Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #15 – Međuprostor Ivana Ikića

Ove nedelje restartujemo Foto-štafetu i započinjemo treći ciklus sa rediteljem Ivanom Ikićem, koji će nam pokazati šta se to dešava u međuprostoru.

Foto štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom! Ovog puta je to reditelj Ivan Ikić kome smo poverili početak trećeg ciklusa.

Na slici je Ivan Ikić, ph. Marija Strajnić

Ko si ti?

Ja sam Ivan Ikić.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Fotografije koje vidite su snapshot-ovi sa različitih putovanja u proteklih pet godina. Nikada ni jedna scena na njima nije pripremana niti postoji još neki frejm na kojima se nalazi sličan prizor. Nastajalo je sve usput, u prolazu, međuvremenu. Nakon određenog vremena sam uvideo da me posebno uzbuđuje da slikam ljude na turističkim destinacijama u trenucima potpune samoće, na način koji je uvek sličan. Pojavile su se neka zajednička pravila i zakonitosti kako ih vidim i komponujem u fotografsku sliku. Kao da jednu istu fotografiju  fotografišem iznova u različitim okolnostima, na različitim mestima i sa drugim ljudima.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Prva fotografija iz ove serije je nastala u Veneciji 2012. godine i od tada nastaje na različitim destinacijala tokom mojih putovanja.

Kada se to dešavalo?

Dešava se već pet godina i za sad deluje da će trajati još neko vreme.

Čime si fotografisao?

Različitim aparatima koji su mi se nalazili pri ruci. Contax G1 i T3, Nikon FM, Pentax MX, Olympus Mju II.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Ne verujem u to da postoji neka racionalna odluka da li da nešto fotografišeš ili ne. Postojala je samo potreba da u određenim nasumičnim trenucima uzmem kameru i napravim fotografiju. Nikada nisam išao sa kamerom u nameri da nešto fotografišem. Uvek je nosim sa sobom da bi bila tu u trenutku kada se ta potreba javi.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ideja međuprostora. Praznine koja nastaje izmedju subjekta na fotografiji i pozadine koja ga okružuje.

Kako si zadovoljan ishodom?

Nisam do sada imao potrebu da nekako vrednujem kao celu seriju fotografija. Pošto su pojedinačno nastajale, godinama unazad, a sada su prvi put složene kao deo jedinstvene serije, nemam dovoljnu vremensku distancu da prema njima zajedno formiram estetski sud.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Ivana Ikića. Njegov Instagram pogledajte ovde. Kome je Ivan predao štafetu pogledajte na istom mestu za dve nedelje!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: