Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #45 – Asocijativni niz Ivana Markovića

Poslednja osoba koja je ponela štafetu u 2018. godini je fotograf i direktor fotografije Ivan Marković. Srećna Nova godina!

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom se petlja prekida, i dodeljujemo je nekom novom. Posle bliznakinja Šuškić štafetu je preuzeo Ivan Marković i njom završio 2018. godinu. 

Ko si ti?

Ivan Marković.

Na slici Ivan Marković, Ph. Katharina Hauke

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Stvari koje sam video poslednjih nekoliko godina na putovanjima.

Gde je ova serija fotografija nastala?

U Kini i u Crnoj Gori.

Kada se to dešavalo?

Prethodnih nekoliko godina.

Čime si fotografisao?

Canon AE-1 i Pentax MX.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Poslednjih godina sam imao nekoliko perioda kada sam intenzivno fotografisao, tj. uvek nosio aparat sa sobom. Često je povezano pripremom filmova na kojima radim, traženjem lokacija. Fotografisao sam instinktivno, stvari, ljude i prizore koje sam primećivao.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ovo je više asocijativni niz fotografija nego projekat. Zanima me ideja skulpturalnosti ljudskog tela i poza u svakodnevnim situacijama, odnos tela i prostora.

Kako si zadovoljan ishodom?

Moje fotografije mi uglavnom postanu zanimljivije kada prođe nešto više vremena, kada zaboravim većinu stvari koje su se dešavale, i ostanu samo slike.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Ivana Markovića. Pogledajte njegov vimeo ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je predao štafetu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: