supermarketu. Jacques Audiard, autor spektakularnog “Un Prophete” i nešto slabijeg, ali popularnijeg “Rust and Bone” vraća se sa filmom “Erran”, o šrilankanskom tamilskom borcu.

Ove godine tu su i miljenici srpske publike – Paolo Sorentino (posetioci prošlogodišnjeg Festa izdvajaju njegov “Grande Belezza” kao jedan od najupečateljivijih) sa filmom “Youth” na engleskom jeziku, kao i Nanni Moretti sa filmom “My Mother” (ovde najpoznatiji po “We Have A Pope”). Treći italijanski reditelj u takmičarskoj selekciji je Matteo Garrone, kog se domaća publika seća po “Gomori”, inače duplom dobutniku kanskog Gran Prija. Ove godine, prikazuje se njegov film “The Tale of Tales”, koji ga smešta u grupu evropskih reditelja koji se ove godine po prvi put pojavljuju sa filmom na engleskom jeziku.

Pored Sorentina i Garronea, prvi put na engleskom jeziku film je snimio i norveški reditelj Joachim Trier. Posle višegodišnjih komplikacija sa finansiranjem konačno imamo prliku da gledamo “Louder Than Bombs”, koji sledi posle generacijskog remek-dela “Oslo, August 31st”. Na engleskom igraju i Marrion Cottilard i Michael Fassbender u “Macbeth”-u australijskog reditelja Justina Kurzela, kao i Colin FarrelRachel Weisz u “The Lobster” grčkog reditelja Yorgos Lanthimos, autora ovde izuzetno popularnog “Dogtooth”.

Od američkih reditelja, tu je Todd Haynes, koji se sa filmom “Carol” vraća temi homoerotske ljubavi, načete u “Far From Heaven”, kao i Gus Van Sant, sa “The Sea of Trees”. U američkoj produkciji, film je snimio i kanadski reditelj Denis Villeneuve. Sa Emily Blunt i Beniciom Del Torom, “Sicaro” se bavi trgovinom droge u Meksiku.

The Lobster

The Lobster

Tajvanski reditelj Hou Hsiao-hsien po sedmi put takmičiće se na Kanu, i to sa filmom “Assassin“, epskom dramom smeštenom u doba dinastije Tang. Od azijskih kolega, u konkurenciji će se naći još “Mountains May Depart” Jia Zhangke, koji je pre dve godine za film “A Touch of Sin” osvojio nagradu za scenario i japanski “Our Little Sister” Hirokazu Kore-eda, kog se domaća publika seća po filmu “Like Father, Like Son,” koji smo imali prilike da gledamo na Festu.

U osami ponosno stoji i jedno mađarsko debitantsko ostvarenje – “Son of Saul” Laszla Nemesa, koji se bavi preživelim zatvorenikom Aušvica.

Van konkurencije i Un Certain Regard

Van konkurencije ove godine našli su se “Inside Out” Peta Doctera, “Irrational Man” Woody Allena, “The Little Prince” Marka Osborna i “Mad Max: Fury Road” Georga Millera. Un Certain Regard ušli su sledeći fimovi: “The Chosen Ones” (David Pablos), “Madonna” (Shin Suwon), “The Other Side” (Roberto Minervini), “I Am a Soldier” (Laurent Lariviere), “Fly Away Solo” (Neeraj Ghaywan), “The Fourth Direction” (Gurvinder Singh), “The High Sun” (Dalibor Matanic), “Journey to the Shore” (Kiyoshi Kurosawa), “One Floor Below” (Radu Muntean), “Maryland” (Alice Winocour), “Nahid” (Ida Panahandeh), “Rams” (Grimur Hakonarson), “The Treasure” (Corneliu Porumboiu) i “The Shameless” (Oh Seung-uk).

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: