Da li imate preko 18 godina?

GoetheFEST od 6. do 12. oktobra

Realnost je u nemačkoj filmskoj fikciji danas prisutnija no ikad. Likovi u filmovima se bave odrastanjem, nadom i beznađem, ljubavnim i političkim aferama, kulturnim i seksualnim identitetima, a često i izbeglištvom.

Autor:

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST, koji peti zaredom organizuju Goethe Institut i Kulturni centar Beograda, biće održan od 6. do 12. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom “Reality Bites”. Publika će moći da pogleda 12 filmova, tokom sedam festivalskih večeri.

Festival u petak, 6. oktobra u 20:00, otvara film rediteljke Doris Derije “Pozdravi iz Fukušime”, koji govori o mladoj Nemici koja bežeći od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji Clown4Help. Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani načinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.

Iz ovogodišnje selekcije izdvoja se jedini nemački film u zvaničnoj konkurenciji Berlinala “24 nedelje” Ane Zora Berahed. Mlada rediteljka koristi dokumentarističku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje, u potresnoj priči o ženi koja saznaje da će dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinuđena da donese odluku o daljem toku trudnoće. Glavnu ulogu igra poznata nemačka glumica Julija Jenč.

nemacka

“24 nedelje”

Ljubitelje nemačke kinematografije očekuje i film “Agonija” Davida Kleja Dijaza koji se bavi porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude između 20 i 30 godina. Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera “Herbert”, koji je dobio srebnu Nemačku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio nagradu za glavnu mušku ulogu. Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu “Otac” (Babaj) debitanta Visara Morine, o dečaku sa Kosova koji 90-ih godina sam kreće za Nemačku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu “Meteorštrase” Aline Fišer, o mladiću iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za budućnost…

herbert

“Herbert”

Vrhunac, a ujedno i završnica 5. GoetheFEST-a biće film “Država protiv Frica Bauera” Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama. Film se bavi Nemačkom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima…

Za ovogodišnju selekciju “Reality Bites” realnost je sveprisutna, a često i bolna. Likovi u filmovima se bave odrastanjem, nadom i beznađem, ljubavnim i političkim aferama, kulturnim i seksualnim identitetima, a često i izbeglištvom.

Realnost je u nemačkoj filmskoj fikciji danas prisutnija no ikad. U ovim filmovima značajnu ulogu, baš kao i u američkoj tragikomediji “Reality Bites” iz 1994. godine, igra dokumentaristički pristup.

Karte se po ceni od 250 dinara mogu kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Program festivala

Četvrtak, 6.oktobar
20.00 POZDRAVI IZ FUKUŠIME

Petak 7. oktobar
19.00 4 KRALJA
R: Tereza fon Elc, 99 min

21.00 24 NEDELJE
R: Ane Zora Berahed, 102 min

Subota 8.oktobar
19.00 HERBERT
R: Tomas Štuber, 109 min

21.00 FAK JU GETE 2
R: Bora Dagtekin, 115 min

Nedelja 9.oktobar
19.00 ULICA METEORA
R: Aline Fišer, 84 min

ulica_meteora-f

“Ulice meteora”

21.00 DIVLJE
R: Nikolet Krebic, 90 min

Ponedeljak 10.10.
19.00 AGONIJA
R: David Klej Dijaz, 93 min

21.00 NE GLEDAJ ME TAKO
R: Uisenma Borhu, 88 min

ne-_gledaj_me_tako

“Ne gledaj me tako”

Utorak 11.oktobar
19.00 BABAI
R: Visar Morina, 104 min

21.00 TAMNA STRANA MESECA
R: Štefan Rik, 97 min

Sreda 12. oktobar
20.00 DRŽAVA PROTIV FRICA BAUERA
R: Lars Krumens

 

GoetheFEST se potom od 13. do 19. oktobar održava u Kulturnom centru Novog Sada, a od 24. do 29. oktobra u Niškom Kulturnom centru.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: