Da li imate preko 18 godina?

JUVENILE – izložba fotografija Stefana Đorđevića

Samostalna izložba fotografija Stefana Đorđevića održaće se u Galeriji Doma Omladine Beograda od 24. septembra do 11. oktobra 2019.

Autor:
2
0

Juvenile izložba fotografija nastala je kao serija dokumentarnih fotografija, u toku 2014. i 2015. godine u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Stefan Đorđević je tokom ove dve godine više puta boravio u ovoj ustanovi u ulozi filmskog snimatelja radeći na istoimenom projektu (Juvenile, 2016) reditelja Jovana Todorovića.

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu (VP dom)je institucija koja ima ulogu u izvršenju krivičnih sankcija, tj. u suzbijanju maloletničke delikvencije. U njoj su smešteni maloletnici, tzv. štićenici, (ponekada punoletni zbog izdržavanja izrečene kazne) zbog načinjenih najrazličitijih krivičnih dela – od sitnih krađa do ubistva.

Stefan Đorđević je kroz seriju fotografija i snimaka zabeležio njihove dane u vaspitno popravnom domu domu, ali i njihov odnos prema fotografiji kao mediju. Kroz njihovo ponašanje u odnosu na kameru su čitljivi ideološki koncepti koji ih definišu. Oni fotografiju ne doživljavaju kao vid umetničkog izraza ili kao objekat koji ima moć da zabeleži momenat i posluži kao dokaz o jednom vremenu, već kao čin koji im omogućava da se osećaju važnim. Zato je u momentima njihovog oslobađanja glavni motiv i polazna tačka autora bio dokument – narativ izgrađen na njihovoj svakodnevici i odnosu prema ljudima iz spoljnog sveta.

Smeštanjem ove izložbe baš u Dom Omladine, Stefan Đorđević neposredno vrši svojevrsnu problematizaciju pojma doma: likovi na njegovim fotografijama sada iz jednog doma (vaspitno-popravnog), bivaju, takođe privremeno, preseljeni u Dom Omladine Beograda – sa margine u centar. Fenomen doma opstaje kao krovna ideja ove serije fotografija povlačeći nesumnjivo identitetsko pitanje – gde je i šta je dom, kao i da li je dom za mlade na ovim fotografijama isto ono što mi, posetioci izložbenog prostora, nazivamo domom.

Ovako transparentnu i slojevitu angažovanost, koja aktere tretira sa strpljenjem i razumevanjem, retko srećemo u savremenoj izlagačkoj aktivnosti. Upravo zbog toga se tema Stefana Đorđevića potvrđuje kao univerzalna.

“Štićenici i štićenice u VPD-u imaju od 14 do 23 godine. U domu mogu biti izmedju šest meseci i četiri godine, jer im se kazna ne izriče nakon presude već su na konstantnoj psihološkoj proceni. Država ih vraća u društvo kada se uveri da im se moral promenio i da su spremni da se ponovo integrišu u društvo. Unutra svi su podeljeni na grupe: mangaši, homosi, cinkaroši… ali ima i onih koji žele da se klone svega, da odsluže svoje i da izađu napolje. Jedan maloletnik je završio u domu tako što je vozio auto pod dejstvom alkohola i sleteo je sa puta. Poginuo mu je brat. Nikada pre toga nije počinio ništa nezakonito. Ja sam voleo da odlazim tamo, voleo sam da provodim vreme sa njima i čak mi je to bilo glupo da im to kažem jer bi oni bili bilo gde drugde samo ne tamo.” – Stefan Đorđević

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima. Njegov poslednji film “Poslednja slika o ocu”, koji je pisao i režirao, imao je svetsku premijeru na Lokarno Filmskom Festivalu i dobio je nagradu Mladog žirija za najbolji internacionalni kratki film. Regionalna premijera je bila na Sarajevo Filmskom Festivalu i tamo je film osvojio Srce Sarajeva za najbolji internacionalni kratki film. Njegove fotografije bave se ljudskom emocijom i odnosom pojedinca ili grupe ljudi prema prostoru koji ih okružuje. Bez obzira na medij koji koristi, neprestano istražuje ličnu impresiju savremenih društvenih problema i priče skrivene u detaljima. Član je internacionalne asocijacije dokumentarnih fotografa, Zero Photos.

Izložba se otvara 24. septembra u 19h, a podržali su je Dom Omladine Beograd i Epson. Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: