Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #42: Persona Nike Petković

Završavamo šesti ciklus sa fotografijama Nike Petković koja nam predstavlja jednu osobu.

0
0

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom. Poslednju, sedmu foto-štafetu šestog ciklusa, Davor Konjikušić predao je Niki Petković.

Ko si ti?

Nika Petković.

Na slici je Nika, ph. Davor Konjikušić

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Na fotografijama je moja cimerica s kojom sam živjela šest godina.

Gde je ova serija fotografija nastala?

U Bologni, u različitim stanovima u kojima smo zajedno živjele za vrijeme studiranja.

Kada se to dešavalo?

Od 2011. do 2017. godine.

Čime si fotografisala?

Sa svojim Nikonom D600.

Zašto si odlučila to da fotografišeš?

Počela sam fotografirati poprilično spontano, iz jednostavne potrebe da zabilježim jednu bitnu i intenzivnu fazu sazrijevanja daleko od kuće. Kroz naš suživot tj. konstantno dijeljenje prostora i svakodnevnih iskustava shvatila sam da postajemo jedna drugoj svojevrsno ogledalo ili “model” ponašanja i oponašanja.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Sam naslov PERSONA upućuje na ulogu koju lik u potencijalnoj priči preuzima. Mislim da je to nešto što se često događa u bliskim odnosima, pogotovo onda kada je suživot u pitanju. Upravo to preuzimanje uloga i ispreplitanje osobnosti je ono što sam pokušala istražiti.

Kako si zadovoljan ishodom?

Dosta sam zadovoljna, iako mislim da bih iz sadašnje perspektive vjerojatno drugačije pristupila toj temi. No, to je sasvim normalno i ne želim se previše zamarati time.  Iz ove serije napravila sam i dummy foto knjige koja će uskoro biti gotova.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Nike Petković. Njen Instagram profil pogledajte ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je Nika predala štafetu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: