Da li imate preko 18 godina?

Kako je HBO postao siroče

Garry Shandling je bio jedan od očeva HBOa kakav danas poznajemo.

5
1

Ako bismo istoriju HBOa jako pojednostavili, ona bi tekla ovako – u jednom trenutku HBO je shvatio da pretplatnike može sačuvati samo kroz proizvodnju vlastitog programa. Radeći seriju Garryja Shandlinga The Larry Sanders Show, HBO je učinio vlastiti program najcenjenijim i najnagrađivanijim na američkoj televiziji. Zato je danas HBO poznatiji kao proizvođač nego kao ekskluzivni kablovski emiter, i čuven je baš po kvalitetu na kome insistira i nagradama koje to potvrđuju.

U početku svoje originalne produkcije, HBO je proizvodio filmove koji su u sebi sadržali elemente bioskopskih produkcija, ponekad i ponegde išli i u bioskope, bilo da je reč o glumačkim podelama i načinima na koje se prilazi temama. Kada su krenuli da proizvode serije, sebi su mogli da dozvole nešto slično.

HBO je od osnivanja imao dobar odnos sa američkom stand up scenom. Pored muzičkih nastupa velikih zvezda, snimali su i koncerte poznatih komičara, a na njihovom programu se mogao videti i provokativan humor, namenjen odraslima za koji nije bilo mesta na običnoj televiziji. Ljudi kao George Carlin ili Richard Pryor ostavili su značajan trag u svojim HBO specijalima. To su još uvek bila vremena kada su koncertni filmovi, bilo da je reč o muzičarima ili komičarima, išli i u bioskope.

Garry Shandling je krenuo kao stand up komičar i ubrzo je iz klubova došao do televizijskih nastupa u emisijama Johnnyja Carsona.

Kao redovan gost-voditelj Carsonovih emisija, Shandling se nametnuo kao glavni favorit za njegovog naslednika. Međutim, kada je došlo vreme da preuzme njegovo mesto, odabrao je da pravi karijeru kao glumac.

Svojim prvim autorskim ostvarenjem, Garry Shandling je uticao na američku televiziju. Njegova serija It’s Garry Shandling’s Show bila je dekonstrukcija sitkoma koja je umnogome išla ispred svog vremena. Shandling i scenarista Allen Zweibel nisu bili prvi koji su probili četvrti zid, obraćajući se direktno publici, ali It’s Garry Shandling’s Show je bio serija u kojoj su junaci bili svesni da su deo sitkoma, a scenografija i publika pred kojom se snima bili su deo radnje. Ova serija je išla četiri sezone na kablovskom kanalu Showtime, a kasnije je emitovana i na Foxu, u premontiranoj verziji koja je bila prilagođena za najširu publiku.

Shandling nije nasledio Carsona kao late night voditelj ali je lik Larryja Sandersa umnogome oblikovao po njemu.

The Larry Sanders Show krenuo je sa emitovanjem 1992. godine na HBOu i do 1998. godine doneo je čitavih 56 Emmy nominacija ovom kanalu.

Serija je govorila o Larryju Sandersu domaćinu late night talk showa i raznim dešavanjima iza scene jedne takve emisije. Osim Larryja i jezgra njegove ekipe koje su činili ko-voditelj i meta pošalica Hank i producent Art, sa timom scenarista i asistenata, sve ostale ličnosti u seriji igrale su same sebe. Već sa tim rešenjem da poznate ličnosti igraju same sebe u fikcionalizovanim situacijama, The Larry Sanders Show anticipirao je seriju Entourage koja je to podigla na najviši nivo, takođe za HBO. Takve serije su potom došle i na običnu televiziju, uzmimo na primer 30 Rock.

Međutim, pored formalne anticipacije serija kao što su Entourage, pa u određenoj meri i Curb Your Enthusiasm, ova serija lansirala je karijere niza značajnih autora i glumaca. Scenarista Peter Tolan je posle nje ušao u sam vrh televizijskog biznisa, Judd Apatow i Maya Forbes su svoje prve značajne korake napravili u writer’s roomu kod Shandlinga, dok je Jeremy Piven igrajući scenaristu, anticiprao svoj kasniji HBO trijumf sa likom Ari Golda u Entourage. Jeffrey Tambor koji je kasnije postao deo televizijske elite sa serijama Arrested Development i Transparent, ovde je imao svoj najznačajniji angažman igrajući Hanka, a Rip Torn je osvežio svoju karijeru igrajući Arta. Brad Grey, kasniji čelnik Paramounta na ovoj seriji radio je kao jedan od producenata. On će kasnije za HBO proizvesti i zvanični ulazak televizije u novu eru – seriju The Sopranos.

Shandling je posle ove serije pošao Seinfeldovim putem. Snimio je film kojim je želeo da se nametne kao vodeći bioskopski komičar.

Film What Planet Are You From profilisan je kao prestižni komercijalni projekat, Shandling je okružen vrsnom glumačkom ekipom – partnerka mu je bila Annette Benning, a u filmu su još igrali Greg Kinnear i Ben Kingsley, iza kamere došao je ugledni Mike Nichols, a na scenariju su pored samog Shandlinga radili i ko-kreator Sandersa Peter Tolan, iskusni Michael Leeson i tada jedno od najperspektivnijih holivudskih pera – Ed Solomon (Men in Black).

Rezultat je međutim izostao. What Planet Are Your From zapamćen je kao bizarni spoj prestige filma i gross out komedije koji je na blagajnama doživeo potpuni fijasko. Međutim, ovaj film zaslužuje reprizu jer uprkos svojim neusklađenim produkcionim ambicijama i estetskim kodom, stoji kao jedan vrlo zanimljiv, pikantan romcom u kome je Shandling itekako očuvao svoj komičarski identitet. Siguran sam da će vreme biti blagonaklono prema ovom filmu i omogućiti mu reprizu.

whatplanetarewefrom-synopsi

Prodaja prava za dalja emitovaja ranijih serija dovela je Sandersa, opet slično Seinfeldu u lagodan položaj tako da je posle filma sa Nicholsom mahom prihvatao epizodne i kameo uloge u igranim i animiranim filmom, u rasponu od Marvelovih ekranizacija do radova svojih naslednika kao što je Dictator Sache Barona Cohena.

Pored raznih komičarskih minijatura na filmu, epizodna u projektima svog prijatelja Warrena Beattyja, verovatno najznačajnija Shandlingova rola (pored glave u What Planet Are You From) bila je sporedna u filmu Hurlyburly, ekranizaciji čuvenog komada o holivudskoj dekadenciji.

O Shandlingovom privatnom životu nije se znalo mnogo, ali se čini da je želeo da postigne efekat punog poistovećivanja svoje ličnosti sa likovima koje je igrao, pre svega Larry Sandersom. Tako su njegovi javni nastupi, recimo čuveni intervju koji je dao svom poštovaocu Ricky Gervaisu, umnogome ličili na glumačke zadatke.

Pored prelomne uloge u istoriji HBOa a samim tim i televizije u celini, Shandling je odigrao značajnu ulogu u afirmaciji tzv. awkward humora baziranog na kreiranju i eksploataciji neprijatnih situacija, u čemu je najdalje potom otišao upravo Gervais. Otud treba pogledati Gervaisov razgovor sa Shandlingom jer vrca od awkward detalja koje generišu dva majstora.

Shandlingova prerana smrt u 66. godini ostavlja snažan utisak o nedorečenosti njegove karijere, naročito ako imamo u vidu da ne znamo kako bi se razvijala da je What Planet Are You From 2000. godine postao hit. Međutim, za sve ono što jeste uradio, Shandling je bio adekvatno nagrađen a njegov značaj i uticaj su prepoznati za života.

Shandling je na kraju krajeva jedan od retkih komičara koji je imao tu čast da ga na filmu odigra drugi glumac – bio je to kanadski komičar Stewart Francis u televizijskom filmu Gilda radner: It’s Always Something, ekranizaciji životne priče čuvene prerano preminule komičarke. Njeno poslednje pojavljivanje bilo je upravo u It’s Garry Shandling’s Show. U toj sceni, Gilda i Garry su se nasmejali smrti u lice. Na njegovo pitanje, zašto tako dugo nije bila na televiziji, usledila je replika,

“Oh, I had cancer. What did you have?”

Lajkuj:

Komentari:

Ostavite komentar:

Slični članci: