Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #66 – Shaped by the West Dina Kužnika

Ako volite da lutate, na pravom ste mestu.

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom se petlja prekida, i dodeljujemo je nekom novom. U jubilarnom desetom ciklusu, treća predaja štafete dogodila se izmedju Primoža Zorka i Dina Kužnika. Slovenački i američki!

Na slici Dino Kužnik, Ph. Jean Pierrot

Ko si ti?

Hej, ja sam Dino Kužnik, slovenački grafički dizajner, retušer i fotograf, trenutno baziran u Njujorku. Trenutno sam najviše u komercijalnim i ličnim foto projektima, koji potpadaju pod dokumentarne, automobilske, arhitektonske, pejzažno-portretne i modne. Zanima me fotografija, kinematografija, dobar dizajn, beskrajni roadtripovi, estetika pustinja i muzika koju možeš da osetiš (to jest’ njenu težinu!). U USA sam od 2013. godine, ali mnogo volim da se vratim u naš mali deo sveta.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Ovo je projekat Shaped by the West, koji sam izdao kao foto-knjigu za izdavača AintBad u 2019. godini. Srećan sam jer je prva edicija već rasprodata, a druga uskoro stiže, najverovatnije u junu 2020. Takođe sam poslao nekoliko dodatnih fotki iz mojih drugih projekata poput Motel Stories, Arizona Pastels, iz foto sesije Jay Versace kao i nekoliko drugih sa mojih putovanja.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Slikano je u Arizoni, Kaliforniji, Nevadi, Novom Meksiku i Juti.

Kada se to dešavalo?

Serija Shaped by the West je nastala izmedju 2015. i 2019. godine, tokom mojih putovanja američkim zapadom.

Čime si fotografisao?

Najčešće koristim srednje formate poput Pentaksa 67II, ali volim da kombinujem i sa digitalnim full-frame foto-aparatima kao što su Nikon D850, Polaroid SX-70 i raznorazne 35mm automatike.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Oduvek sam bio vizualac i prosto mi je došlo prirodno da beležim svet oko sebe. Nabavio sam prvi digitalni aparat kada sam krenuo na fakultet u Ljubljani, ali dok nisam pokušao da fotografišem sa dedinom 35mm Praktikom, nisam se potpuno predao. Ceo proces fotografisanja na filmu mi je bio toliko uzbudljiv da sam ga načinio velikim i važnim delom mog rada i metoda. Fotografija je sada postala moj posao, ali i dalje, kada radim na sopstvenim projektima, potpuno me ispunjava i opušta.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Mislim da će ovaj kratki artist-statement u potpunosti odgovoriti na pitanje:

Tematika rada nastalog između 2015. i 2019. na solo putovanjima američkim Zapadom ukorenjena je u vesternizaciji moje rodne zemlje Slovenije i proizašli izostanak nacionalne identifikacije je imao značajan uticaj na mene tokom odrastanja. “Oblikovan Zapadom” je personalno i umetničko istraživanje amblematičnih simbola Amerikane iz moje mladosti u suprotnosti s mojim sadašnjim identitetom. Prevladavajući narativ je fokusiran na nostalgičnu viziju američkog sna (u knjizi je bio u suprotnosti s mojim sopstvenim postupkom podnošenja zahteva za umetničku vizu).

Kako si zadovoljan ishodom?

Presrećan sam što je ova serija fotografija našla svog izdavača koji ju je izdao kao moju prvu hardcover foto-knjigu, a povrh svega tako se brzo rasprodala. Prva edicija je predstavljala proces učenja, a sledeća će biti osvežena sa nekoliko noviteta.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Dina Kužnika. Intervju je preveden sa engleskog. Njegov Instagram zapratite ovde, a njegov sajt pogledajte ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je Dino predao Foto-štafetu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: