Da li imate preko 18 godina?

Jubilarno izdanje Festivala evropskog filma Palić

Hrabra i izazovna ostvarenja mladih reditelja i izvanredni dokumentarci na programu festivala.

Autor:
0
0

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

Za sada je poznat program u selekcijama „Mladi duh Evrope“, gde će biti prikazano trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja i „Eco Dox“ koju čine izvanredni dokumentarni filmovi sa snažnom porukom.

Program “Mladi duh Evrope” jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić ove godine predstavlja po izboru selektora Nila Janga izvanredna ostvarenja hrabrih i inventivnih autora jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost. Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

Izdvaja se 49-minutni Braguino nepredvidivog francuskog reditelja Klementa Kogitora (Clement Cogitore), jedan od najzanimljivijih dokumentarnih filmova u programu, koji će premijerno biti prikazan upravo na ovogodišnjem Festivalu, ali i još jedan film ovog talentovanog reditelja Les Indes Galantes. Treba istaći i dva kratka filma bečkog rediteljskog dvojca Bili Rojz (Billy Roisz) i Dieter Kovačič. Dieter je, kako njegovo prezime sugeriše, srpskog porekla, a takođe nastupa i kao priznati muzičar pod imenom Dieb13. Zajedno su napravili niz eksperimentalnih filmova uključujući i muzičke video radove, a na festivalu biće prikazan Paris, koji je Billy režirala za norveški punk / noise sastav Moe i Strašni objekti (Scary Objects), koji su ona i Dieter zajedno uradili za austrijski bend Radian.

Pored pomenutih naslova, u programu će između ostalih biti prikazani i francuski kratki film Martin plače (Martin cries) Žonatana Vinela (Jonathan Vinel), engleski Strogi centar Majkla Patisona (Michael Pattison) koji predstavlja svakodnevicu urbanog života nasuprot zombi kapitalizmu, portugalsko-danski Arabida: Postoji samo jedna zemlja, koji istražuje na koji način vreme prožima materiju, španski filmovi Muva (The Fly) i Senke (Shadows), švajcarski Prelazi (Transitions), vizuelna meditacija Alogon Milana Milosavljevića i Marka Kostića, video spot sastava Moscow Death Brigade, pod naslovom Boltcutter, apstraktne video konsrtrukcije Shift Symm. One holandskog autora Zeno van den Broek i 29 Point Programme Dietmara Brema (Dietmar Brehm), Pad Lenjina (Leninopad) – zanimljiv osvrt na porušene statue Lenjina u Ukrajini autorke Ane Jermoleve (Anna Jermolaewa), a film Bojana Tutića Street Cry imaće svoju svetsku premijeru.

Program Eco Dox jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić i ove godine predstaviće po izboru selektora Igora M. Toholja izvanredne dokumentarne filmove sa snažnom porukom!

“Selekcija filmova ekološki dokumentarci se i ove godine obraća svakom gledaocu ponaosob, posmatrajući ih kao jedinke ali i deo zajednice, celine sa sopstvenom svešću. Pokušavamo da ukažemo na nepovratne ali i reverzibilne procese promena naše životne sredine, ekonomske i društvene fenomene u svetu neoliberalizma. Ako probudimo pojačanu percepciju kroz kreativne dokumentarne filmove koji itekako podstiču na empatiju, buđenje savesti, angažman i reakciju, smatramo da je naša misija uspela i pored estetskog doživljaja, pobuđujemo dublje slojeve ljudskog bića za očuvanje života na ovom stupnju civilizacijskog razvoja”, kaže Igor M. Toholj.

Dokumentarni film austrijsko-nemačke produkcije reditelja Filipa Malinovskog Čuvari Zemlje otkriva kako su iza zatvorenih vrata tekli pregovori za Pariski sporazum, kada se po prvi put 195 zemalja obavezalo da preduzmu mere protiv klimatskih promena. Publika Palićkog filmskog festivala imaće priliku da pogleda i poetski dokumentarac Grad svetla u režiji Marka Kumera, kao i revolucionarni dokumentarac Zemlja utopija, rediteljke Jelene Stolice, koji je otvorio jubilarni 65. Martovski festival.

U programu Eco Dox naći će se i eksperimentalni arhivski dokumentarac 4 godine u 10 minuta reditelja Mladena Kovačevića o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

Kada su ovogodišnji lauerati nagrade Aleksandar Lifka u pitanju, festivalska publika će imati prilike da pozdravi Radeta Šerbedžiju i Brajana Koksa, cenjene evropske i holivudske glumce. Nagrada Underground Spirit 25. Festivala evropskog filma Palić otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel. Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: