Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #32: “Ruže su uvek ruže” Petra Blaževskog

Četvrta Foto-štafeta petog ciklusa došla je do Petra Blaževskog na čijim fotografijama vidimo njemu inspirativne mlade ljude.

4
1

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom. Četvrta Foto-štafeta petog ciklusa prešla je od Dragana Mandića kod Petra Blaževskog!

Na slici Petar Blaževski, slikao Aleksa Bartol

Ko si ti?

“Ja sam. Mi smo. I sada je vreme da počnemo.” (S.T.K.)

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Na fotografijama su mladi ljudi, koje nalazim kvalitetnim i otvorenim za razmenu i saradnju i oni koji su mi interesantni a sretao sam ih na ulici. Ruže iznikle iz betona. Poruka za njih: Ruže su uvek ruže, ma šta ko rekao. Možeš ih staviti pod stakleno zvono, možeš da ih porediš sa drugim cvetovima, da ih sečes, ali, neprikosnovene, kao najčistiji simbol lepote, ruže ostaju ruže. Crvene, bele ili žute. Njima posvećujem.

Gde je ova serija fotografija nastala?

U Bgu. I dalje istražujem tog šmekera medju gradovima. Mada se radujem da posetim i druge.

Kada se to dešavalo?

2014. – 2018.

Čime si fotografisao?

S početka, kada sam upisao fotografiju u srednjoj, bio je to Canon 1100d. Nakon sam ostao bez njega, na poklon od kolege dobio sam Nikon d3100, oba početnika, i iz oba sam izvukao maksimum. Što mi je omogućilo da upoznam kako plastičnost i plavetnilo Canona tako i prirodne boje Nikona. Koristim 35mm objektiv. Neke od fotografija uhvaćene su analognim aparatom.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Zarad univerzalnog jezika koji učim. Zarad poruke koju vredi preneti. Zarad onog što nas spaja. Zarad onog što nas razdvaja. “Isti, a opet tako različiti Slični, a nikad ponovljeni.”

Koja ideja stoji iza ovih projekata?

Upoznavanje sebe, ljudi i sveta oko nas. Ako jesmo neispisane knjige. Širenje onog što znamo kao stvarnost i odbacivanje prežvakanog znanja. Sticanje novog uvida. Prisutnost u sada i ovde. Heroj svog malog zivota. (N.M.) Hvala ti.

Kako si zadovoljan ishodom?

Nikad nisam u potpunosti zadovoljan ishodom. Ali setim se odakle sam došao. I kud sam pošao. Kolike skokove sam u mogućnosti da napravim, pa se smirim. Ne smem da kudim svoju decu, kada ih vidim ovako na gomili, lepa su. A promena i rast su konstanta, treba imati strpljenja.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Petra Blaževskog. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je predao štafetu!

Lajkuj:

Komentari:

  1. Autor: Marija Strajnić, thank you ever so for you post.Much thanks again.

Ostavite komentar:

Slični članci: