Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #14 – In the Mood for…

Završavamo drugi ciklus sa fotografom Lukom Trajkovićem, koji nam je predstavio svoju seriju fotografija kao omaž Linču i Vong Kar-Vaiu.

Foto štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom! Poslednja sedma štafeta drugog ciklusa od fotografkinje Vedrane Vukojević prešla je u ruke Luki Trajkoviću.

Ko si ti?

Ja sam Luka Trajković, fotograf i student kamere. Iz Beograda sam.

Na slici Luka Trajković, Ph. Tijana Marković

Na slici Luka Trajković, Ph. Tijana Marković

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Na fotografijama je deo serije na kojoj radim proteklih meseci – u suštini kreiranje stilizovanih scena filmskog karaktera. Omaž Linču i Vong Kar-Vaiu je očigledan.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Za ovu seriju je mesto nastanka nebitna činjenica, trudim se da na svakoj fotografiji kreiram imaginarni svet u koji smeštam aktere – modele.

Kada se to dešavalo?

Prvu fotografiju sam napravio pre 2 meseca, ali ideja je prisutna duži period. Plan je da još radim na ovoj seriji i objedinim sve “kadrove” na mojoj prvoj samostalnoj izložbi.

Čime si fotografisao?

Leica M6 u kombinaciji sa objektivom – Summicron M 50mm. Film je Fujifilm C200.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Inspirisan delima gore navedenih reditelja i njihovom veštinom kreiranja univerzuma u dvodimenzionalnim okvirima, počeo sam dublje da analiziram njihov način pripovedanja i bavim se, uslovno rečeno, režijom fotografije, u maniru filmskog stvaralašta.

Kao jedan od bitnih elemenata mog stvaralaštva, naveo bih citat jednog od mojih omiljenih life fotografa, Elliott-a Erwitt-a: “To me, photography is an art of observation. It’s about finding something interesting in an ordinary place…  I’ve found it has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.”

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ideja od koje je počelo je stvaranje stilizovanog filmskog kadra, ali bez pokreta kamere, zamrznutog u deliću sekunde. Smeštanje ljudi koje fotografišem u neke druge vremenske okvire i intervencije na kostimu, scenografiji, svetlu.

Kako si zadovoljan ishodom?

Prilično zadovoljan, ali svakako želim da nastavim rad na ovoj seriji i da uskoro zaživi u nekom izložbenom prostoru.

befaft_lukatrajkovic016

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Luke Trajkovića. Njegov sajt pogledajte ovde. Sa kim počinjemo treći ciklus pogledajte na istom mestu za dve nedelje!

Lajkuj:

Komentari:

  1. Lol says:

    Bravo Luka, sjajne fotografije.
    Na koji nacin intervenises sa scenografijom i svetlom kada je sve elemente atmosfere vec postavio i osmislio autor “nebitnog mesta”, a ti to samo prepoznao?

Ostavite komentar:

Slični članci: