Da li imate preko 18 godina?

Indonežanska umetnica Yessiow oslikava mural u Čačku

Mlada umetnica se našla na prestižnoj listi Forbes Asia 30 under 30, a njena umetnost obogatiće galeriju na otvorenom u gradu na Zapadnoj Moravi.

Autor:

Na čačanski DUK festival, najznačajniju muralsku manifestaciju u regionu, došla je i indonežanska umetnica Yessiow, koja se našla na Forbes Asia listi 30 under 30. Yessiow trenutno oslikava mural impresivne veličine, obogaćujući već postojeću “galeriju na otvorenom” koja postoji u gradu.

Yessi Nur Mulianawari, poznatija kao Yessiow, muralistkinja je i ilustratorka sa Balija, Indonezija. Rano je razvila ljubav prema umetnosti, a oslikavanjem murala se bavi od 2013. Završila je studije grafičkog dizajna na univerzitetu Telkom u Bandungu, i nakon diplomiranja 2018. godine, zajedno sa svojim partnerom, odlučuje da živi nomadski život izvan granica svoje države. Tada je i oslikala murale u zemljama poput Indonezije, Kampodže, Nepala, Indije, Turske, Italije i mnogih drugih.

Njen rad je pod velikim uticajem ljubavi koju gaji prema grčkim vazama, prirodnim objektima i svetlim bojama. Oblik vaze koji inkorporira u svoju umetnost reprezentuje njenu zonu komfora, dozvoljavajući joj da ispriča priče zajednica sa kojima sarađuje ili mesta koje oslikava. Yessiow često istražuje teme različitosti i osnaživanja žena, naročito u vezi sa različitim bojama kože, a takođe voli da vidi i kako su njeni murali postali deo svakodnevnog života zajednice.

Blank Walls Studio 2023, Yessi Nur Mulianawati

Jubilarno, deseto izdanje DUK festivala, ove godine je počelo 3. juna, a trajaće do 9. juna u Čačku. Čak 18 umetnika iz Srbije, Balkana i sveta okupilo se u ovom gradu, oslikavajući fasade ovog grada. Pored Yessiow ekipa DUK festivala ugošćava i međunarodno priznate muraliste i muralistkinje kao što su Suiko iz Japana, HRVB i Vidam iz Nemačke, Lonac i Lunar iz Hrvatske, Delicious Brains iz Švedske, kao i domaći talenti Wuper, Dulait, Junk, Hellga, Marv, i Mijalko. Svoje murale oslikavaju i Peace iz Italije, Dom Ramsy iz Švajcarske, te predstavnici sarajevskog Fasada festivala – Jeron, Ksae, Aruba i Taine.

U okviru DUK-a, u subotu 8. juna održaće se i besplatan muzički događaj, na kom će nastupiti dinamični niški duo Stereo Banana, jedan od najznačajnijih repera mlađe generacije Spejs Noksi i DJ i grafiti umetnik Fokus.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: