Da li imate preko 18 godina?

Izašao biografski film o Morrissey-u

Prvi trejler za film “England Is Mine” podelio fanove i bliske prijatelje ikone alternativnog Mančestera.

1
0

Film Marka Gill-a imao je premijeru na edinburškom filmskom festivalu prethodnog vikenda, u bioskopima će se naći 4. avugusta i odmah su ga bliski prijatelji Stevena Patricka Morrissey-a okarakterisali kao „fikciju koja nema veza sa stvarnošću“.

Film producira Orian Williams najpoznatiji po filmu „Control“, biografskom delu o Ianu Curtisu, frontmenu Joy Division, u režiji slavnog fotografa i reditelja Antoana Corbijn-a. Film o Stevenu Patricku Morrissey-u fokusira se na njegovu borbu sa usamljenošću i društvenom alijenacijom u ranoj mladosti koja mu je pomogla da postane zvezda kakva je sada. Film se završava njegovim upoznavanjem sa gitaristom Johnny Marr-om koje rezultira formiranjem Smiths-a i bavi se samo najranijim fazama njegovog razvoja i interesovanja za muziku.

England-Is-Mine

fotografija iz filma “England Is Mine” na kojoj su Morrissey (Jack Lowden) i njegova najbolja (po filmu) drugarica Linder Sterling (Jessica Brown Findlay)

Ipak ono što je najinteresantnije su reakcije bliskih prijatelja kultnog pevača na film. James Maker, blizak Morrissey-ev prijatelj iz detinjstva opisao je film kao „uvredljiv“, „neiskren“ i „falsifikovan“. Nakon premijere Maker, koji je bio član prapostave benda „The Smiths“ pre nego što je osnovao svoje bendove „Raymonde“ i „RPLA“, napisao je Facebook status u kome je film opisao kao „istorijsku fikciju, a ne biografski film“. U prilično oštrom saopštenju koje je kasnije obrisano navodi se da u filmu nema ni trunke Morrissey-evog duha i visprenosti ,po kojoj je i sada poznat, već je prikazan kao kovrdžavi, uplašeni autistični mladić koga bliska prijateljica bukvano tera da postane pevač što nema nikakve veze sa pravim činjenicama opisanim kako u pevačevoj sada već čuvenoj autobiografiji pod neočekivanim naslovom „Autobiography“, tako i u Makerovoj autobiografiji „AutoFellatio“ gde se tačno navode pevačevi bliski prijatelji, a ni jedan se ne pojavljuje kao lik u filmu. Maker je nastavio u još žešćem tonu preporučivši Morrissey-evoj majci da tuži producente filma zbog, kako je naveo, „apsolutno  pogrešno prikazanog razloga za opsesivno navlačenje zavesa u kući“. Maker je proveo veći deo svog detinjstva u pevačevoj rodnoj kući na adresi 384 Kings Road u Mančesteru i dobro je upućen u sva dešavanja u istoj. U ciničnom finalu svog Facebook post-a zaključeno je da premisa filma da svako može da postane pevač ako je to uspelo Morrissey-u „neiskrena i uvredljiva za njegov talenat“, a Maker likuje što nije deo filma jer nikako ne bi želeo da bude u priči u kojoj..“protagonisti, kovrdžavom dečaku, izmišljeni lik sve vreme drži ruku na ramenu kako bi mu pomogao da otvori teška vrata života“.

Da li je Maker ljubomoran pošto nije u filmu ili ne – ne znamo, ali činjenica stoji da je „England Is Mine“ neautorizovani film zasnova na impresiji o mladosti mančersterske ikone. Ako se setimo „Controla“ i isto prilično slobodne interpretacije životopisa Iana Curtis-a, iako zasnovane na biografskoj knjizi supruge Deborah, „Touching from the distance“, fanovi sigurno neće biti prezadovoljni.

Činjenica da Morrissey, poznat kao abnormalni drkadžija kada je u pitanju bilo šta vezano prvenstveno za njegov lik, ništa ne govori protiv filma znači da je (bar) zadovoljan kako je prikazan. Makar to bio falsifikat.

Uostalom pogledajte trejler pa prosudite sami o filmu u kome glavne uloge tumače Jack Lowden (Dunkirk, A United Kingdom) kao Morrissey i Jessica Brown Findlay (Downton Abbey, Black Mirror) kao njegova najbolja drugarica Linder Sterling.

*sve fotografije : “Englans is Mine” promo.