Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #65 – Surf Primoža Zorka

Prva štafeta 2020 počinje surferski sa Primož Zorkom, da udarimo kontru zimi.

5
1

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom se petlja prekida, i dodeljujemo je nekom novom. U jubilarnom desetom ciklusu, Nenad Trifunović je predao štafetu Primož Zorku i to je naša prva štafeta ove godine. Pogledajte!

Na slici Zorko, autoportret

Ko si ti?

Primož Zorko, nezavisni umetnik, fotograf i dizajner, koji radi u sferi komercijalnih i art projekata. Takodje sam surfer, što se vrlo čita u mom radu, uključujući i fotografije na ovoj stranici.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Trenuci koje sam pronašao ispitujući, na mojim surf putovanjima. Odnos izmedju prirode i čoveka.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Fotografije su zabeležene na mnogim mestima, u Portugaliji, na Baliju, Barbadosu, Francuskoj, i čak Hrvatskoj.

Kada se to dešavalo?

U selekciji nema mnogo skorijih fotki, mislim da sve spadaju u period od neke 2015. do 2018.

Čime si fotografisao?

Analognim 35mm aparatima, kao i srednjim formatom.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Ja sam doslovno zaljubljen u surfovanje i sve me inspiriše u vezi sa tim tako da ne mogu da izbegnem da fotkam na surf putovanjima. Fotografije koje pravim su način da prenesem osećaje koje u meni stvaraju surf i sve ono što ide sa njim. Ili, osećaje sa kojima se suočavam kada ne surfujem.

Takodje, mnogi fotografi se fokusiraju na sam čin surfa jer je neverovatno fascinantan, a ja se trudim da gledam u suprotnom smeru i pokažem ono što se najčešće previdi.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ne bih ovu seriju baš nazvao projektom, samim po sebi. Ove fotke su deo različitih celina ali dele odredjene teme sa kojima ja generalno radim. Istina, o surfu je, ali je takodje o bilo kojoj strasti, ljubavi i žudnji za tim. Lepota i radost, kao i bol, su neizbežni deo toga. Ova serija priča o odnosima: sa čovekom, sa okruženjem, sa sobom.

Kako si zadovoljan ishodom?

Zadovoljan sam. Iako imam još toliko toga da pokažem… (Smeh)

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Primoz Zorka. Intervju je preveden sa engleskog. Njegov Instagram zapratite ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je predao Foto-štafetu!

Lajkuj:

Komentari:

  1. Primoz Zorko says:

    Hvala Before After, hvala Marija Strajnić, Hvala Nenad Trifunović! :)

Ostavite komentar:

Slični članci: