Da li imate preko 18 godina?

Foto štafeta #22 – Tehnološki minimum Milana Dujića

Četvrti ciklus Foto štafete počinjemo sa Milanom Dujićem, studentom iz Beograda, koji za svoje foto serije najčešće koristi telefon.

6
3

Foto štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom. Prva Foto štafeta četvrtog ciklusa počinje svoj put iz Beograda, u telefonu Milana Dujića.

Na slici Milan Dujić, autoportret

Ko si ti?

Ja sam Milan Dujić, kao fototograf, kao student iz Beograda.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Na fotografijama su uglavnom urbani prizori i poneki eksperimenti odnosno apstrakcije. Dosta vertikala se moze videti tako da bi neko mogao steći utisak da sam “hejter” horizontalne fotografije. To nije slučaj. Dugogodišnje fotografisanje telefonom me je navelo na smanjenu upotrebu te perspektive. A možda i jak uticaj omiljenog fotografa Saul Leiter-a. Morao sam ga pomenuti negde.

Gde je ova serija fotografija nastala?

U Beogradu, lutajući sa društvom ili sam. Bez namere da uslikam nešto, više kao fotografije u prolazu. Apstrakcije su nastale u zatvorenom prostoru, većinom u mojoj sobi, gde imam kontrolnu nad osvetljenjem i gde dosada zna da udari najjače,  a sa njom i neke ideje.

Kada se to dešavalo?

U protekle dve godine. Vreme ovoj seriji nije bitno.

Čime si fotografisao?

Prošla godina, zajedno sa obojenim eksperimentim,  su uslikani Nokiom 5530 XpressMusic, mojom omiljenom kamerom koju ne bih menjao da se telefon nije pokvario posle 6 godina korišćenja. Nakon toga sam prešao na iPhone 7. Povremeno uslikam nesto i sa analognim Canon EOS 650, ali sebe smatram prvenstveno “telefonskim fotografom”.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Više je bilo: prolazim gradom, spazim neku zanimljivu scenu/kompoziciju, telefon iz dzepa. Idem dalje.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ideja je spontana. Pojavila se kad sam potpuno prihvatio fotografisanje telefonom i taj “tehnološki minimum” koj ona pruža. Smatram da fotografija kao umetnička forma ne zahteva skupe kamere zajedno sa njihovim objektivima/stativima/blicevima i da je za baviti se njom dovoljna i svakodnevna kamera iz dzepa. Rekao bih da je to ideja koja stoji iza ove serije, neka vrsta ohrabrenja.

Kako si zadovoljan ishodom?

Ovo pitanje bi se odnosilo na moju 2016/2017 fotografiju. Zadovoljan sam, naravno nikad dosta i naravno uvek bih želeo bolje. U mom slučaju i više jer ne fotografišem često.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Milana Dujića. Nadjite Milana na Flickr-u ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je Milan predao štafetu!

Lajkuj:

Komentari:

 1. Jovana says:

  Odlicna serija! Vrlo mi se dopala i imala sam osecaj kao da zajedno setamo gradom, kao da sam pored tebe kada slikas. Svaka cast!

  1. Milan says:

   Kao da si i na nekim fotografijama :)

 2. Alfara says:

  Quick info: Momak iz retrovizora trenutno vozi bolji auto

Ostavite komentar:

Slični članci: