Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #27: Daleke svakodnevice Igora Delova

Šesta Foto štafeta četvrtog ciklusa otišla je prvi put u Makedoniju, u objektiv Igora Delova, pa odatle pravac Vijetnam i Tajland.

Foto štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom. Šesta Foto štafeta četvrtog ciklusa je od Kristine Petković otišla sa Makedoncem Igorom Delovim u daleke kutkove sveta.

Ko si ti?

Igor Delov (28), trenutno radim kao grafički dizajner u svom studiju u Skoplju. Slobodno vreme koristim uglavnom za aktivnosti na otvorenom na Vodnu, planini koja je najbliža Skoplju, ili za šetnju kroz boemski deo našeg grada – Debar Maalo (gde se nalazi i putokaz ka vašoj Skadarliji).

Na slici Igor Delov, ph. Marjan Petkovski

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Tajland je zemlja osmeha, i to turisti odmah mogu da uoče na lokalnom stanovništvu. Najbitniji faktori toga su budizam, koji je tamo glavna religija, zatim prijatna topla klima, i na kraju činjenica da je Tajland za razliku od Vijetnama bio pošteđen ratova tokom posledenjeg veka i to se najbolje može primetiti po relaksaciji svakodnevne komunikacije.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Svakim danom, na mom backpack putovanju kroz Tajland i Vijetnam. Tačnije Chiang Mai, Chiang Rai, Pai, Bangkok, Koh Phangan na Tajlandu, kao i Saigon, Hanoi i Da Lat u Vijetnamu.

Kada se to dešavalo?

Od decembra 2017 do februara 2018.

Čime si fotografisao?

iPhone SE.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Ove južno azijske zemlje naprosto opčinjuju svojom neverovatnom prirodom i zbog toga se na društvenim mrežama prvo može saznati o tirkiznim plažama, krečnjačkim liticama i palmama iz njihovih džungli. Moja serija fotografija, nasuprot tome, koja je spontano nastala tokom ovog putovanja, prikazuje drugu stranu ovih lepota: svakodnevni život ljudi koji tamo žive.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ovo je jedan digitalni foto spomenar kojim sam mladima širom našeg regiona hteo da poručim: štedite pare i idite sami!

Kako si zadovoljan ishodom?

S obzirom da sam već dobio poziv od Kristine da ga negde i objavim – prezadovoljan sam!

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Igora Delova. Pogledajte Igorov Instagram ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je Igor predao poslednju štafetu četvrtog ciklusa!

Lajkuj:

Komentari:

  1. Anja says:

    Obožavam fotografiju, divna zemlja, ukoliko ste ikada u mogućnosti oobavezno je posetite :)

Ostavite komentar:

Slični članci: