Da li imate preko 18 godina?

Kad titlovi moraju da se čitaju (četvrti deo)

Ne odustajte, vaša nova najbolja serija samo što nije počela!

0
3

Četvrtim i poslednjim delom završavamo predstavljanje (relativno) novih, interesantnih ne-engleskih/ne-američkih TV serija do kojih sa malo šetanja po “web programima” možete da stignete u ovom trenutku (jedna od njih čak ide i na RTS 2).

GRAN HOTEL  (Španija, 13+13+13ep)

O ČEMU SE RADI: U luksuznom primorskom hotelu, početkom XX veka, pratimo isprepletane sudbine vlasnice hotela, njenih troje odrasle dece, hotelskog menadžmenta i posluge. Inicijalno, priča se trilerozno vrti oko brata koji je došao da poseti sestru, spremačicu, samo da bi saznao da je ona nestala, nakon optužbe da je ukrala neki nakit. Brat, u želji da otkrije šta se desilo, postaje novi konobar i rovari stvar iznutra.

DA LI SE ISPLATI ČITATI TITLOVE: Downton Abbey ovo nije, iako je sličnost glavne menadžerke ženskog dela posluge, donja Angele, i upraviteljice Downtona, Miss Hughes, skoro komična. Gran Hotel sa daleko manje nostalgije gleda na klasne podele i, čini mi se, manje želi da bude samo “slika jednog vremena”, koliko sapunasti triler smešten u epohu. Tom namerom znatno je kompenzovano neraskošno beleženje eksterijara, do te mere da u prve tri epizode skoro da nećete imati nijedan široki plan u kome se lepo vide hotel i okoliš. A s obzirom da do hotela ljudi putuju danima, malo je glupo što ostajemo uskraćeni za njegov potpuni doživljaj. Što se drame tiče, za moj ukus, ona je malo više na terenu Agathe Christie, naročito u svom drvenastom tretmanu likova, koji za razliku od “dauntonovaca” sporije idu ka karakterima. Pretpostavljam da u Gran Hotel, naročito ako ste “starija osoba”, možete lepo i razbibrižno uživati u popodnevnim TV terminima.

SPREMAJU LI AMERI RIMEJK: Iako bi bilo vrlo zanimljivo gledati ovu epohu i u sličnom kontekstu na američkom terenu, nema pomena o rimejku za sada.

LES TEMOINS (WITNESSES) (Francuska, 6ep)

O ČEMU SE RADI: Francuska varijacija na popularne evropske policijske serije u kojima muško-ženski detektivski dvojac biva uvučen u misteriozni zločin, koji neočekivano i u sadašnjosti i u prošlosti počinje da povezuje ljude i događaje. Dvojac čine policajka Sandra i njen bivši mentor, Paul, koji se nakon smrti supruge penzionisao. Seriju otvara efektna špica u kojoj Sandra u sloumoušnu hoda plažom pored kabina da bi se ispred poslednje, oči u oči, susrela sa vukom (malo slovo “v”).

DA LI SE ISPLATI ČITATI TITLOVE: Francuska (pretpostavljam severnija) obala prikazana je kao kombinacija sivih oblaka i bljuzge. Sandra je jedna od onih pametnih policajki čiji porodični život počinje da se kruni pred našim očima. Za razliku od nje, Paul je mentorski nadmen, pun tajni i verovatno kriv za smrt svoje žene u saobraćajnoj nesreći. Priča je inicirana vrlo efektnom postavkom – neko iskopava sveže leševe i potom ih aranžira da “glume” porodicu u novoizgrađenim kućama spremnim za useljenje. Potraga za počiniocem uključiće neplanirano i Paula, a potom će se stvar proširiti i na zločince za koje se mislilo da su odavno upokojeni. Les Temoins efektno razvija priču, dopinguje je misterioznim detaljima i, po mom mišljenju, ostavlja iza sebe recentne hitove kao što su bili Broadchurch, Fortitude, a možda čak i Bron/ Broen.

SPREMAJU LI AMERI RIMEJK: Nešto mi govori da ćemo vrlo uskoro čuti da će istoga biti. I nedugo potom shvatiti da je još jednom original bio deset puta bolji.

WOLVEN (Belgija, 13ep)

O ČEMU SE RADI: Nakon slabog i komercijalno neuspešnog filma Wolf iz 2010. neko je odlučio da napravi TV nastavak koji je na belgijskoj televiziji emitovan u 13 epizoda tokom 2012. i 2013. Priča prati rad jedne policijske jedinice u Antverpenu koja se sticajem okolnosti nađe upletena u velike mafijaške finansijske planove.

DA LI SE ISPLATI ČITATI TITLOVE: Policijski deo tima odrađen je i na nivou likova i na nivou glume kao što bi to moglo da izgleda u solidnom srpskom filmu. Nema naročito fetišizacije posla, a junaci su mahom rešeni kroz međusobne odnose i pokoji pikantan biografski detalj (jedna od policajki je ćerka lokalnog gradskog urbaniste). Za razliku od njih likovi negativaca, poput “ruskog” trgovca drogom i ljudima, Arveladzea, i “šakalskog” mastermajnda Douglasa, više su stripovski stilizovani i za dva koplja štrče iznad ostalih. Bio sam spreman da Wolven pohranim u folder sa nedovoljno interesantnim lokalnim interpretacijama američke policijske serije, a onda je druga epizoda neplanirano podigla dramski nivo i sada mi odjednom preostalih 11 epizoda deluje kao nešto čime se vredi pozabaviti.

SPREMAJU LI AMERI RIMEJK: Bojim se da je ovo već belgijski rimejk “nekog” američkog originala, pa možda i zato nema reči o vraćanju materijala natrag u domovinu.

belgija

PARIS (Francuska, 6ep)

O ČEMU SE RADI: Scenarističko-rediteljski dvojac, Virginie Brac i Gilles Banier, koji stoji iza ogromnog krimi hita Engrenages, potpisuje i ovu mini-seriju. U toku jednog dana u Parizu prepliću se sudbine raznih junaka, od transdžender striptizete, preko vozača autobusa do samog premijera, prikazujući nam lične i društvene boljke stanovnika francuske prestonice.

DA LI SE ISPLATI ČITATI TITLOVE: U neobičnom igranom formatu od 38 minuta (sa kojim sam se još jedino sreo u sjajnoj engleskoj seriji Not Safe For Work)  zamućene su sudbine likova kojima se u “sređenim” društvima bave “žuće” dnevne novine: radnici-štrajkači, privatna strana premijera, državne mućke i, da sve zašećeri, jedna transdžender osoba “u tranziciji”. Materijal varira od neplanirane parodije (nervni slom vozača autobusa), preko lake soup-opere (novinarka koju vara muž) do “provokativnih” stvari koje se bave problematikom trans osoba i zakulisanim državnim radnjama. Junaci su simpatični, ali sem zanimljive propozicije (24h) ne vidim ovde (parcijalno) mnogo toga što već nismo videli do sada.

SPREMAJU LI AMERI RIMEJK: Serija je početkom maja bila dostupna američkoj publici putem MHZ Networks, koja i inače prikazuje internacionalne produkcije, i s obzirom da se nikakva dževa nije digla oko toga, bojim se da je ovaj interesantni koncept izvisio za američku verziju.

Paris-arte

Lajkuj:

Komentari:

  1. zaffa says:

    Citao bih titl jos da mogu da ga nadjem za Les Temoins?

    1. zaffa says:

      dailymotion i youtube-dl spašavaju dan

    2. gugluj mudro. postoji hardcoded verzija, emitovana na nekom od engleskih kanala. pod imenom witnesses.

Ostavite komentar:

Slični članci: