Da li imate preko 18 godina?

Ipak nije “još ovaj put”, dobro došli na Nišvil 2023

Autor:

“Još ovaj put” glasio je slogan prošlogodišnjeg izdanja džez festivala Nišvil, ali srećom od slogana se dalje nije otišlo sa tako tmurnom prognozom.

Niš će i ove godine ugostiti sve ljubitelje džeza, ali i ostalih muzičkih pravaca poput etno, hip-hopa, hausa, indi… Nišvil poslednjih godina ozbiljno radi na tome da privuče poštovaoce različitih muzičkih žanrova, pa tako i u ovom izdanju posetioci Nišvila moći će da uživaju u bogatom programu.

Koncept festivala je od početka, osim na tradicionalnijim formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta, a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki “Downbeat” je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil umnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda. Uticajni britanski dnevni list “The Guardian” uvrstio je Nišvil u top 10 džez festivala u svetu. I to nije slučajno uzevši u obzir činjenicu da je grad na Nišavi bio domaćin praktično svemu najboljem što je džez muzika imala ili ima na prelazu dva milenijuma. Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine – Earth & Sky stage, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na binama koje su besplatne za publiku: River, Open, Air, Hip Hop, Midnight Jazzdance, Movie, Jazz For Kids, Welcome, Youth, Jazz Museum stage i Kristina stage.

Festival je ove godine počeo već 4. avgusta, ali glavni muzički program kreće u četvrtak 10. avgusta. Za deset dana trajanja festivala biće izvedeno 280 programa na 16 scena, na kojima će nastupiti preko 900 izvođača. Kompleti ulaznica za parter koštaće 4.000 dinara, pojedinačna ulaznica za parter 2.000 dinara, komplet za VIP tribine koštati 6.000 dinara, dok će pojedinačna ulaznica za VIP tribine koštati 3.000 dinara.

Svi prateći programi za posetioce su besplatni, osim za Hip-Hop i Midnight Jazzdance binama, gde će ulaznica koštati 500 dinara po večeri za dupli program od 21 do 5 sati, a posetioci Nišvila sa kupljenim kompletima za festival neće plaćati kartu za programe na toj bini.

Najpoznatije su organizatori sačuvali za početak festivala čiji će glavni muzički program u četvrtak zvanično kao hedlajner otvoriti sastav iz Bosne i Hercegovine Dubioza Kolektiv koji obeležava dve decenije rada. U sklopu svoje svetske turneje, Dubioza Kolektiv će nastupiti i u Nišu. Lucidno koristeći balkanski folklor kroz bazični muzički izraz specifične “crossover” kombinacije regea, daba, ska i rok muzike, Dubioza je za relativno kratko vreme stekla status jednog od najatraktivnijih izvoznih muzičkih projekata sa Balkana. Sada se vraćaju u grad u kojem su poslednji put nastupili pre devet godina. Uz Dubiozu, hedlajner prvog dana biće i kubanski muzičar Roberto Fonseka koji će predstaviti svoj novi projekat “La Grand Diversion”. Fonseka je klavirista, kompozitor, aranžer i pevač ko spada u red najistaknutijih kubanskim muzičara u 21. veku. Projekat “La Grand Diversion”, koji će u Nišu predstaviti publici, spaja muziku, scenografiju, koreografiju i video-snimke u pozadini.

Dubioza Kolektiv, foto: Goran Lizdek

Petak je rezervisan za poznatog bugarskog kavalistu Teodosija Spasova koji će nastupiti sa svojim bendom No Keys. Jedan od najpoznatih svetskih umetnika koji svira na tradicionalnom balkanskom instrumentu – kavalu ili pastirskoj fruli, Teodosi Spasov, u samom je vrhu svetske scene, a u Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika. Objavio je preko 20 samostalnih albuma, a svoj talenat, kompozitorsko i sviračko umeće realizovao je stvarajući muziku za prestižna filmska ostvarenja, kako bugarska tako i svetska. Uz njega, hedlajnerka će biti i danska bas gitaristkinja Ida Nielsen sa svojim sastavom “Funkboats”. Ona je svetsku slavu stekla kao nekadašnja članica pratećih bendova čuvenog Prinsa, a njeno ime se u referentnim magazinima nalazi u top 10 muzičara na ovom instrumentu. Pažnju je skrenula kao članica danskog pop rock benda “Michael Learns to Rock” i kultne belgijske grupe “Zap Mama”.

Kubansko-hrvatsko-slovenački sastav EuroCubans koji čine 14 muzičara, nastupiće u subotu 12. avgusta kao hedlajneri, a među njima biće i dobitnici “Gremija” Huan de Markos Gonzales i Huan Munguia. Grupa je nastala na inicijativu slovenačkog perkusioniste Črta Pšeničika, koji je afro-kuban stilove, prema rečima organizatora, usavršavao kod Huana de Markosa Gonzalesa, najpoznatijeg kao člana sastava Buena Vista Social Club. Nakon njih na binu će i britanski sastav Asian Dub Fondation, za koji kritičari kažu da je žanr za sebe. Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, a sve to prekriveno referencama na njihove južnoazijske korene i militantnog repa, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu. Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput “Rage Against The Machine”, “Beastie Bois” i “Primal Scream”, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sined O’Konor, Igi Pop, Čak Di…

Poslednji festivalski dan obeležiće glavni izvođači Tana Aleksa i Antonio Sančes, nakon čega će nastupati Triki, bivši član grupe “Massive Attack”. Američka džez pevačica, kompozitorka, aranžerka i producentkinja hrvatskog porekla Tana Aleksaa predstaviće na ovogodišnjem Nišvilu, poslednjeg dana festivala svoj autorski projekat “ONA” za koji je dobila dve Gremi nominacije. U bendu koji će je pratiti je i njen suprug Antonio Sančez, bubnjar, kompozitor i multiinstrumentalista, jedan od najuticajnijih džez muzičara u novom milenijumu i višestruki dobitnik Gremi nagrada, poznat i kao dugogodišnji saradnik Pata Methenyja, ali i kao kompozitor muzike za Oskarom nagrađen film “Birdman”. Adrijan Nikolas Metjus Tos, poznatiji pod scenskim imenom “Tricky”, nekadašnji član megapopularne grupe Massive Attack, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvilla. Ovaj britanski producent i reper, i jedan od pionira trip hop muzike rođen je i odrastao u Bristolu, a karijeru je započeo kao rani član grupe Massive Attack u kojoj su bili još i  Robert Del Naja, Grant Marshall i Andrew Vowles.

Tana Aleksa i Antonio Sančes

Sve informacije o ovogodišnjem izdanju festivala možete saznati na zvaničnom sajtu Nišvila, gde možete kupiti i karte.

Avgust je mesec koji vas zove u Niš.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: