Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #67: Pelegrin Lane Špiler

Ukratko, morske priče.

3
0

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom se petlja prekida, i dodeljujemo je nekom novom. U jubilarnom desetom ciklusu, četvrta predaja štafete dogodila se izmedju Dina Kužnika i Lane Špiler. Nostalgija je na snazi!

Na slici Lana Špiler

Ko si ti?

Moje ime je Lana Špiler, trenutno živim i studiram u Ljubljani. Moj fotografski angažman bi mogli razdjeliti na osobne snapshote koje radim usput i na dnevnoj bazi te na komercijalne projekte koje izvodim za razne naručitelje – od slovenskih publikacija kao Mladina i Outsider, Ljubljana Fashion Week do portreta različitih slovenskih umjetnika poput zalagasper, JokerOut, MRFY, AKA Neomi.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Prizori vremena preživljenog na moru.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Uglavnom na hrvatskoj obali – Pelegrin, Brijuni, Krk, Silba, Pag…

Kada se to dešavalo?

Prošlog ljeta.

Čime si fotografisala?

S kompaktnim digitalnim fotoaparatom Panasonic Lumix lx1000. S njim nastaju praktično sve osobne fotografije.

Zašto si odlučila to da fotografišeš?

Serija je počela nastajati prošlog junija kad sam s prijateljima bili na produženom vikendu u Istri u mjestu Pelegrin blizu Umaga (od kud nastaje i ime te serije). Situacija je bila prilično morsko idilična – negroniji, knjige, svježe ribe i lignje, cigarete, dobre playliste, tenis… U tom razdoblju sam taman završila s ispitima na faxu i nekim drugim projektima i taj je predah došao nakon dužeg vremena tako da sam se zaista mogla opustit i ništa ne raditi. Kad se to dogodilo sam prijmetila da mi je cijela estetika i atmosfera ljetnih praznika na hrvatskoj obali predivno melankolično lirična, odnosno da su fotografije koje su počele nastajati bile lirične na neki iznenađujuće otvoren način.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ideja je zapravo vrlo jednostavna. U seriji Pelgrin istražujem liričnost zrikavaca, borova, silhueta, večernjeg svijetla… U ovom vremenu kad se svijet smanjuje te skoro svatko putuje avionom u daleke krajeve mi je taj pomak perspektive na prostor gdje sam u djetinjstvu boravila svako ljeto nekako dosta važan te sam po prvi put primjetila taj “the grass is always greener” efekt u praksi gdje nam ono na što smo navikli postaje uvijek nekako manje zanimljivo za razliku od recimo palmi, toskanskog sunca, provanskskih polja…

Kako si zadovoljna ishodom?

S obzirom na to da je kriterij “kvalitete” ovde potpuno pristarno subjektivan sam svakako zadovoljna, ali istovremeno vidim u fotografijama mjesto za pobljšanje. No ako budem u kasnijim godina kao stara imala neku kamenu kućicu u Istri ili Dalmaciji će se sigurno koja fotografija iz te serije naći na zidu.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Lane Špiler. Njen Instagram zapratite ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je Lana predala Foto-štafetu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: