Da li imate preko 18 godina?

“Geto turizam” osvaja Njujork

Njujorška turistička kompanija “Free Tours By Foot” nudi pešačke turističke ture najopasnijim delovima Bruklina.

Prolazeći ulicom kneza Miloša sigurno ste pored ruševina Generalštaba videli strane turiste sa domaćim vodičem koji im objašnjava istoriju uništenja ovog monumentalnog arhitektonskog zdanja Nikole Dobrovića. Bilo trulo ili ne naš dugogodišnji turistički koncept “lepote razorenog” zaživeo je u džentrifikovanim delovima Njujorka.

Bushwick-Collective-_by-KHybenova

foto : Katarina Hybenova via Bushwick Daily

Bushwick je deo Bruklina koji je bio sledeći na redu za brzu džentrifikaciju i ona je uspešno sprovedena u poslednjih desetak godina od kada kreće art histerija za ovim delom Njujorka. Kvart u kome ranije niste mogli da izađete posle 20h napolje decenijama je bio najsiromašniji deo Njujorka. Do završteka Drugog svetskog rata Bushwick je predstavljao industrijsku žilu kucavicu grada od početka 20. veka kada i kreće razvoj Bruklina. Velika depresija ’30-ih, kao i ekonomska kriza nakon Drugog svetskog rata, usporile su privredni i industrijski razvoj Bushwicka koji je polako tonuo u siromaštvo paralelno sa radničkom klasom srednjeg staleža (zvuči kao oksimoron ali nije – radnici ovde su po kvalitetu života i prihodima bili deo srednjeg staleža) koja ga je naseljavala u najvećoj meri. Posle čuvenog nestanka struje 1977. kada je ceo grad 26 sati bio u mraku najveće pljačke i neredi su se desili upravo u ovom kvartu –  procenjena šteta nastala varvarskom pljačkom je bila 300 miliona dolara. Ovaj događaj kao da je označio kraj Bushwicka pošto se od 1980. više od 45 odsto stanovnika iselio iz kvarta zbog nasilja, droge i kriminala. Paradoskalno s ovim, što se više ljudi iseljavalo to je ulična umetnost bivala zapaženija. Na skoro svim fasadama pojavili su se  ogromni grafiti i murali čiji su autori upravo bili oni zbog kojih se iseljavao pristojan svet.

Smrtonosni udarac kriminalu zadaje bivši gradonačelnik Rudi Đulijani početkom ’90-ih i džentrifikacija svih krajeva grada gde se nije smelo izaći napolje posle zalaska sunca ukoliko niste naoružani ili samoubilačkim mazohizmom ili kalibrom 38 “Smith & Wesson” dovodi do toga da Bushwick postane simbol “graffiti art-a”. Automatski i poželjna turistička destinacija.

Graffiti-New-York-City-Bushwick-Collective-52

Od 2004. Bushwick opsedaju mladi umetnici (u Bruklinu narodski nazvani hipsteri), cene nekretnina su skočile za 50 odsto i stanovnike starosedeoce, od kojih 30 posto i dan danas živi ispod granice siromaštva, opet isterala iz kraja baš kao i pre 37 godina samo ovoga puta u ireverzibilnom pravcu pošto sirotinja sigurno neće džentrifikovati samu sebe. Sa umetnicima, dizajniranom vintage ghetto odećom, kolačićima i čajevima od mahunarki došle su i korporacije : velike kompanije su počela da postavljaju svoje bilborde i grafite preko postojećih ili koristeći postojeće kako bi reklamirale svoje proizvode. A sa velikim kompanijama došao je i turizam i to u vidu besplatnih pešačkih tura. Kako sve to izgleda? Prilično jednostavno – tri puta nedeljno u trajanju od dva sata grupa turista prošeta 3.5 kilometra. U fokusu su najpoznatiji originalni grafiti, upadne i neki novijeg datuma za “starke”, “najki” ili Demokratsku stranku Njujorka a tura se završava kolačima i kafom u najboljem art cake shop-u u kraju.

fHzgDYC6KPdOi8qyZ0Zy0Q

Reakcije? U zavisnosti od toga ko je deo ove “nove turističke ponude” (kao što rekoše nadležni za fontanu na Slaviji ili šestomesečni boravak novogodišnjih ukrasa u našem glavnom gradu). Umetnici i dizajneri koji su se doselili u kvart kako bi crpli inspiraciju sa zidova natopljenih teškim i turobnim životom situaciju vide paradoksalno smešnom pošto turisti, i to mahom bele rase a u kvartu su belci i dalje manjina, dolaze u turama misleći da su tako bezbedni a isto bi prošli i kada bi sami došli u dva ujutro jer je kvart odavno bez ozbiljnijeg kriminala dok lokalci čije radnje ili kuće su, uz novčanu nadoknadu, uključene u ovaj urbani safari sve posmatraju kao šansu da zarade. Ipak, neretko se za vreme tura mogu čuju povici negodovanja i psovke stanovnika jer neki Islanđani, Nemci ili, što je najgore, bogati hipsteri iz Viskonsina slikaju njih i njihove domove kao da su u zoološkom vrtu ili džungli iako je Menhetn, simbol bogatstva i šika Njujorka, svega 15 minuta vožnje odatle.

Bushwick_construction_street_colors-f8427e

“Free Tours By Foot”, kompanija registrovana u Bushwicku, odbija bilo kakvu kritiku. Tvrde da su lokalci inkorporirani u ture, da dobijaju novac, a kompanija finansira i rehabilitacioni centar za teške kvartovske kriminalce koji se resocijaliziju upravo – grafitima. U svakom slučaju ovaj geto safari niti je čudan niti će nestati iako je ceo koncept prilično kritikovan i u medijima i među građanima Njujorka – liberalna ekonomija dolazi po svakoga od nas, bilo da je u pitanju buntovnički street art nastao iz fenomenalne kreativnosti socijalnog dna ili kineska vodena čegrtaljka na balkanskom kružnom toku.

CHMxBjFW0AEwFJV

Čuvena Bushwick ulična žurka. Sa leve strane je reklamni mural kompanije Coca Cola verovatno naslikan preko nekog originalnog murala. Ovaj problem prisutan je već nekoliko godina i izaziva negodovanje lokalnih umetnika.

* naslovna fotografija: Robert Katzki

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: