Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #28: Detektivka ruža i karanfila, Milica Novaković

Poslednja Foto-štafeta četvrtog ciklusa proslavila je Osmi mart zajedno sa Milicom Novaković.

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom. Poslednja Foto štafeta četvrtog ciklusa je od Igora Delova otišla u Osmomartovsku šetnju beogradskim ulicama sa Milicom Novaković.

Ko si ti?

Nisam ja Milica (to kažem Marku kada mi kaže Milice). Završavam master studije vizuelnih komunikacija, bavim se grafičkim dizajnom i još po nečim, a u slobodno vreme volim kroz objektiv ili telefon da špijuniram ljude i prostore.

Na slici Milica Novaković, ph. Marko Džombić

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Na fotografijama je zabeležen jedan dan u gradu.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Na ulicama Beograda, na 6° C.

Kada se to dešavalo?

Osmog marta 2018 godine.

Čime si fotografisala?

Starim tatinim analognim fotoaparatom (Canon AV-1) koji se polako raspada ali ga volim.

Zašto si odlučila to da fotografišeš?

Svake godine na ovaj datum primećujem ogroman broj ruža i karanfila na ulicama i žene koje ih nose nehajno ili pak brižno. Ceo prizor je nekako apsurdan imajući u vidu činjenično stanje u vezi sa položajem žena u Srbiji. Kasnije sam produžila na Osmomartovski ženski marš i tamo fotkala poruke sa transparenata i potpuno drugačiji doživljaj istog praznika.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Od skoro učestvujem u jednoj lepoj radionici analogne fotografije i tek sada zapravo učim nesto više o istoj. Ranije sam sramežljivo fotkala po jedan film godišnje. Ovaj rad je vežba koju sam zadala sebi i koja je na kraju dospela ovde. Želela sam da dokumentujem jedan Osmi mart u Beogradu. Igrala sam se detektivke koja tumara ulicama i vreba ruže i karanfile.

Kako si zadovoljna ishodom?

Meni su baš drage. Mislim da dobro prenose vajb tog dana iako tehnički nisu najsjajnije.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Milice Novaković. Pogledajte njen Instagram ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte sa kim započinjemo peti ciklus!

Lajkuj:

Komentari:

  1. Jole says:

    Faking predivno!

Ostavite komentar:

Slični članci: