Da li imate preko 18 godina?

Fragments I u Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau

Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau ugostiće ovog vikenda otvaranje izložbe Vangjusha Vellahua, čija je kustoskinja Maja Ćirić.

Autor:
0
0

Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau vas sa zadovoljstvom poziva da nam se pridružite 15. decembra od 19h na otvaranje izložbe i promociju knjige “Fragments I – Where stories cut across land”. Izložba će trajati do 24. februara 2019.

Satnica:

19:00h – Promocija knjige “Where stories cut across land” sa Jasminom Metwaly, Maja Ćirić, Joerg Franzbecker, Vangjush Vellahu. Za izdavača: Archive Books, Berlin uz podršku Arthur Boskamp Stiftung i Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau.

19:30 – otvaranje izložbe “Fragments I”
Umetnik: Vangjush Vellahu
Kustos izložbe: Maja Ćirić

Više od kinematografske ideje, “Fragments I” je serija video zapisa koji detaljno opisuju putovanje kroz necelovite socio-političke pulsare: Republiku Abkhaziju – entitet ograničenog priznanja; Varošu – tihi grad u Turskoj republici Severni Kipar, koju je priznala samo Turska; kroz “polje crnih ptica”* na Kosovu – entitetu ograničenog priznanja; ivice regiona Činvali u Južnoj Osetiji – delimično priznatoj državi:  Republiku Nagorno-Karabah ili RepublikuArcah – entitetu koji nijedna suverena država nije priznala, i Transnistriju, ili Pridnestrovsku Moldavsku Republiku – samoproglašenu, nepriznatu, autonomnu teritorijalnu jedinicu sa posebnim pravnim statusom.

Kontrasti i “sukobi koji čine vidljivim prazne prostore građanstva” ** predstavljaju opskurnost kapitalocena na drugačiji način. Mnogo više nego samo kapitalistički robovi, građani nepriznatih država su žrtve konflikata. Ali šta je ovde manje od dva zla? Na žalost, borba za opstanak je mnogo teža od borbe protiv instrumentalizacije, iako to nisu nužno međusobno isključive borbe. Ali hajde da ne ulazimo još u to.

* Termin “Polje crnih ptica” odnosi se na bitku na Kosovu, koja se desila 1389. godine blizu onoga što je danas poznato kao Priština i gde su se Srbi borili protiv Osmanlija zajedno sa drugim narodima. Takođe, prvi put kada je Kosovo zvanično pomenuto u istoriji,bio jekorišćen ovaj izraz.
** Niall Atkinson, Ann Lui i Mimi Zeiger, “O dimenzijama građanstva”, Dimenzije građanstva (Los Angeles: Inventori Press, 2018), 28.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: