Da li imate preko 18 godina?

Hirurg

Misterija nove Soderbergove serije

0
0

Svaka nova serija, koja se prati iz nedelje u nedelju, a ne kroz bindž, u stvari spada u „misteriju“ jer je potrebno nekoliko nedelja i epizoda da bi otkrili šta stvarno gledate. Postoji ključna razlika između serija sa kablovske, i serija sa velikih televizija: ove druge su podložne izmeni, u zavisnosti od reakcije fokus grupa i oglašivača. Kablovske su „zakucane“ i negde, na nekom kompjuteru nekog montažera postoji finalni kat poslednje epizode sezone. Ako je serija dovoljno zanimljiva da posle pilota pogledate i drugu epizodu, i ta finalna će biti pogledana.

Najveća misterija je u tome da li ćete biti razočarani ili ne. (I da li će se nakon što se sezona završi ispostaviti da je kreator plagijator).

Posle dve epizode „Hirurga“, i dalje je jako teško utvrditi šta je i kakva je ovo serija: da li je ovo jedinstvena istorijska drama koja kroz prizmu života i rada jedne bolnice prikazuje i istražuje život, društvo, medicinu i međurasne odnose na početku dvadesetog veka u Njujorku, ili je u pitanju ripof Hausa- briljantan doktor koji je istovremeno i narkoman, samo što je umesto u Nju Džersiju sadašnjice, lociran u Njujork prošlosti i preferira kokain u kombinaciji sa opijumom umesto Vikodina.

Stvorena od strane dvojice pisaca, Džeka Ejmila i Majkla Bedžlera i u režiji Stivena Soderberga, koji režira svaku epizodu prve sezone (a i druge, za koju je serija već produžena) serija u ovoj ranoj fazi kao da skače između ova dva ekstrema. Soderberg i Oven se međusobno takmiče ko će da dominira svakom scenom. Vizuelni izgled i kadriranje jako nalikuje Soderbergovom radu od „Girlfried Experience“ na ovamo, tako da ovo nije toliko „reditelj u novom mediju“ koliko „Soderbergovanje televizije“. Oven je kao i uvek, intenzivan, ubedljiv, ljut- čovek koji je na ivici da se potuče. U toj borbi ekstrema, između Ovenovog intenziteta i Soderbergovog „špijuniranja“ radnje, pisanje u određenim trenucima pada u drugi plan.

hirurg-01

A opet, nije baš najjasnije šta bi pisanje trebalo da bude. Sa jedne strane, jako dobro prikazuje rasne odnose između belog osoblja bolnice „Nik“, koje predvodi Oven i novog, crnog doktora koji i pored svog jako uspešnog rada u Evropi i dalje mora da trpi bazično nepoštovanje, dok u drugim trenucima serija vrlo lako sklizne u šablone iz Hausa: glavni lik zna da je loše što se drogira, ali ne može da prestane, izrazito je anti-socijalan, ciničan, sebičan i zlostavlja svoje osoblje. Haus je imao svoje uporište u Holmsu, Hirurg na trenutke traži uporište u Hausu, a onda eksplodira u jako ubedljivo oslikavanje sveta medicine koje se nalazi na među između budućnosti i prošlosti:

Ne postoji osiguranje pa je bolnica prinuđena da lovi bogate bolesnike. Briljantnom crnom doktoru daju samo da zašiva rane, a on ostatak vremena koristi tako što u podrumu pregleda crne pacijente koji su tretirani još gore nego on. Gradski zvaničnici, i zvaničnici bolnice su korumpirani i poročni. Vlasnici bolnice podjednako žele dobro ali pate i od hibrisa. Glavni lik je rasista, ali sporedni likovi su još gori rasisti pa je u poređenju sa njima on okej. Struja se polako, neuspešno i korumpirano uvodi u bolnicu. Grad je i dalje rascepkan u etničke kvartove pune imigranata koji uglavnom ne govore engleski. Tuberkuloza je sveprisutna.

U tim okolnostima glavni junak pokušava da napravili revoluciju u hirurgiji i nastavi posao svog mentora koji je, pod pritiskom smrti i neuspeha sebi oduzeo život. Svoju zavisnost od kokaina on pravda upravo zaštitom od uticaja tih crnih misli. Naravno, sve je to laž, i on je svestan toga, i tako svakodnevno se bori između svoje zavisti i svog posla.

Sve u ovoj seriji, na svim nivoima je konstantno na ivici.

Crni doktor je na ivici da odustane zbog rasizma, ali je fasciniran „cirkusom“, kako bolnicu zove glavni lik. Porodica koja finansira bolnicu želi da leči grad, ali ne želi da gubi pare, Soderbergova režija dominira nad pisanjem, ali bilo koja serija, bez obzira kakva je režija, mora da se bazira na zapletu da bi ljudi i dalje želeli da je gledaju, tj mora da bude neke priče kojoj je sve ostalo podređeno. Oven se takmiči sa Soderbergom, a pisanje se i dalje muči samo sa sobom da otkrije šta je.

hirurg-02

Da je ovo serija sa nacionalne televizije, sva ova pitanja bi visila u vazduhu i sve bi zavisili od toga šta Nilsen kaže o gledanosti, ali pošto je kablovska serija u pitanju, i to na televiziji koja je mlađi brat HBO, znamo da su se ova pitanja već razrešila, jer je cela sezona već snimljena i spremljena. Misterija je sad podjednako – šta će se desiti sa likovima, i šta će se desiti sa samom serijom.

Hirurg za sada izgleda obećavajuće. To ne znači da će biti dobra, ali ima sve potrebne elemente bude. Pitanje je sad da li će do kraja sezone sve organski posložiti u hit ili će hirurški u seriju biti sklepani parčići Hausa, Dauntonske opatije i Šerloka Holmsa.